Какво е важно да знаем преди да регистрираме домейн

29 яну 2013
Снимка: sxc.hu

По една или друга причина сте решили или ви се налага да имате уеб сайт. Ако стартирате малък бизнес, поддържането на фирмена интернет страница може да ви донесе редица плюсове, най-важният от които е привличане на клиенти, инвеститори и генериране на печалби. Ако пък досега сте имали личен блог, който е базиран на една от безплатните платформи (blogger, wordpress), чрез закупуване на домейн име вие си извоювате правото на собственост върху материалите, които публикувате и върху приходите, които постъпват в резултат от кликвания върху рекламни банери от посетителите на сайта. Домейн ви е нужен също, когато предприемате развиване на онлайн магазин. Всеки от изброените варианти ви изправя пред дилемата какво име на домейн да изберете. Много са начините, по които може да се сдобиете с доходоносен домейн, но имайте предвид, че с този избор не свършва, а започва дългият процес на развиване на печелившия сайт.

Какво е домейн?


Това е името, под което вашият бъдещ сайт ще бъде инсталиран в интернет пространството или в т.нар. хостинг сървъри.
Домейнът (англ. „domain” озн. „област", „владеене") е името, с което интернет потребителите ще могат да откриват вашия уеб сайт. Той определя същността и бъдещето на сайта. Най-печелившите интернет страници в света дължат успеха си именно на избрания домейн, който се е оказал перфектен за бизнеса. Пример за идеални имена на домейни са facebook.com, bing.com, google.com, abv.bg, pizza.com (собственост на Pizza Hut). Избирането на домейн не е лесна работа, макар на пръв поглед да изглежда именно такава. Предлагам да разгледате няколко съвета, които може да са ви от полза, докато мислите какво име да изберете за вашия нов сайт.

Селектирайте внимателно

Не се хващайте за първото наименование, което ви хрумне и се окаже свободно за регистрация. Не се примирявайте с имената, които хостинг сайтовете ви извеждат по подразбиране. Имайте предвид, че домейните, които най-много ви харесват, вече ще бъдат заети, затова трябва да се напрегнете и да призовете цялата си творческа сила, за да измислите най-подходящото и доходоносно име на домейн.

Търсете причина

Задайте си въпроса защо сайтът ви трябва да носи това име. Трябва да сте наясно каква информация като теми ще се предлага в него, за да може да съобразите с това името на домейна. Играйте си с думите, изброявайте на глас, ако така ви е по-удобно. Домейнът трябва да може лесно да се произнася, изписва и помни. Това увеличава шансовете интернет потребителите да ви намират бързо. Комбинирайте думи или ги разделяйте, докато най-после се получи онова, което ви харесва. Напишете името на лист хартия и го оставете така до другия ден, за да може информацията да престои във вашето съзнание. Ако и тогава името ви харесва, значи това е вашият домейн и може да пристъпите към регистриране.

Силата на ключовите думи

Ако планирате да изграждате сайт с цел печелене на пари, в никакъв случай не бива да пренебрегвате значението на ключовите думи. Преди да изберете име на домейн, се информирайте кои думи попадат сред най-търсените в интернет търсачките. Google предоставя такава опция, която се нарича "Намиране на ключови думи" (google keyword search tool). Изследвайте думите, които потребителите използват най-често, и съобразете получените резултати с темата на вашия сайт/бизнес.

Ако ви трябва домейн, за да регистрирате нов сайт, който ще притежавате краткосрочно и искате да извлечете максимална печалба от това, купете го от хостинг сайт, който позволява обратно закупуване на същия домейн на цени по договаряне.

Името на домейна не бива да е дълго

Избирайте колкото е възможно по-кратки домейни, които вървят с разширение „.info”, „.net”, и т.н. Ако домейнът ви е с разширение „.bg” това подсказва, че уеб сайтът ви се управлява от хора, които се намират в България. В случай, че планирате да развивате сайт на световно ниво, препоръчително е да изберете универсалното разширение „.com”. Ако сайтът ви е на организация, може да изберете да завършва на „. org”.

Пазете се от измами и недоразумения

Внимателно подбирайте сайта за хостинг услуги, с който регистрирате домейн. Допитайте се до ваш познат, на когото имате доверие и който има познания в тази област. Ако е нужно, заплатете му за консултацията. Уверете се, че хостинг сайтът предоставя на разположеше точна информация за контакт, чрез която може да се свързвате със специалисти по всяко време на денонощието. Този съвет обикновено се дава, за да се избегнат недоразумения, в които вие сте регистрирали и платили домейн за срок от една година и забравите да подновите абонамента. Тогава има опасност друг потребител да закупи вашия домейн и се получава неприятна ситуация. Прочетете следващата точка, за да сте наясно как може да я избегнете.

Защита на домейн

Ако домейнът на вашия сайт не е защитен, това не значи, че може да бъде изтрит или правото ви отнето и предоставено на друго лице. Последното би било възможно, в случай че е изтекла датата на валидност и вие не сте си платили за следваща година правото на използване. В България е в сила Регистър на .BG домейни, който дава право да регистрирате „защитени” домейни. За да регистрирате домейн като такъв, е нужно да представите документ, който създава основание да ползвате точно това име. Основание за регистрация на защитен домейн може да бъде името на вашата фирма, организация, кауза, проект, програма или всякакво друго начинание, в което участвате. Важна подробност е, че основанието трябва да бъде факт към момента на регистриране на домейна. Друг начин, който способства да поддържате вашия домейн защитен, е да заплатите абонамент за период от пет години.
 

3558 | 29 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате