Международен ден на детската книга

02 апр 2013
Снимка: sxc.hu/jwarletta

Благодарение на инициативата на Международния съвет за детската книга, от 1967 година насам, всяка година на 2 април празнуваме Деня на детската книга. Тази дата е и рожденият ден на един от най-известните и харесвани писатели на приказки – Ханс Кристиан Андерсен, според когото „Няма по-хубави приказки от онези, които самият живот създава.“
Световният ден на детската книга е празник от по-особено значение. Неслучайно той се празнува отделно от Международния ден на книгата. Това е, защото е необходимо да се обърне специално внимание върху важността на детската книга и литературата за деца. Ролята на книгата в детските и юношеските години има специален смисъл и значение. Тя развива ума и въображението на децата по един уникален и увлекателен начин – така, както нищо друго не може да ги развие. Тя обогатява детските мисли, свят и фантазия. Именно тя, чрез своите интересни истории, помага на децата в много етапи от тяхното израстване и осъзнаване и ги учи по неповторим начин на нещата от живота, помага им да навлязат в него, да бъдат толерантни към другите, да осъзнаят разликата между добро и зло, да се самоситуират в обществото, да мечтаят и да пожелават, да се осмеляват и да търсят, да искат и да дават.
Детската книга е онова съкровище, което грабва децата и ги откъсва от този свят, давайки възможност на въображението и мечтите им да се развихрят до безгранични предели. Тя е онази магическа кутия, от която излизат невиждани светове, случки, същества и предмети. Тя е онова богатство, онзи ресурс, който никога не остарява и не свършва и винаги може да бъде използван отново и отново.
Днес, макар и масово пренебрегвана през последните години, за сметка на по-съвременни интерактивни забавления и занимания като телевизия, играчки, компютърни игри и филми, детската книга у нас не само е жива, но и процъфтява. Все повече български автори успяват да излязат от сянка и да зарадват децата с нови, интересни и вълнуващи предложения. Разбира се, Пипи, Алиса и Братята с лъвски сърца са класиката, която би трябвало да съпътства развитието на всяко дете, но заедно с тях, за радост на децата, вече има и много нови истории, които заслужават тяхното внимание.

Празникът на книгата няма да бъде подминат без подобаващо отбелязване. При това не само на съответния ден, ами и през целия пролетен месец април. За тази цел от Асоциация „Българска книга“ са подготвили специална кампания „Походът на книгите“. Това е второто издание на инициативата и ще се проведе през целия месец април, когато ще настане време за рицари, приказни герои, книги, мечти, награди, ретро трамвай, музика, но най-вече – време за четене. Основните приоритети на кампанията са да повишат интереса към четенето и книгите сред децата от детските градини и началния курс на обучение в училищата и да алармират родителите, учебните заведения, медиите и обществото за негативните тенденции, свързани с грамотността и липсата на връзка между книгите и най-малките – нещо, което е от изключителна важност за младите хора, когато става дума за по-нататъшната им реализация и развитие, както и за пълноценното им вписване в средата, в която живеят. Съобразно тези приоритети са изготвени и основните дейности в националната кампания „Походът на книгите“.

Ето ги и тях:

• Интересен Литературен ретро трамвай ще се движи от 2 април до 23 април всяка събота и неделя в София. В него децата ще се срещат с популярни съвременни български писатели и поети, които пък ще им четат от своята любима детска приказка.
• Пак от 2 до 23 април в повечето детски градини, училища и библиотеки в цялата страна ще бъдат организирани четения на детски книги от известни български личности.
• Маратон на четенето ще се състои в библиотеките на градове и села из цялата страна.
• Часът на приказката - от 2 април до 7 април ще се проведат четения на детски книги в детския кът на МОЛ „Сердика“, организирани от най-различни издателства. Времето, през което ще можете да послушате приказки, е между 11 и 12 часа и 17 и 18 часа всеки ден през съответната седмица.
• „Подарете на детето си книга, подарете му празник“ – на 20 и 21 април от 9 до 18 часа Борисовата градина ще се превърне в най-вълшебното място за децата. Тогава около езерото Ариана ще се състои традиционният детски празник по случай детската книга, който включва, разбира се, най-различни книги, а също така и музика, игри и награди.
Ако някое дете все още не се е убедило, че четето е забавно – може би сега е моментът да му го покажете.

1861 | 02 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате