Как да направим популярен канал в YouTube

11 яну 2013

Едва ли сте чували, но в Япония има професия "тъпкач на хора в метрото". Да, това е реална професия, колкото и странно да звучи.

Истината е, че по света и особено на запад, хората се занимават с много дейности, които на нас българите биха ни се сторили твърде странни, дори нелепи. Моята идея не е да ви занимавам с нестандартните професии, които хората упражняват по света, а да ви запозная с едно доста съвременно занимание, което в България още не е добило голяма популярност, но с напредъка на новите технологии вярвам, че това ще стане скоро. Става въпрос за т.нар ютюбъри (англ. youtuber). Всички влизаме в YouTube поне веднъж на ден. Това е социална мрежа за видеосподеляне, която в момента е собственост на софтуерната компания Google. YouTube е място, в което всеки има право да снима клипове и да ги качва през профила си в подходящия формат и спазвайки правилата на сайта.
Да си ютюбър звучи странно, но повярвайте, това е професия, от която някои изкарват милиони долари на месец. Подобно на воденето на блог, и тук всичко започва като хоби, което впоследствие може да окупира почти цялото ви свободно време и рано или късно може да се наложи да избирате дали това да бъде вашето основно занимание.
YouTube ви позволява да поддържате повече от един активен профил. Ако имате регистрация в Gmail (или Google+), няма нужда да създавате нов профил, а само да влезете в пощата си в Gmail и от основното меню да изберете опцията YouTube.
Всеки може да бъде знаменитост в YouTube, независимо от националността. Когато видеоканалът ви печели популярност и набира широк кръг от последователи, много рекламодатели ще насочат вниманието си към вас и има шанс да ви направят примамлива оферта за работа. Колко влиятелни може да станете в YouTube, това зависи само от вас. Като пример за успешен ютюбър ще дам един млад мъж на име Райън Хига. По професия той е комик и с публикуване на свои видеоклипове успява да привлече над 6 милиона последователи към своя канал.
Кратък съвет: Най-гледаните канали в YouTube обхващат следните тематики - новини, флаш анимация, музика,  трейлъри и новини за нови филми, полезни съвети , видеоигри, технологии, мода, смях, спортни упражнения, направи си сам (how to).

Ето няколко стъпки които може да следвате в процеса на изграждане на вашата youtube идентичност.

1. Създайте си профил и изберете подходящо име.

За предпочитане е да се избягват нецензурни, расистки и провокативни псевдоними, все пак крайната цел е хората да ви харесат. Името на канала трябва да бъде лесно за запомняне и произнасяне, по възможност и да подсказва за тематиката на клиповете, които ще споделяте.

2. Предложете нещо оригинално

Подхождайте рационално и търсете качеството. В YouTube се срещат много потребители, които качват интересни неща и привличат голям трафик от посетители, но освен тях ще се натъкнете и на мнозина, които публикуват клипове с лошо качество и неприятен шум, с надеждата да станат популярни.
Няма никакъв проблем да записвате видео от мобилния си телефон, просто преди това се уверете дали сте настроили всичко, както трябва - камерата да бъде неподвижна, звукът - чист и обектът да попада във фокуса. Обмислете и вариант да внедрите субтитри във видеото, ако с това ще му придадете по-голяма тежест.
Предложете нещо различно и свежо на хората. Ако не ви идват идеи, разгледайте канала на Рей Уилям Джонсън (Ray William Johnson). От него може да почерпите идеи как да създадете нещо интересно и ново. Неговите клипове са кратки, стегнати, казват най-важното и успяват да ви разсмеят.

3. Публикувайте видеотговори

Повечето ютюбъри полагат големи усилия в началото, докато накарат хората да ги забележат. Не е достатъчно само да предлагате интересни и качествено заснети клипове и да чакате някой да ги сподели в интернет и останалите социални мрежи. Ето един по-лесен начин за генериране на бърз трафик от посетители: изберете наскоро качен и станал популярен клип в YouTube. Кликнете на бутон "Всички коментари" (All Comments) и пред вас ще се отвори празно поле, в което може да коментирате. Погледнете в долния десен ъгъл  под полето. Там има бутон с надпис "Създаване на видеоотговор" (Create a video response). След като го изберете, пред вас се отварят две опции - да изберете видеоклип от профила си (Choose a Video) или да качите директно от компютъра (Upload a Video Response). По този начин можете да публикувате видеоотговори.

Ако те са интересни, забавни или зрелищни, положителните отзиви за тях няма да закъснеят.

4. Ревюта на техно-джаджи

Когато потребителите се интересуват от покупка на даден технологичен продукт – домакински уред, смартфон, таблет, лаптоп или видеоигра, те търсят в мрежата видеоревюта, в които специалисти обясняват нагледно възможностите на въпросния продукт.

5. Бъдете част от живота в YouTube

Ако вие самите не сте мотивирани да вдъхнете живот на видеоканала си, няма как да очаквате и хората да ви последват. Качвайте по-често и се старайте да общувате с феновете си. Питайте ги какво искат да гледат, отговаряйте на коментарите им, така ще спечелите тяхната лоялност. Влизайте в профила си в YouTube поне веднъж на ден, разглеждайте други видеоканали и четете коментарите под тях. 

6. Не правете спам

Това е един от начините, по който може да отблъснете вниманието на потребителите и да уроните авторитета си. Трябва да разчитате на талант и познания, нужно е търпение и вяра в хората, че ще ви намерят и оценят.

9139 | 11 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате