На Тодоровден в село Бачево

23 мар 2013
Снимка: Манол Дончев

Тодоровден се празнува в началото на Великите пости, всеки път в събота. Както при всички празници, свързани с Възкресение Христово, датата му се променя всяка година. У нас традицията е свързана и с миналото ни на народ, занимаващ се с коневъдство, затова на този ден се почита и връзката на хората с конете, които им помагат да преживеят, особено в тези краища на страната, където още съществува този поминък. Неофициално денят се нарича още Конски Великден.


Такова място е село Бачево, което посещавах последните две години по време на празника. То се намира в община Разлог. След прекосяването на прохода Предела от запад на изток, попадаме в общинския център, а селцето е на пет километра северно оттам, обратно в посока полите на Рила. Междуселищни автобусни линии съществуват, но движението е нарядко, затова аз съм предпочитал да вървя, излизайки от северозападния край на Разлог. Пътят е не много повече от час по шосето.
В празничния ден се стичат тълпи от туристи, централната улица се пълни с автобуси и лични автомобили. От сутринта на площада има музика, хора, сергии със захаросани ябълки, захарни петлета и памук. Като на всеки панаир. Няколко публични ритуали се извършват от бачевските жени. Младите моми дружно се покланят на възрастните и получават благословия. По лицата на деца се рисува с червено яйце за здраве.


Но основната атракция и това, което привлича посетители отдалеч, са конските надбягвания или кушии. Ездачите първо минават на парад в старинни одежди или носещи знамена като по времето на Освобождението. На местните коне се закичват и шарени украшения, мартеници. Но кушиите тук имат и състезателен характер, раздавани са награди в различни категории, затова идват и спортисти от други краища на България. В отделна надпревара участват децата, а и възрастните са разделени според това дали използват селски, или спортни коне. Товарни животни участват в състезания по теглене.
Всичко това се случва на едно възвишение западно от селото. Над боровата горичка има мек път, покрит с кафяво-жълта пръст. Нагоре от него са поляни и пасища. Насреща като фон на събитието се издигат заснежениете пирински върхове. Все съм имал късмет с метеорологичните условия и съм стоял на припек по поляните с станалите наблюдатели. Няколко прости неща, заедно с първите топли, предпролетни лъчи, създават специалната атмосфера и помагат да се запечата в съзнанието за цяла година напред. Миризмите покрай скарите, окуражаващите подвиквания на публиката, вятърът, прахта или калта, хвърчащи изпод копитата, тропотът, вълнението на ездачите, дори усещането за надморска височина. Всичко това ме кара да искам отново да се върна там и да усетя празника.

Тази година Тодоровден е на 23-ти март.

На Тодоровден празнуват: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Юлиян, Юлияна. ЧЕСТИТО!

1638 | 23 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате