Благовещение е!

25 мар 2013
Снимка: Gagitta

Католици, протестанти и православни християни празнуват на този ден.

В Библията пише, че днес архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че е избрана да роди Спасителя на човечеството.

Отвъд църковните канони, Благовец или „Половин Великден“, както го наричат в някои части на страната,  се свързва с идването на пролетта и края на зимата. Едва ли ще ги видим в града, но лястовиците вече са тук, чува се кукането на първите кукувици.

Gagitta

Вярва се, че днес раните зарастват много бързо, затова именно на Благовещение по традиция се пробиват ушите на момичетата, които искат да носят обеци.

Според поверието днес излизат самодивите и самовилите. Вярва се още, че изобилието от цветове в природата и слънцето в тези пролетни дни изчистват въздуха, земята и водата и добрият късмет се събужда.

Gagitta

Змията също има отношение към този празник. В някои части на страната се палят огньове и се прескачат. Вярва се, че този ритуал предпазва хората от ухапвания на змии през цялото идно лято. Друго поверие, свързано с този ден, е да се стане рано сутринта. Старите хора казват, че който спи до късно на Благовещение, може да го „закука“ кукувица и да го разболее.

Днес е добре да хапнем нещо зелено – лапад, коприва, спанак. За празничната трапеза се приготвя и класически рибник. Питките с билки и мед също са добра идея. Приготвяме ги в нашето семейство и винаги свършват първи.

Gagitta

 

Честито на  Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина, Гавраил, Габриела, Гавраила и др.

4242 | 25 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате