На 9 май празнуваме деня на Европа

09 май 2013
Снимка: sxc.hu

На 9 май празнуваме Деня на Европа. Всъщност по-точно е да се каже, че отбелязваме Деня на обединена Европа и по-конкретно – на Европейския съюз. Датата е точно тази, защото именно на нея преди 63 години се случва нещо съдбоносно и определящо развитието на стария континент. След Втората световна война положението в Европа е катастрофално, всички държави са разрушени икономически и политически. Идва осъзнаването, че за да има развитие всяка една от тях, то трябва да стане на базата на подкрепа и взаимопомощ, а не на съперничество и войни. Достига се до разбирането, че за да тръгнат икономиките нагоре, за да се възстановят и развият, трябва да има обединяване на усилията между държавите, да се установят отношения на мир, споделяне на ресурси и свободна търговия.

Пръв това желание и намерение декларира френският министър на външните работи – Робер Шуман - точно на 9 май 1950 година. На тази дата той държи паметна реч в прочутата Зала с часовника на Ке д’Орсе, в която призовава Франция, Германия, а и други европейски страни, към помирение в името на просперитета на европейските нации. С декларация, която представя пред международната преса в Париж, той призовава към съединение. Неговото конкретно предложение е Франция и Германия, доскоро жестоко воюващи противници в голям военен конфликт, да обединят своето производство на въглища и стомана като първа реална стъпка към създаването на европейска федерация. Това, което той предлага е нещо ново – да се създаде наднационална европейска институция. Макар че историята познава много и най-различни съюзи, в повечето случаи те са били основавани с цел обединяване срещу общ противник. Идеята на Шуман е обединение с цел общото благо и просперитет. С това на практика са положени основите на днешния Европейски съюз – съгласието от страна на други държави поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на континента – основополагаща стъпка за развитието на всяка една държава поотделно и за общото благосъстояние на днешна Обединена Европа. Този момент, останал известен в историята като „Декларацията на Шуман“, поставя началото на един коренно различен път – път към взаимопомагаща си общност. Именно 9 май се счита за датата на възникването на съюза между все повече държави на стария континент.

Признаването на датата и случилото се на нея като решаващи за съдбата на стария континент и установяването ѝ като празник се случва 35 години по-късно – през 1985 година се взима решението точно 9 май да бъде отбелязван като Ден на Европа.

На тази дата можем още веднъж да си дадем сметка за разрушителната сила на насилието и войните и да се замислим за другия път – пътят на мира и взаимопомощта. Можем да се запитаме: „Колко пък толкова са непреодолими различията, конфликтите, проблемите, след като две изцяло унищожили се взаимно страни намират път една към друга с цел общото благо?“ Можем да помислим и за нашата родина и нейното място на стария континент и в самата обединяваща институция Европейски съюз, но не в посока на присъщия ни критицизъм, а по-скоро с идеята какво бъдеще бихме искали за България.

1065 | 09 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате