Запазване на снимки и файлове

01 юни 2013
Снимка: sxc.hu

Дигиталният век, в който живеем, си има и своите недостатъци. Вече нямаме снимки на хартия в албумче, а имаме фейсбук, дискове, карти с памет, мрежови сървъри, всевъзможни флашки и облачни услуги, на които са качени нашите спомени.

Като фотограф, това е моят жив кошмар. Въпреки открито и ненормално параноичните мерки, които взимам за съхранение на снимките си, пред мен винаги стои ужасът, че нещо се е случило и снимките вече ги няма.

Повярвайте, сценариите за такава катастрофа са много – от изгорели твърди дискове (виждал съм го) до повредени DVD-та (виждал съм го), счупени флашки (виждал съм го, повече от веднъж), а защо не и "популярните" форсмажорни обстоятелства като кражба или пожар.

Затова, ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да съхраните снимките си според бюджета, с който разполагате.

 

"Ако може без пари, защото ме и мързи…"

В този вариант всичко е на домашния компютър. При преинсталация на компютъра или замяна с нов, всичко се прехвърля с надеждата, че снимките ще са винаги там.

Тъй като ми прилошава само като си помисля за този вариант, няма да пиша дълго за него, но... поне качете всичките си снимки във Фейсбук.

МЕДИЯ: Компютър(Hard Disk)
ЦЕНА: 0 лв.
РЕЙТИНГ: 0 от 5 * (50/50 - или в някой период ще изгубите снимките си, или пък не...)

"Добре, уплаши ме, дай нещо евтинко или безпплатно"

DVD записите си остават един от най-евтините и най-сигурни варианти за съхранение на файлове и снимки. Макар че постепенно ще изчезнат (като дискетите), когато са добре съхранени, DVD-тата имат теоритичен живот от десетки години.

Съчетано с копие на снимките на домашния ви компютър, този вариант ще ви даде известна форма на сигурност.

МЕДИЯ: Компютър (Hard Disk) & DVD
ЦЕНА: 10 лв. за шпиндел с DVD-R/DVD+R от кварталния павилион…  докато не са изчезнали.
РЕЙТИНГ: 2 от 5 * 

"Облаци и дискове"

За щастие (или не), в интернет вече е пълно с облачни услуги. В зависимост от размера на архива със снимките ви, можете да ползвате някоя от популярните Dropbox/Cuby/Google Drive/iCloud услуги, но само за допълнителен вариант за съхранение към Вариант 1.

Макар че всичко в облака се архивира редовно и се прилагат най-новите технологии за съхранение на данните, което ние трудно можем да пресъздадем в домашни условия,  за облачните услуги винаги съществува рискът от хакване на акаунта, загубата на достъп до акаунта или промяна в условията на ползване.

Но като допълнителен вариант към DVD дисковете, това е относително сигурен вариант да запазите безценните си файлове.

МЕДИЯ: Hard Disk & DVD & Cloud
ЦЕНА: 10 лв. за DVD дискове, масовите cloud услуги предлагат безплатен обем от данни, след което се заплаща за допълнителен обем от данни.
РЕЙТИНГ: 4 от 5 * 

 "Дреме ми..." (Expert)

В този вариант разполагате с компютър, домашен файлов сървър – NAS (или външен диск), DVD-та и, разбира се, професионална cloud услуга. Или с други думи – ако случайно астероида "Апофис" нацели вашата мансарда, погубвайки компютъра и мрежовия сървър, а вие сте на вилата, където държите и DVD-тата със снимките, но за съжаление те са били проядени от мишките, то пак ще може да възстановите снимките от съответната cloud услуга.

МЕДИЯ: Hard Disk & DVD & Мрежов сървър или външен Hard Disk & платена Cloud услуга
ЦЕНА: $5 – 100+ месечно
РЕЙТИНГ: 5 от 5 *

2110 | 01 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате