1 юни – Ден на детето

01 юни 2013
Снимка: sxc.hu

Всеки един от нас някога е бил дете. Дете в официалния смисъл на думата – човек между раждането и пубертета, такъв, който все още не е достигнал зрялост. В неофициалния – някои от нас все още са. Днешният ден е празник за всички деца!

Денят на детето е един от най-рано учредените международни празници. Защо детето има специален ден за празнуване? Поради своята уязвимост и крехкост на този първи етап от живота си, всяка личност има нужда от специални грижи, помощ, подкрепа и отношение, без които не би могла да се превърне в пълноценен човек. Осъзнавайки това, през 1924 година Обществото на народите се събира на специална среща в Женева и приема Декларация за правата на детето. В нея за пръв път се декларира по категоричен начин, че поради своята физическа, емоционална и умствена незрялост детето се нуждае от грижи, защита и права до настъпването на своята зрялост. В Декларацията пише още, че човечеството е длъжно да даде на детето всичко най-добро, което има и да му даде възможност да се развива пълноценно.

Още на следващата година се провежда първата Световна конференция за благосъстоянието на децата. Петдесет и четири страни подписват съставената година по-рано Декларация за правата на децата и определят 1 юни за Международен ден на детето. Датата не е избрана случайно. На този ден през същата година консулът на Китай в Сан Франциско събира стотици сираци и организира за тях празненство.

България празнува 1 юни от 1950 година, тъй като през есента на предната година Москва също приема датата 1 юни за международен ден за защита на децата. От този момент нататък всички държави от бившия социалистически лагер отбелязват празника на децата на този ден.

По случай празника, навсякъде се провеждат различни по вид мероприятия, които имат за цел да направят за децата този ден по-необикновен и наистина специален. 

В София са предвидени няколко мероприятия по случая. Две от тях са:

  •  Детски панаир пред Народния театър от Фондация Easyart, който ще предложи разнообразни ателиета и спектакли, занимания по изкуство, рисуване, готвене, йога, стъклопис, макиаж, катерене, фокуси, пясъчни рисунки, грънчарски ателиета, бижута, понита, архитектурни работилници, математика, пожарникари, археология, народни танци, спорт, приказки и много други.
  •  Фестивал „Вярвам в теб!“ на "Сдружение Азбукари" в Южния парк за изява на детските таланти, примесен с пъстри забавления, музика, танци и изобилие от игри.

В Пловдив всички деца ще могат да се возят безплатно на детската железница „Знаме на мира“.

В Бургас Борисовата градина ще предложи на децата скачане на въже и ластик, народна топла, федербал, домино, морски шах и още много други игри от едно време, чрез които родителите ще покажат заниманията от своето детство.

Във Варна Общински детски комплекс – Варна тържествено ще отбележи 1 юни и ще поднесе на варненските деца много емоции и настроение пред сцена "Раковина" в Морската градина. Варненци ще могат да посетят безплатно и Зоокъта, където за празника на децата са предвидени много игри, викторина, забавна програма. Някой от посетителите пък ще си тръгне с чисто нов велосипед.

В Русе Кукленият театър кани децата на безплатно представление по случай техния празник на спектакъла "Жабокът-цар".

Не забравяйте и че на този ден БДЖ подарява безплатно пътуване на всички български деца до 14 години. По повод Международния ден на детето младите пътници могат да се възползват от тази възможност от 00.00 ч. до 24.00 ч. на 1 юни във всички категории влакове.

 

Честит празник на всички деца!

1496 | 01 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате