Онлайн шопинг за начинаещи

14 дек 2012

Вероятно някои от вас биха се зарадвали на кратка (такава поне беше идеята в началото) статия за станалия доста популярен напоследък "онлайн шопинг".

Бих искала още в началото да уточня, че аз самата в никакъв случай не съм експерт в пазаруването по интернет, но пък колкото и нескромно да звучи, компенсирам със значителна обща култура в мрежата като цяло. Благодарение на това, към момента се справям задоволително със заливащите ни сайтове за електронна търговия, като засега нямам случай на изгубени пари заради измамни търговци, пък и покупките ми в графа "успешни" тежат доста повече от тези, за които донякъде съжалявам. Това е и причината да смятам, че имам какво да споделя на прохождащите или все още неопиталите това блаженство да си пазаруваш, седнал удобно вкъщи пред компютъра.

Ако трябва да съм честна, вече не си спомням първото нещо, което си купих по интернет. С достатъчно ровене в архивите на имейла ми вероятно ще го намеря, но това едва ли представлява особен интерес за вас. Важното е, че най-вероятно е било успешна покупка, тъй като след това не съм се поколебала да поръчам още веднъж, и пак, и от други сайтове, и т.н.

Във въпросите и отговорите по-долу ще се опитам да бъда максимално изчерпателна, като се надявам същевременно да не ви отегча прекомерно. Имайте предвид, че информацията за козметика вътре е сведена до минимум, както и че се получи значително по-обемен от предвиденото текст.

Защо по интернет?

• На този въпрос нямам еднозначен отговор. Една от причините да започна да проучвам електронната търговия като възможност беше достъпът до далечни и иначе недостъпни за мен пазари - например азиатския. От eBay съм си купувала както изключително евтини неща (примерно десетки китайски лентички за френски маникюр за лев и 50 с безплатна доставка), така и такива, които не се внасят у нас и в съседните държави. Също така има марки декоративна козметика, които си заслужават инвестицията, но или ги няма изобщо на нашия пазар, или излизат доста по-скъпо в магазина.
• Друга причина е мързелът, особено през зимата или в най-големите жеги - в някои дни просто не мога да се насиля да изляза по магазините, а да речем ми е свършил кремът за лице или пък матиращите листчета. В тези случаи обикновено става дума за покупки от сайтове със сравнително евтина доставка, която се равнява на стойността на билетчетата за транспорт, но пък ми пести време и мотаене в студа/жегата.

Какво не бих поръчала (вече) по интернет?

• Преди всичко продукти, с които е лесно да се сбърка. Ярък пример за това са всички видове фон дьо тен, оцветени пудри и коректори, тъй като дори в магазин е изключително трудно човек да си уцели цвета, а по картинка направо е невъзможно.
• Бялата козметика също предпочитам да си я избирам и купувам лично от магазините, въпреки че нямам рационално обяснение за това - нито се предлагат тестери за по-масовите продукти, нито продавачките са по-компетентни от момичетата, пишещи по форумите. И все пак, някак си предпочитам да прекарам известно време в разглеждане на изложеното по рафтовете и чудене това ли кремче да си взема или другото, кое ще е по-подходящо за кожата ми, дали да не експериментирам този път. О, интересна промоция! И т.н.
• Последното, за което се сещам, са парфюмите. Чувала съм, че в някои български сайтове се предлагат много по-евтини оригинални парфюми, тестери и т.н., но досега не съм поръчвала, тъй като не съм си намерила критерий, който да ме убеди да дам все пак немалка сума срещу едната надежда, че ще получа желания аромат. А и тук също го има моментът с висенето в магазина, изпробването и избирането - просто ми е приятно да го правя.

Редно е на това място да направя уточнението, че с удоволствие си поръчвам кой да е от изброените продукти, ако предварително съм го ползвала и му знам конкретното име, номер, цена и други параметри, които не позволяват грешки.

Какво може да ме изненада неприятно?

• Основният проблем, с който съм се сблъсквала досега, е разликата между снимките и реалния продукт. Много често самите снимки са силно обработени, ако не и изцяло компютърно генерирани - как иначе ще направят десет или двайсет идентични снимки на даден продукт в цялата му цветова гама? Обичайната изненада идва от наситеността и покривността на цветовете, които на живо може да се окажат значително по-слаби от очакваното.
• Друга вероятност е, поради недобро опаковане на колетчето, да бъде наранен продуктът в него - протекъл гланц за устни или пукнато шишенце лак за нокти са достатъчни да помрачат радостта от придобивката. За щастие обаче поръчките ви са защитени от регулаторите на електронната търговия и имате възможност да поискате замяна или възстановяване на парите в някакви определени от търговеца срокове. В тази връзка горещо препоръчвам, преди да поръчате, да се запознаете в детайли с условията при сключване на сделка и, по-конкретно, със сроковете за доставка и възможност за рекламации.
• Тъй като цялата интернет търговия, и по-специално международната такава, е обвързана с пощенски пратки, при това често без номер за проследяване, възможно е да получите пакетчето си с голямо закъснение, а понякога дори да не го получите изобщо. Не се колебайте да сигнализирате за подобни проблеми търговците, те са длъжни да ви съдействат.
• Още един проблем, за който съм чувала и чела из мрежата, е изпращане на продукти с изтекъл или изтичащ срок на годност. Със сигурност има безскрупулни търговци, готови да ви извъртят подобен номер, тъй като са наясно, че голяма част от хората няма да реагират - или поне тези у нас. Опитът ми досега показва, че един средностатистически западноевропеец е научен да си гони правата до дупка, но у нас все още битува принципа на примирението. Силно се надявам тази крайно неправилна нагласа у хората да се промени с времето, тъй като иначе даваме поле за изява на всевъзможни измамници и просто им подаряваме заплатите си.

Държа да отбележа, че от гореизброените ми се е случвало само по веднъж да се излъжа за цвета и да не получа поръчката си - и в двата случая търговците най-любезно ми съдействаха, което, да си призная, доста ме впечатли. За късмет, досегашните ми поръчки винаги са идвали добре опаковани (особено тези от азиатските държави, направо е невероятно колко се стараят да получиш пакетчето си невредимо), но съм изгледала доста снимки от не толкова доволни клиентки.

Как тогава мога да съм сигурна, че продуктът отговаря на очакванията ми?

• Тъй като нямате възможност да тествате продукта по интернет, един от малкото начини да се подсигурите, че ще получите това, за което сте платили, е да си направите предварително проучване. Вече има огромни количества блогове и сайтове, които ще ви дадат както информация за качествата на продукта и съвместимостта му с различните типове кожа, така и реални негови снимки - включително как стоят на кожата и примерен грим с тях. Един от сайтовете, които честичко преглеждам при международни поръчки, е MakeupAlley, тъй като заради голямата му популярност предлага огромно количество мнения и удобна система за оценяване на широк набор от продукти.
• Добре е, обаче, да имате предвид няколко неща, докато разглеждате снимките, тъй като качеството на някои от тях също може да бъде подвеждащо. Опитът ми до момента с поръчките на червила показва, че реална представа за цвета и консистенцията може да се добие само от снимка на устни - например можете да видите, че се събира в гънките или пък че цветът му се губи на по-пигментирани устни. Освен това, от голямо значение е цветът на кожата на момичето и доколко тя съвпада с вашия тен, тъй като това е определящото при избора на цветове, особено ако все пак решите да си поръчате оцветяващ продукт за лице (фон дьо тен, пудра, коректор). Не по-маловажна е светлината, както и качеството на фотоапарата, като аз лично винаги гледам околните цветове - дали бялото е бяло, или пък снимката е мътна, все са сигнали да потърся още материали за сравнение.
• Още един вариант е да си поръчате тестери - в eBay например някои от продавачите предлагат по няколко бройки за почти никакви пари, а това без съмнение е отличен вариант сами да се убедим в качеството и най-вече в правилния избор на цвят на желания продукт.

Как да избегна риска от загуба на парите си?

• Може би най-основното, с което трябва да започнете, е сигурността на парите ви. Аз самата в изключително редки случаи бих въвела данните на банковата си карта в който и да е сайт за електронна търговия, независимо колко се кълнат в почтеността си и какви са отзивите за тях в разни непознати за мен форуми. Опасността от измами в интернет е изключително висока и лекотата, с която може да се манипулира информацията за даден сайт из мрежата, бие камбаната на отстъплението при мен. Иначе казано, ако сайтът ми е непознат и не поддържа системите за разплащане, на които вярвам, просто го подминавам и отивам към следващия.
• Друга стъпка, която никога не пропускам, е да се уверя, че препращащият линк към системата за разплащания води на правилното място - т.е. в сайта на PayPal или ePay, а не в тяхно идентично копие, чиято единствена цел е да ви открадне потребителското име и паролата. Последователността на действия обикновено е следната: избираме си продуктите, слагаме ги в кошницата и натискаме "Плати", след което биваме препратени към разплащателната система. Може би най-лесният начин да сме сигурни, че бутонът "Плати" води до правилния сайт, е да погледнем адреса, на който ни препраща и да се уверим, че той е същият, който обичайно използваме. Едва тогава можем спокойно да въведем данните си и да потвърдим плащането.

• Внимавайте също и за търговци-измамници. С времето ще придобиете увереност в разпознаването им, но както споменах вече по-горе, поне в началото е желателно да четете условията им за пазаруване. Аз самата често се допитвам до източници, на които имам известно доверие - например наши форуми, в които можеш да намериш момичета, вече ползвали търговеца (както и впрочем насоки къде другаде можеш да откриеш продукта по-евтино) и които могат да дадат безценни съвети при проблеми с дадена система. Като цяло, въпреки успешните сделки досега, винаги подхождам на принципа "виновен до доказване на противното" и смятам, че от това може само да се спечели - нищо няма да ми стане, ако не си купя дадено гримче, нали? Но със сигурност няма да ми хареса да си хвърля парите на вятъра, без шанс за връщане.

За какви системи за разплащания иде реч?

Става дума за сайтове-посредници при електронна търговия, които защитават личните и платежните ви данни от търговците.
• В България има няколко такива платформи, от които аз съм работила само с една - ePay - тъй като е най-старата, която познавам и най-много български търговци я разпознават. Казвам това, тъй като в страната ни този тип търговия все още не е особено силно застъпен и повечето електронни търговци не предлагат никаква подобна опция за разплащане, а имат собствени форми за въвеждане на номера на карти и т.н. Преди всичко влиза в употреба при така популярното в момента колективно пазаруване.
• Друга такава система, но работеща в световен мащаб, е PayPal - на практика всички международни поръчки, които съм правила до момента, са минали през нея. По този начин не само не раздавам данните си наляво и надясно, а и мога да намеря на едно място фактури за всички направени плащания. И може би най-важното, спестява ми таксата за превалутиране, която взимат много от банките при разплащания извън еврозоната. Е, валутните им курсове не са от най-изгодните, но все пак балансът между него и превалутирането в крайна сметка е положителен.

Има ли други удобни варианти за разплащане?

• Разбира се - за поръчки от България за мен най-удобният начин е в брой с наложен платеж, тъй като тогава не се налага да предоставям каквото и да било за себе си, освен адрес за доставка. За международни поръчки обаче това не е опция.

Надявам се, че не съм ви досадила с огромния размер на публикацията. Получиха се доста минуси на този тип пазаруване, но дебело подчертавам, че картинката далеч не е толкова черна - дори напротив. Единствената ми цел с публикуването на тази статия е да вдъхна поне малко увереност на тези от вас, които все още нямат голям опит с електронната търговия и се притесняват да посегнат към нея, за да не сбъркат.

Дано съм ви била полезна поне с някой от съветите и ви желая безоблачно пазаруване от дивана в хола!  Ако имате каквито и да е въпроси или допълнения, ще се радвам да ги прочета в коментарите

2622 | 14 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате