Христос воскресе!

05 май 2013
Снимка: sxc.hu

Великден е най-големият християнски празник. На него християните честват Възкресение Христово (Пасха) – денят, в който Иисус Христос е възкръснал от мъртвите, на третия ден, след като е бил разпънат на кръст и погребан.
Подготовката за големия празник започва шест седмици по-рано с Великите пости. Последната седмица е т.нар. Страстна седмица – празнува се три дни. Вечерта преди Възкресение Христово, събота срещу неделя, се отслужва тържествено богослужение. Присъстващите на богослужението миряни палят свещите си от трисвещника, който се изнася от църквата и ги носят в дома си.

Страстната седмица се отбелязва с особено внимание, защото това е последната седмица от живота на Иисус, преди да бъде разпънат, и е наричана още седмица на страданията. Всеки от дните ѝ се нарича „велик“ – Велик понеделник, Велик Вторник... Седмицата започва с влизането на Иисус в Йерусалим и завършва с възкресението му. Във всеки един от дните на Страстната седмица се извършват специални църковни служби. Тя завършва с Великден – денят на Възкресението. След отслужване на специалната великденска служба в събота срещу неделя, камбаните започват да бият, обявява се „Христос Воскресе”, а вярващите отговарят с „Воистину воскресе!”

Един от основните символи на Великден е великденското яйце. Не е ясно кога е възникнала традицията. Тя има езически корени, но е приобщена към Великден и в християнството яйцето символизира възкресението, вторичното творение, символ на зараждащия се живот и безсмъртието, а също и непорочното зачатие.
Великденските яйца се боядисват на Велики Четвъртък, а който не успее – може да ги боядиса в събота преди Великден. Не се боядисват яйца на Разпети петък, защото този ден е тъжен за вярващите християни – на него е бил разпънат Иисус. На Разпети петък и постът е особено строг, защото тези, които постят, символично страдат заедно с Христос на кръста.


Според вярванията Мария Магдалена, когато видяла празния гроб на Иисус, отишла при император Тиберий, за да му съобщи новината. Поднесла му бяло яйце, дар, който по онова време бедните евреи са поднасяли, ако нямали възможност за по-скъп подарък. С думите „Христос воскресе” Мария Магдалена поднесла яйцето, а Тиберий я попитал как е възможно това, все едно бяло яйце да стане червено – и яйцето почервеняло. Затова и първото яйце задължително се боядисва червено. То е с особено значение – с него се прави кръст на челата на децата и се натъркват бузките им за здраве. Пази се (до иконостаса или на друго специално място) през цялата година и се заменя от ново червено яйце чак на следващия Великден.
Някога яйцата са били боядисвани само в червено. Днес те могат да са във всякакви цветове и с различни декорации, единствено се е запазила традицията първото боядисано яйце да е в червен цвят.

Боядисани яйца се даряват на кумовете, а също и на всички гости в дома. В неделя, на Великден, всички се чукат с яйца – „борят“ се. Според поверието този, чието яйце остане последно здраво (”борец“, „борак“) – ще бъде най-здрав през годината.

Друг традиционен символ на Великден е козунакът – месят се козунаци, които се украсяват с различни плетеници, ядки, сушени плодове... Те са сладка разновидност на обредните хлябове. Когато се месят за Великден, са с кръгла форма и украсени с плетеници. В средата им се слага червено яйце. В България обредните хлябове се месят на Велики четвъртък.

Други, по-нови традиции в страната ни са привнесени отвън – например такава е шоколадовото яйце. То се е появило през 18 век и днес е любимо детско лакомство. Великденският заек пък е западна традиция, тук обичайно под формата на шоколадови зайчета. Заекът е символ на плодородието и изобилието.


Една от тези по-нови и привнесени традиции е Великденският лов на яйца. Тя е предназначена за децата, които ентусиазирано търсят и намират скритите специално за играта яйца. Могат да се крият както истински – твърдо сварени и боядисани, така и шоколадови, дървени, декоративни... Могат да участват и други шоколадови лакомства. Тази игра може да е много забавна, ако с малко въображение яйцата се скрият на неочаквани места (съобразено с възрастта на децата) или се организират различни игри – за намиране на най-голямо или най-малко яйце, търсене на яйце в специфичен цвят и т.н. С яйцата могат да се организират и други игри след това – да се носят в лъжица, без да паднат, да се подхвърлят между отбори без изпускане и т.н.

1477 | 05 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате