Сирни Заговезни - народни традиции и обичаи

17 мар 2013
Снимка: Gagitta

Неделя Сиропустна (Сирни Заговезни, Сирница, Прошка, Поклади) е подвижен празник. Честваме го 7 седмици преди Великден. Тази година се пада на 17 март.  Днес отбелязваме символичната граница между зимата и пролетта - възраждащата се природа.

Много обичаи, ритуали и емоции са събрани на този ден и дори да не го празнуваме със задължителните им елементи, няма как да не се почувстваме по-различно и неделнично, особено ако обичаме пролетните празници.

В България ритуални огньове се палят през няколко дни в годината. Сирни Заговезни е един от тях. Огънят обикновено се пали на мегдана на селото или на някоя близка поляна. Хората изчакват да прегори и започват да го прескачат за здраве. Друг, много специфичен български ритуал е Оратници. Това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и така прогонва бълхите от имота си.

Любовта няма как да не присъства в традициите особено ярко днес. Ергените изстрелват запалена стрела в двора на девойките, които харесват. Обикновено това продължава до късно вечерта в неделя. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя събира стрелите. Която девойка събере най-много, тя е най-хубавата и най-харесваната.

За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Тук идва редът на „хамкането”, което много от нас помнят от детството си: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Конецът се завърта в кръг и всички около масата се опитват да хванат халвата или яйцето само с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година. Приготвя се и обреден хляб със сирене. През този ден за последен път се консумират яйца и мляко, това е последното "заговяване" преди строгия Великденски пост.

Снимка: Gagitta

Богатата обредност на този празник се допълва от кукерските игри. Кукерските групи също имат водач, наречен "Цар", който ръководи останалите членове на групата по време на ритуалите. Той извършва ритуално засяване на нивите, произнася заклинания срещу злите сили. Всички роли, включително и женските, се изпълняват от мъже. "Булката" и "Младоженецът" симулират полов акт и по този начин извършват ритуалното оплождане на Природата. Кукерите, подобно на коледарите и сурвакарите, обхождат къщите и благославят техните стопани.

foter.com

Прошката е другият много ценен и силен момент в този празник. На този ден младите семейства ходят при своите кръстници (кумове), като задължително им носят подаръци. Прошка искат и децата от своите родители. На този ден те целуват ръка на по-възрастните членове на семейството. Затова и празникът е известен още и под името Прошка.

Дори да не спазваме другите традиции и ритуали на Заговезни, сякаш никога не забравяме да поискаме и да дадем прошка на този ден. Прошка за това, което сме направили, за това, което не сме направили. Искаме прошка от възрастните, от приятелите си, защо не и от децата си…макар че това може би противоречи на традицията.

Gagitta

Отвъд общоприетите обичаи и „задължителни” елементи на празнуване, Сирна Неделя е един прекрасен пролетен празник, в който е добре да се видим или поне да се чуем с близките ни, да им кажем мила дума и ако сме натрупали горчилка, да се освободим от нея именно чрез прошката. В крайна сметка, тя е едно от най-добрите лекарства срещу тъгата. Не само на този ден.

5654 | 17 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате