Как да снимаме професионално с телефон

08 май 2013
Снимка: sxc.hu/bizior

Една от най-привлекателните функции на смартфоните е, че с тях може да снимаме каквото ни харесва - любими хора, красиви места и всичко, свързано с приятните спомени, които искаме да запечатаме. За съжаление невинаги снимките се получават с добро качество. Вината за това може да се търси в яркостта на светлината на околната среда и на дисплея, но какви ще станат снимките, това до голяма степен зависи от самите нас и от фотографската техника, която прилагаме. Винаги може да се разтърсите за информация и полезни съвети как да повишите качеството на изображенията, които създавате с вашия смартфон. Ето няколко препоръки по този въпрос.

 

 • Опознайте по-детайлно спецификите и как работи камерата на вашия смартфон.
  „Умните” телефони притежават неограничен брой функции. Не е нужно да си закупите първокласен скъпоструващ смартфон, за да можете да правите хубави снимки. Дигиталните камери на смартфоните от среден клас покриват стандартните изисквания и с тях висококачественото заснемане е напълно възможно. Влезете в раздел "настройки" (camera settings) на камерата и разучете какво има там - режими на снимане, ефекти и пр. Разберете какви възможности се крият зад всяка икона. Камерите на смартфоните обикновено разполагат с по-слаби сензори спрямо тези на професионалните фотоапарати, но това не бива да ви плаши. Важно е да разберете как да регулирате светлинните сензори по време на снимане. Не е проблем да се заиграете с различните филтри, но внимавайте да не разместите така настройките, че после да се чудите как да върнете режима, който ви е харесал най-много. Разучете и изберете най-оптималната степен на яркост, за да бъдат снимките ви добре балансирани.
 • Работете с визьора на камерата
  Потребителите на смартфони рядко пипат настройките на визьора на камерата. Резултатът е, че когато снимате отдалече, на снимката излиза малка, едва видима фигура. Оптичният визьор помага да преодолеете разликата между яркостта на дисплея и околната светлина и по този начин снимките излизат добре балансирани. Използвайки оптичния визьор, спестявате малко от енергията на батерията. Избягвайте оптично да увеличавате образа преди да снимате, защото така ще намалите значително качеството на снимката и ще засилите шума по нея.
 • Експериментирайте
  Най-голямото предимство на камерата на смартфона е, че е с нас навсякъде. По всяко време можем да извадим телефона си и да снимаме. Възползвайте се от тази мобилност. Променяйте ъглите на снимане, снимайте по начини, по които обикновено избягвате да го правите, търсете нестандартното и различното. Винаги можете да изтриете снимката, ако не ви хареса. Колкото повече снимки правите и експериментирате същевременно, толкова по-голям е шансът дори от нищото да сътворите фото шедьовър.
 • Не съхранявайте снимките само в смартфона
  Ако мислите, че снимате добре, не пазете изображенията единствено в паметта на смартфона. Показвайте ги на хората, дайте им шанс да ви оценят. Създайте си навик на определен период да сваляте снимките на компютъра. Виждайки ги на по-голям екран, може по-лесно да отсеете сполучливите.
 • Правете клипове
  Видеата са по-интересни, когато на тях присъстват хора. Ако записвате повече клипове на пейзажи, рискувате да отегчите околните. По същия начин може да подхождате и за снимките. Те стават по-живи, ако на тях има човек и красив пейзаж на заден фон. Съществуват много приложения, които дават възможност да се добавят най-различни ефекти на клиповете. Възползвайте се от тях.
 • Обработвайте със специализиран софтуер
  Смартфоните оперират с редица полезни и интересни приложения. Сред тях има и такива, които ви позволяват да обработвате снимките. Може да ги използвате, за да правите малки корекции – засилване на контраста, увеличаване или намаляване на яркостта, добавяне на повече яснота в очертанията, изрязване и т.н. Най-често използваните програми за подобряване на изображенията са Photoshop и Picasa, но има още много производни на тях. С подобни приложения можете да добавяте красиви и забавни ефекти на снимките, да ги слагате в рамки. Когато стартирате поредната серия снимки, се уверете предварително, че сте избрали правилните настройки за цвят и революция. Снимайте във висока резолюция. Тогава има най-голям шанс фотосите да бъдат качествени и да могат след това да се обработват с програма.
 • Споделяйте снимките
  Има много социални мрежи, които дават възможност на потребителите да споделят направените от тях снимки. Примери за такива са Facebook, Flickr, Instagram, Pinterest, Tumblr. Може да настроите профилите си така, че съдържанието в тях (или само снимките) да бъдат публични. По този начин случайни хора могат да виждат снимките ви и да дават мнения. Току-виж попаднете в полезрението на някой, които да прояви професионален интерес към вас и да ви направи предложение.
4653 | 08 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате