Как да повишите защитата на вашия телефон

14 юли 2013
Снимка: sxc.hu

Крачка по крачка светът върви към цялостно дигитализиране. Смартфоните са вече неизменна част от личния и служебния ни живот. В България близо 69.9 % от притежателите на „умни” телефони ежедневно прекарват средно по 5 часа в интернет - търсят информация, чатят, четат статии, пазаруват, обновяват статуса си в социалните мрежи. Сърфирането в мрежата се превърна в рутина за малки и големи. На фона на всички удобства, които ни носят телефоните с многообразието от нестихващи нови и интересни приложения, забравяме един особено важен момент – сигурността на данните, които държим в тях. Вероятността настолният ни компютър или лаптоп да бъдат откраднати е по-малка (не и невъзможна, разбира се), докато телефоните са търсена и лесна мишена за крадци. Освен че са скъпоструващи, в тях се съхранява лична информация и това ги прави понякога по-ценни дори от лаптопите.

Предлагам няколко практически съвета, с които може да опазите телефона си от физическо и виртуално посегателство. 

Не го оставяйте далеч от вас

Дръжте телефона в себе си през цялото време. Не го оставяйте по маси в кафенета, барове, още по-малко дискотеки или нощни клубове. Не го давайте на непознати, освен ако те искат да го разгледат и това става пред очите ви. Смартфоните са малки, но много ценни машини. Ако крадецът ви е набелязал, той най-вероятно ще ви наблюдава известно време, преди да пристъпи към кражбата.

 Заключвайте телефона

Всеки телефон може да се заключва с парола. По този начин ще опазите данните, съхранявани в телефона както от крадци, така и от хакери. Опциите на всяка операционна система предлагат възможности за лична настройка. Използвайте кодове за защита от най-високо ниво. Избирайте внимателно паролите си и нека те бъдат дълги и съдържат букви и цифри. Една парола се счита за надеждна, когато съдържа минимум 8 символа, които са комбинация между букви и цифри. 

Теглете приложения само от доверени източници

Най-надеждни са магазините за приложения към съответните мобилни платформи. Друг вариант е да теглите от официалния сайт на компанията, която има авторски права над приложението, обект на ваш интерес. Може да посещавате уеб страници, ползващи се с висок авторитет и надеждност. Избягвайте да теглите програми от адреси, които не познавате и отказвайте файлове, които ви се предлагат безплатно и от нищото, има голяма вероятност да са вируси. Ако телефонът ви предлага функция за изключване на автоматичното теглене и ъпдейтване на приложения от непознати източници, активирайте го. Операционните системи Android и iOS със сигурност имат вградена такава опция за сигурност, трябва само да си направите труда да я потърсите някъде в настройките. 

Архивирайте информацията в телефона си

Правете го често. Не бива да ви притеснява, дори да ви мине през ума, че проявявате параноя. Периодично може да съхранявате данните с помощта на облачната услуга, която вашият мобилен оператор или операционна система би трябвало да предлагат.  Ако ли не, може да си изтеглите приложения като Google Drive, iCloud и DropBox и в тях да съхранявате лична информация. Не забравяйте редовно да подновявате архива. 

Излизайте от регистрациите си

Навярно влизате чрез смартфона си в най-различни страници и интернет приложения, които, за да ви дадат достъп, изискват да имате регистрация като например Gmail, DropBox, PayPal, YouTube, Skype, както и социалните мрежи Facebook, Twitter, Pinterest, Google+ и т.н. Смартфоните дават възможност за достъп до състоянието на банковите ви карти. Използването на толкова удобства е голямо улеснение, само че продължителното стоене на режим logged in ви прави изложени на риск някой да влезе в телефона ви и да използва личните данни с цел измама. Затова се старайте да излизате от регистрациите си веднага, щом свършите работата си с въпросното приложение. 

Приемайте ъптейтите за приложенията и операционната система

Компютърният код в редки случаи работи перфектно. Програмите винаги дават грешки на определен етап от пускането им. Затова разработчиците се връщат и променят редовете, където е нужно. След всяка корекция излиза нов ъпдейт. Обновявайте софтуера, колкото и досадно да ви се струва на моменти. Новите версии на приложения и операционни системи, които се появяват под формата на ъпдейти, имат внедрени по-мощни защити и са прочистени от бъгове (софтуерни дефекти). 

Имайте едно наум, когато използвате обществен Wi-Fi

Интернетът, който имате у дома и на работа, е защитен. Публичният Wi-Fi обаче не е и хакерите по-лесно могат да проникнат във вашия телефон, да откраднат съдържащата се в него информация и да я използват за цели, които няма да бъдат във ваша полза. Най-често обект на търсене са данни, свързани с вашата кредитна или дебитна карта, регистрации в системи за мобилно разплащане и всякакви други места в интернет, в които се съхранявате паричните си авоари. 

Използвайте криптиращи приложения

Подбирайте с внимание приложенията си за лична кореспонденция. Препоръчително е те да не са пряко свързани със софтуерен продукт на Facebook, Twitter, Microsoft, Apple или Google. Silent Circle е дело на Фил Цимерман, който създаде имейл криптиращата (кодираща) програма PGP (Pretty Good Privacy). Silent Circle се състои от няколко приложения и ви дава възможност да изпращате криптирани съобщения, имейли и да водите конферентни разговори, без да се страхувате, че ще станат достъпни са странични лица. Програмата притежава и функция за изтриване на съобщенията веднага, след като бъдат прочетени. KeePass е софтуер, с помощта на който може да съхранявате паролите си. Ако смартфонът ви се намира под управление на операционна система Android, едни от най-добрите кодиращи апликации са Encrypt It и Droid Crypt. Потребителите на Android 4.0 притежават вградената функция за кодиране Encrypt your phone. iOS 3.0, както и по-новите версии имат вграден криптиращ софтуер за хардуера на телефона. Това обаче не дава 100% защитеност на данните. Използвайте функцията Data protection, която е достъпна за iOS 4.0 и новите версии. Тя ви позволява да кодирате имейлите, прикачените файлове в тях и информацията, която смъквате от други приложения и интернет. В скоро време се очаква да бъде пуснато ново мобилно приложения, разработено от Питър Сунде, който е по-известен като съосновател на торент тракера The Pirate Bay. Въпросното приложение носи наименование Hemlis (в превод от шведски означава "тайна"). С него ще можете да изпращате и получавате съобщения, които няма да бъдат достъпни за проследяване от трети страни.

1838 | 14 юли 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате