В недалечно бъдеще: Носим си фотьойла в дамската чанта

12 май 2013

Един белгийски дизайнер, с прическа на пънкар от 70-те години, е на път да направи нова революция в мебелната индустрия. Карл де Смет шашна всички на изложението в Милано като  демонстрира нов вид мебели, които се надуват от само себе си и растат в дома на клиента като пуканки. Или като гъби.

 

Става въпрос за мебели от нов тип полиуретан. Учените го наричат „полиуретан, който запомня формата си” – shape memory polyurethane (SMPU).

Уникалното в изобретението на Смет е това, че материалът е предварително свит в нещо като малък пакет. При специална температура в дома той се надува като пуканка и се превръща в кресло или канапе.

След това по същия начин може да се свие обратно. При обратната процедура „пуканките” на Смет се сгъват само до пет пъти от обема си. Ако се нагреят отново, се надуват до стария си размер. „Пуканките” могат да бъдат в най-различни цветове и десени. Няма ограничение и за формата им. Де Смет обаче очевидно си пада по авангардно изглеждащите фотьойли, при които симетрията е нещо напълно непознато.

Белгиецът, който освен дизайнер е и дипломиран инженер, работи по надуваемите си мебели от 2002 година. Твърди, че това, което е измислил, е толкова революционно, че след време ще се равнява само с крушката на Едисон.
Де Смет все още работи с модели в мащаб, но и това, което се вижда при тях, е много обещаващо. Самият той планира до няколко месеца да пусне на пазара пълномащабни мебели.

1457 | 12 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате