Самхейн, краят на лятото или Хелоуин и светещата ряпа

31 окт 2012
Снимка: .birando.com

Знаем, че Хелоуин започва да се отбелязва някъде в земите на Ирландия преди повече от 2000 години.

Тогава празникът се е подвизавал с името Самхейн, или края на „светлия” и началото на „тъмния” сезон – два са били основните сезони, които келтите признавали.
Според много исторически справки обаче, Хелоуин е доста "по-възрастен" празник, чийто корени откриваме преди повече от 6000 години.

Първите фенери за Хелоуин, или Jack O’Lanterns, са били направени от ряпа

Тиквата става „модерна” едва когато ирландските и шотландски емигранти пренасят традицията в Северна Америка някъде в началото на 19 век. Преди това хората са отбелязвали този ден с издълбана ряпа, в която слагали горящ въглен и всъщност и празникът им се е получавал също толкова добре, колкото и днес… Е, доста по-вещерски и с някоя жертва тук-таме, но… въпрос на епоха.


Снимка:http://molempire.com

Истеричният поход за лакомства или така нареченото Trick-or-treating, почитан почти да фанатизъм в САЩ, вече навлизащ и у нас, първоначално се е наричал Souling. В Средновековието ритуалът се е изпълнявал не от деца, а от бедни възрастни, които чукали от врата на врата и предлагали молитва за душата на стопаните срещу почерпка със „соул кейк”, може би нещо като „сладкиш за душата”... Традиционно се прави с шафран, за да е жълт, като умиращото слънце, декориран с боровинки, подредени под формата на кръст. 


снимка:http://robinsdinnernight.blogspot.com

В древността, по време на честванията на Самхейн, котките са имали доста незавидна участ. Според легендите, част от пречистващия ритуал включва хвърляне на живи котки в огъня, с идеята ритуалът да придобие по-голяма „божественост”.

Думата „witch” (вещица) произлиза от старо-английското wicce (мъдра жена).

Именно нощта на Вси Светии е датата, но която се провеждат най-големите вещерски събори.  Поне, според легендата…


Снимка:http://www.pixpow.com

Цветовете на Хелоуин винаги са два – черно и оранжево-кафявата гама. Оранжевото символизира сила и издръжливост, свързва се с реколтата и есента като цяло. Черното, разбира се, е мрак и смърт. То ни напомня корените на този така шарен празник, който всъщност бележи границата между живота и смъртта.
Един от най-големите мистици и фокусници Хари Худини (1874-1926), умира именно в нощта на Хелоуин.

Поверието гласи, че ако в нощта на Хелоуин облечете дрехите си наопаки и вървите едно известно време заднешком, шансът да видите истинска вещица в полунощ е повече от реален…


Отвъд океана, Хелоуин се оказва вторият най-грандиозен и доходоносен празник, веднага след Коледа. По данни на Националната федерация по продажбите,  миналата година в Съединените Щати хората са похарчили около 6 милиарда долара за костюми и лакомства на Хелоуин. 

снимка:http://www.flickriver.com

Салем, Масачузетс и Анука, Минесота са двата града, които се борят за титлата "Световна столица на Хeлoуин". Всъщност, борба няма, защото и двата града са самопровъзгласили се центрове на духовете, тиквените фенери и вещиците.


снимка:Gagitta

3054 | 31 окт 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате