Великденски пости

21 мар 2013
Снимка: sxc.hu

Започнаха Велики пости – шест седмици, в които вярващите да се подготвят за идването на Великден.

Великият пост се предшества от четири седмици, в които хората постепенно да подготвят тялото и ума си за предстоящото изпитание на постите.

  • Първата е подготвителна неделя на Митаря и Фарисея
  • Втора подготвителна неделя - на Блудния син
  • Трета подготвителна неделя - Месни заговезни (заговява се от месо, т.е. не се яде повече месо)
  • Четвърта подготвителна неделя - Сирни заговезни (Прощална неделя)

От деня, следващ Сирни заговезни, се спира и приемът на мляко, сирене, яйца, всякакви продукти от животински произход. В понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица и първите 5 дни от първата седмица на Великия пост се пази строг пост (растителна храна без олио).

Първата и последната седмици на Великия пост се отличават с особена строгост, а богослуженията са по-продължителни. Всяка от седмиците във Великите пости има собствен богослужебен характер и значение, различно от това на другите.

Постите са символ на пречистване – телесно, умствено и душевно – така, както Иисус е постил 40 дни в пустинята. Смята се, че само пост и въздържание от храна, които не са съпътствани от молитва, разкаяние и душевно пречистване, са недостатъчни и не са така истинни.

Великите пости се започват след Сирни Заговезни, последният ден преди поста, в който могат да се ядат блажни храни. След него се заговява – по-усилен пост и молитви. Някои вярващи започват говеенето с три дена пълен пост – „тримерене”. Това е доброволен пост, който се прави само от тези, които могат и искат да го издържат.

Според църковния устав по време на пост не се разрешава блажна храна, включително месо и млечни продукти, а само в някои дни се разрешава риба. В дните, когато е разрешена риба, се позволява и гореща храна, приготвена с растителна мазнина.

Постите имат шест степени на строгост:
• всичко, освен месо (Месни заговезни);
• вкусване на риба;
• гореща храна с растително масло;
• гореща храна без мазнина;
• студена храна без мазнина и без топли напитки;
• пълно въздържане от храна.

Първа седмица -  От понеделник до събота включително - строг пост (растителна храна без олио и вино)
Втора седмица - Сряда и петък - строг пост. Събота и неделя - олио и вино.  На Благовещение се разрешава и риба.
Трета седмица (Кръстопоклонна) - От понеделник до петък включително - строг пост. Събота и неделя - олио и вино. 
Четвърта седмица - Както втората 
Пета седмица - Както втората 
Шеста седмица - Както втората. В събота (Връбница) - риба, хайвер и безгръбначни животни.
Страстна седмица - От понеделник до събота включително - строг пост. Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.

През годината има четири дългодневни пости, а също и много еднодневни – всички, взети заедно, са до 200 дена в годината.
За вярващите е важно да знаят, когато спазват постите, че в много от готовите храни се съдържат млечни продукти или деривати, както и яйца, включително под формата на яйчен прах. Затова е важно внимателно да се четат етикетите и ако се купуват готови продукти, да се избират постни такива. На пазара вече се предлагат много постни храни, включително постни сладки, соленки и дори постен шоколад.
Постите трябва да започват постепенно – затова са подготвителните седмици, а също и въздържание от блажна храна (храна, приготвена с някакъв вид мазнина), което се прави в сряда и петък целогодишно от спазващите постите вярващи.

От пости са освободени болни хора, бременни и кърмещи жени, както и малки деца, а за други се допуска облекчен режим. Вярващите, които искат да разберат какъв пост е най-подходящ за тях, трябва да говорят със свещеник.

Целта на постите е въздържание – не измъчване и изнемога, а съзнателно въздържание, според силите и подготовката на всеки отделен човек, за да помогнат на духовното му пречистване.

 

Източник на информация: pravoslavieto.com

12231 | 21 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате