Уикипедия, “Уикимедия” и така нататък...

20 юни 2013

Информационният поток преди време се свеждаше до стълбичката: учители, книги, учебници, енциклопедии. Сега е нещо от сорта на: Интернет, Гугъл, Уикипедия... Всеки път, когато искаме да получим някаква информация, отваряме Интернет, изписваме google (онези, на които не им е начална страница) и в голяма част от случаите един от първите резултати, предоставящ ни информация по въпроса, който ни интересува, е в така наречената „Уикипедия“ – безплатна виртуална енциклопедия. Имаме я, благодарение на датата 20 юни 2003 година, когато в Сейнт Питърсбърг, един прекрасен град на брега на мексиканския залив, е основана фондацията "Уикимедия" – организация с нестопанска цел. Нейното съществуване официално е обявено именно на тази дата от един от основателите ѝ – Джими Уейлс, макар че самото ѝ замисляне и осъществяване предхожда летния ден с няколко години. „Децата“ на фондацията, както се шегуват нейните създатели, или иначе казано – творенията на организацията, са добре познатите Уикипедия, Уикиречник, Уикицитат, Уикикниги, Уикиизточник, Уикивидове и Уикиновини.

„Уики“

Не е случайно подбрана дума и макар че днес сме свикнали с Уикипедия, всъщност не знаем защо не е енцикло-педия, а е уики-педия. „Уики“ идва от дума от хавайския език – уики-уики, която буквално означава „бързо-бързо“. Джими Уейлс избира именно нея за проекта, защото му се струва изключително подходяща за това, което иска да направи. А именно – всеки човек на планетата да има всякаква информация съвсем безплатно и... бързо-бързо.

Идеята

При създаването на фондацията и проекта „Уики“ идеята била следната – да се разработят и поддържат онлайн проекти с отворено съдържание, което да се предоставя на обществото безплатно.

Джими Донал Уейлс бил иначе наглед обикновено момче – баща му бил управител на бакалница, а майка му – директор на частно независимо училище. Това, което му хрумва в края на миналия век обаче, е с огромен принос за човешката история. Двамата с Лари Сангер решават, че ще направят „опит да създадат и разпространят свободна многоезична енциклопедия от възможно най-високо качество на роден език за всеки един човек на планетата.“ В допълнение, Джими Уейлс казва: "Представете си един свят, където всеки човек на планетата има достъп до цялото човешко познание. Да създам и доставя свободна енциклопедия с най-високо възможно качество до всеки отделен човек на тази планета на неговия собствен език – това съм аз. Това правя. Това е целта на моя живот."

И така, на 15 януари 2001 стартира проектът на Джими и Лари - Уикипедия – многоезична мрежово базирана свободна енциклопедия. На 12 декември 2002 година към нея се добавя и Уикиречник – многоезичен, уеб базиран речник на над 150 езика. На 20 юни 2003 година Джими Уейлс и Лари Сангер основават фондацията "Уикимедия", давайки гласност по този начин на създателите на проектите Уикипедия и Уикиречник и добавяйки последователно още няколко: Уикицитат – колекция от цитати, Уикикниги – библиотека с текстове, Уикиновини – място за новини със свободно съдържание, където всеки може да съобщи новина на всякаква тематика, Уикиизточник – библиотека от текстове – източници и Общомедия – виртуален „склад“ за аудио, видео и всякакви други файлове.

Целта

Вече е ясна на всички – безплатно предоставяне на информация до всяка една точка на света на всеки един език. Амбициозни, мащабни, грандиозни и в крайна сметка – осъществими. Самите факти го доказват – през април 2005 година, по-малко от 2 години след реалното си обявяване, създателят на проектите – фондация "Уикимедия" е одобрена от данъчните служби на САЩ като образователна фондация, благодарение на което всички дарения за нея се приспадат от данъците, дължими от дарителите.  Същата година "Уикимедия" получава покана за членство в Световната технологична мрежа. От създаването ѝ до днес процентът на хората в Интернет, които използват Уикипедия, расте значително с всеки изминал ден. Дали хубавата идея за достъпността и безплатността на информацията, или желанието на хората да споделят знанията си – не е ясно кое е водещото в този амбициозен проект, но е факт, че той процъфтява непрекъснато. Все повече хора се включват в него, което е и основната му идея – всеки има право да добавя и редактира съдържание и няма цензура, но информацията трябва да е енциклопедична и неутрална. По-постоянно списващите се водят един вид "уикипеди" (wikipedians). Според едно проучване за Уикипедия в цифри 73 процента от потребителите качват информация именно защото им харесва идеята да споделят познанията си. Всяка година се пишат по около 650 милиона страници, а най-новото проучване за достоверността на информацията в тези страници твърди, че 80 процента от нея е вярна.

Може би най-приятно от цялата работа покрай Уикипедия, освен безплатното ѝ съдържание, е и липсата на реклами, което е основен принцип на всички проекти на фондация "Уикимедия". Развитието на сайтовете се дължи на три вида независимо финансиране – основният дял идва от дарения и спонсори, но за дейността си организацията печели и федерални субсидии.

 

Честит рожден ден на "Уикимедия"!

1031 | 20 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате