Как да станете влиятелен блогър

01 юли 2013
Снимка: sxc.hu

Да си блогър е приятно и интересно занимание. Обикновено започва като хоби, но с течение на времето при някои се превръща в основен източник на доход. С разрастване на популярността на блог постингите се увеличава и шансът да се превърнете в онлайн знаменитост. Когато хората следят с голямо нетърпение всяка нова публикация, след това я коментират и споделят в социалните мрежи, това е сигурен знак, че сте станали звезда в киберпространството. Да бъдеш влиятелен блогър носи след себе си редица предимства, най-същественото от които е интересът на рекламодатели и хора от бизнес средите, които са готови да предложат примамлива оферта.

Но какво е нужно и има ли правила, към които трябва да се придържате, за да стане блогът ви популярен? Открояват се няколко основни момента, на които можете да обърнете внимание.

 • Създайте блога си на тема, по която имате добри познания 
  Това е първата и най-важна стъпка, когато стартирате блог. Изборът на блог тема може да се разглежда като личен брандинг. Важно е да разполагате с добри познания по темите, на които избирате да пишете, защото именно полезната информация е тази, която привлича читатели. Изберете област, в която имате солидни знания и ви е интересна. Например обичате кино – може да стартирате блог, в който да пишете ревюта за филми, които сте гледали; обичате да готвите – започнете кулинарен блог. Работите в сферата на медицината – защо блогът ви да не бъде на здравна тематика? 
 • Проявявайте постоянство и последователност в публикуването
  Хубавите неща стават бавно. Не очаквайте първата написана статия да ви направи най-популярни в интернет. За да накарате хората да следват блога ви, трябва да ги уверите, че в него има достатъчно съдържание, което е издържано по количествени и качествени критерии. Не прави добро впечатление у читателите, когато статиите излизат много рядко. Поне в началото, докато все още градите авторитет пред читателската аудитория и интернет търсачките, проявете постоянство, що се отнася до съдържание и засилете честотата на публикуване. Всяка нова статия ъпдейтва вашия блог. 
 • Бъдете проницателни 
  Блоговете, които предлагат качествено съдържание, са високо ценени от потребители и интернет търсачки. Старайте се да пишете интелигентни статии, които да бъдат издържани в граматически и пунктуационен аспект. 
 • Уникалност на съдържание
  Навярно сте попадали на т.нар. влиятелни блогъри. Прави ли ви впечатление, че някои от тях пишат на обща тематика, но представят идеите си по интелигентен начин и използват колоритни метафори? Това е добър похват, който можете да използвате и вие. Интелигентите статии говорят за професионализъм. Ако държите да изпъкнете, изберете тема, на която малцина са писали до момента. По този начин ще предложите нещо ново и ще изпъкнете с оригиналност. 
 • Общувайте с читателите 
  Отговаряйте на коментарите. Провокирайте дискусии, като завършвате статиите с питане. Бъдете подготвени да срещнете критики от хора, които имат противоположно на вашето мнение. В този случай отговаряйте на критиките възпитано, като спазвате добрия тон. За да бъдете влиятелен блогър, е важно как посрещате критиките. Не изтривайте коментари на хора, които не споделят мнението ви. Най-малкото, това показва, че не сте професионалисти. Отговаряйте на всички въпроси, които ви задават читателите. Така им показвате уважението си и ги карате да се чувстват специални.
 • Изказване на лично мнение
  В блога всеки има право да изразява лично мнение по въпроси, които го вълнуват. Основата идея на блоговете е да дават поле за изява на хората с афинитет към перото. Това е лесен и приятен начин, по който се разпространява полезна, вдъхновяваща и образователна информация в интернет пространството.
 • Цитиране на статистически данни и анализи
  В случай че сте избрали блогът ви да бъде на финансово-икономическа тематика, добре би било когато правите анализи и оценки, да включвате статистическа информация. Потребителите обичат да четат за класации, да получават информация под формата на проценти и статистически таблици. 
 • Обръщайте внимание на подробностите
  Ако целта ви е да бъдете влиятелен блогър, учете се от тези, които вече са станали такива. Четете техните публикации и изучавайте стила на писане и източниците, от които черпят информация. За да давате точна оценка и актуална информация, е необходимо да следите новините, за да знаете какво се случва у нас и по света. Когато следите новинарските потоци, се стремете да отсявате най-важното и да умеете да "четете между редовете". 
 • Пишете със страст
  Винаги си проличава, когато една статия е написана от човек, който не се интересува и няма добри познания по темата. Това отслабва престижа на блога. От друга страна, когато пишете със страст, читателят мигновено ще я усети и идеите ще му въздействат повече. Проявата на любов и отдаденост в писателските трудове е основен фактор, който привлича аудитория. 
 • Свързвайте се с други блогъри
  Излезте от черупката и се социализирайте, като потърсите сродни души в блогосферата. Когато сте свързани с влиятелни блогъри, става много по-лесно хората да ви откриват. Добра реклама е да каните известни хора да пишат за вас като гост-блогъри. Това ще направи блога ви по-шарен и интересен.  

За допълнително вдъхновение може да проучите някои от най-известните блогъри в света, сред които са Ариана Хъфингтън (Arianna Huffington), основател на блога The Huffington post; Майкъл Арингтън (Michael Arrington), основател на технологичния блог TechCrunch; Дарън Рауз (Darren Rowse), основател на Problogger.net; Колис Таед (Collis Taeed), създател на Tutsplus.com; Витали Фрайдман (Vitaly Friedman) – писател, уеб дизайнер и програмист, основател на smashingmagazine.com; Яро Старк (Yaro Stark), основател на блога entrepreneurs-journey.com. 

2116 | 01 юли 2013

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

 • 2013 07 01 #1
  Burmichka   

  Да добавя и Pete Cashmore - създателя на Mashable, освен всичко друго е и много хубав smile))

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате