Константин и Елена. Огненият ден

21 май 2013

Православната църква чества днес Светите равноапостоли Константин - най-значимият император за православието и майка му Елена. През 313 г. Константин въвежда християнството като официална религия във Византия.  Елена открива кръста Христов, тя е една от най-почитаните личности в православната вяра.

Днес е и денят на нестинарските и огнените игри, можем да ги видим в Странджа и изобщо в цяла Югоизточна България. За съжаление, нестинарските танци вече са по-скоро туристическа атракция, отколкото жива традиция.

Този ден е свързан с доста предварителна подготовка, в духа на старите традиции. Предварително се почистват близките извори и кладенците. Прави се курбан, често цялото село участва в събирането на средства, в готвенето и в празнуването. На мегдана се събират дърва за големия празничен огън. Вечерта кладата се пали и когато изгори, жаравата се разстила, готова да посрещне нестинарите.

Само призвани имат право да танцуват върху огън. Умението да танцуваш върху въглените се смята за дарба, често предавана по наследство. Танцът и до ден днешен се изпълнява с икона в ръце. Вярва се, че тя пази нестинарите от огъня, а докато танцуват,  могат да чуят Св. Константин и Елена, които им помагат да правят пророчества и да лекуват болните.

Честито на именниците Константин, Костадин, Константина, Костадинa, Динko, Динка, Елена, Елеонора, Ели, Елица, Еленкo!

1427 | 21 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате