Полезно за Twitter

14 мар 2013
Снимка: twitter

Живеем в епоха, в която доминират социалните мрежи и дигиталните технологии. Докато за едни интернет потребители влизането в една социална мрежа е напълно достатъчно, за други това е ограничение, което не искат да си причинят. Членуването в различни форуми дава достъп до интересна и лесна за разбиране информация. Колкото и нови социални мрежи да добиват популярност, форумите никога няма да потънат в небитието. В България за момента Facebook поддържа статут на най-популярна платформа за споделяне и за свързване с хора на далечни разстояния, но в другите страни хората все повече се увличат по други социални мрежи. Последните проучвания посочват, че Twitter е най-интензивно развиващата се социална мрежа през последните две години, следвана от Pinterest. Несъмнено интересът към Twitter, LinkedIn, Pinterest, Tumblr и Flicker бележи растеж и сред българските потребители, но все още не може да измести от първото място лидера Facebook. Всъщност изброените социални мрежи нямат за цел да изместват някого от някъде. Те предлагат нови неща и са полезни по свой начин.

 

Имате ли профил в Twitter? А колко често  влизате в него?

Twitter е един модерен начин, който ви позволява да общувате с хора от всяка точка на света. Тази социална мрежа притежава най-мощната платформа за споделяне и в същото време се явява много ценен източник на информация. Истината е, че колкото повече опознавате Twitter, толкова повече започвате да го предпочитате пред Facebook (е, няма да стигнете чак дотам да си закриете профила във Facebook, няма нужда от такива крайности). Twitter позволява да споделяте всякакъв вид информация под формата на съобщения, които не бива да бъдат по-дълги от 140 символа. Twitter е достъпен както за настолни компютри и лаптопи, така и за мобилни устройства като таблети и смартфони. Много и различни са причините, поради които хората избират да бъдат част от виртуалния живот в Twitter. Ако все още нямате профил там, разгледайте някои от съветите и поясненията по-нататък. Може да ви накарат да си промените мнението.

Защо туитват хората?

Някои потребители използват Twitter като микроблог. Пишат по няколко кратки съобщения по няколко пъти на ден с всякакви мисли и разсъждения, които минават през главата им. Други посещават профила си, за да се информират за нови събития и новини. Тази опция всички я имаме и благодарение на Facebook, но в Twitter нещата са по-подредени. За хората, заети в бизнес сектора, Twitter един от многото начини, чрез които могат да представят нови продукти или да обявяват промоции.

Разберете как работи Twitter

За да извличате максимално полезното от Twitter, трябва да сте добре запознати как работи. Всеки регистриран потребител може да туитва, но не в това се крие идеята и причината за успеха на мрежата. Потребителите могат да отговарят и водят диалог под съобщенията на най-различни хора, независимо дали се познават или следват един друг. Добър знак е да имате задоволително голям брой последователи. Това ви дава възможност да четете информацията, която те споделят, а тя може да бъде - интернет връзка, видео, снимка, споделено (re-tweeted) състояние на друг потребител.

Споделяне на интересно съдържание

Един от начините да привлечете голям брой последователи е като публикувате интересна информация и линкове в съобщенията си в Twitter. Първоначално 140-те допустими символа може да ви се сторят крайно недостатъчни, за да кажете нещо значимо, но това не е съвсем така. Хората, които стоят зад успеха на Twitter, са правили множество проучвания, допитвали са се и до потребители - от какво се интересуват, кого биха следвали и поради какви причини. Голяма част от активните потребители в Twitter следват хора, които туитват интересни неща, свързани с новини, събития, мнения, разсъждения. Друга част обичат знаменитостите. Twitter дава шанс на хората да се приближат до своите идоли. Много звезди споделят веднъж или няколко пъти на ден случки или снимки и това радва техните фенове. Някои дори участват в разговори и по този начин засвидетелстват своята признателност. Потребителите, които преследват бизнес интереси, виждат чудесен начин да си повишат дохода, използвайки тази социална мрежа. Повечето български журналисти и политици също използват Twitter и така дават възможност на хората да ги следват по-лесно.
Twitter е място, което дава поле за изява и за много хора на изкуството - писатели, фотографи, блогъри, дизайнери. Ако поддържате блог и основният ви доход зависи от него, добър вариант за вас би било да имате развит профил в Twitter. Под "развит" имам предвид да имате висок брой последователи. Когато туитвате често и интересни съобщения, имате шанс да привличате повече хора, които да ви следват, а това означава да оптимизирате трафика към вашия блог. По същата логика, ако сте фотограф, Twitter, Tumblr и Pinterest са също много добър начин, с който да покажете своя талант на по-голям кръг хора.

Поверителност на профила

Една от причините, поради които Twitter стана толкова известен, е неговата интерактивна природа. Съобщенията ви могат да се виждат от всеки. Тук е мястото да кажа и няколко думи за поверителността. Twitter дава възможност на потребителите да изберат каква част от туитовете да бъдат достъпни за всички и каква - само за последователите. В блога на Twitter ще намерите най-различни полезни съвети, включително и по въпросите, свързани с поверителността на споделяното съдържание. От Twitter винаги съветват потребителите да не изпадат в големи подробности и да не пишат за неща, които излизат извън рамките на общоприетите морални принципи. Препоръчително е да не се разкриват прекалено интимни факти от личния живот. По подразбиране Twitter настройва така профила ви, че публикуваното в него да бъде с публично достояние. Разбира се, ако потребителят желае споделяното от него съдържание да се вижда само от приятели (последователи), роднини и семейство, настройките за поверителност могат да се коригират по всяко време.
Twitter е общодостъпен за всеки интернет потребител от всяка точка на света, стига да не са наложени някакви законови ограничения от съответната държава (в България няма такива). Повече информация за мрежата винаги може да научите на twitter.com.
 

1555 | 14 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате