Pinterest – модерният източник на идеи

08 авг 2013

Официалното представяне на Pinterest като модерен начин за събиране на информация и свободното ѝ споделяне се случи през 2010 година. От тогава до сега Pinterest се превърна в третата най-посещавана социална мрежа след Facebook и Twitter. Над 65% от регистрираните потребители са жени от цял свят. Ежемесечно Pinterest генерира близо 25 милиона уникални посещения. В началото мнозина се изненадаха как толкова прост на пръв поглед сайт може да привлече впечатляващо голяма аудитория. Ключът към успеха се крие в семплата визия. Да се регистрираш и да започнеш да създаваш виртуални албуми в Pinterest е леснo като детска игра. Социалната платформа може да бъде ефективен инструмент, носещ големи постижения в професионален план. Общата представа за Pinterest се свързва най-вече с идеи при планиране на сватби, интериорен дизайн и домашни декорации. В действителност Pinterest притежава много по-висок капацитет на покритие на лични и професионални потребности. Подобно на другите социални медии, които познаваме, и Pinterest се използва с цел промотиране - на личен бранд, конкретен продукт/услуга или популяризиране на търговската идентичност на една организация.

Как работи Pinterest?

Ежедневно използваме интернет търсачките за всякакъв вид информация. Проблемът е, че понякога се оказва трудно да управляваме натрупания запас от материали. На Pinterest може да се гледа като инструмент, който помага за събирането и подредбата на снимки в т.нар. табла (boards), които представляват своеобразен дигитален бюлетин, или иначе казано - дигитални албуми с изрезки. Пример: най-често търсите в интернет изображения с модни аксесоари – чанти, обувки, бижута. В Pinterest може да откриете нестихващ асортимент от идеи и предложения, с които да подобрите модната си визия. Събирайки снимки и връзки, които са ви впечатлили, постепенно изграждате информационна база, която може да ви ориентира, съветва и вдъхновява. В Pinterest има всичко за всеки вкус - мода, пътешествия, сватби, животни, обзавеждане, технологии, изкуство, красота, дом и градина и др. В Pinterest ще срещнете най-различни свободно практикуващи художници, илюстратори, интериорни и графични дизайнери, блогъри. Механизмът на работа с тази социална мрежа се основава на интуитивността (Pinterest е сравнително опростен, за да бъде максимално достъпен до потребителите). Подобно на Twitter при тази платформа също срещаме принципа на следването като начин на свързване между потребителите. Постоянният информационен поток е под формата на изображения. В Pinterest потребителите създават виртуални табла, в които запълват с колекции от снимки и връзки. Освен създаване на албуми, опцията за следване в Pinterest способства за получаване на информация, свързана с най-новите тенденции, най-харесвани и споделяни публикации на близки, приятели, колеги и официални страници. 

Какви възможности и привилегии предоставя в Pinterest?

  •         Специфика при групирането

Всички популярни социални мрежи позволят качването и споделянето на снимки. Pinterest предлага нещо повече – любимите фотоси могат да бъдат подреждани по категории и интереси. Това дава възможност на потребителите да се разгърнат в творческо отношение и да покажат в каква област са тясно специализирани. Ако представлявате голяма фирма, предлагаща разнообразие от продукти и услуги, социалната платформа би могла да ви помогне да стесните връзките с потенциалните си клиенти.

  •          Конкурси

Pinterest редовно се превръща във виртуална арена за провеждане на състезания и конкурси, приканващи потребителите да споделят снимки на конкретна тема. По този начин се стимулира споделянето и обмяната на интересни идеи под формата на снимки. Победителите винаги печелят награда – тя може да бъде безплатен ваучер за покупка в онлайн магазин или материална придобивка. Такива конкурси имат за задача да стимулират обмена на творчески мисли и идеи и да вдъхновят потребителите да създават повече табла, включващи снимки, споделени от официалните страници на известни марки. Това е доказано ефективен метод за оптимизиране на трафика към фирмения сайт.

  •          Проучване

Pinterest може да бъде източник на статистическа информация, която се оказва много полезна за целите на мениджмънта. Съобразно броя на споделянията и харесванията на снимките може да се анализират вкусовите предпочитания, навиците, интересите и поведението на потребителите, да се следи тяхното изменение. Основна цел на всички маркетинг специалисти е да умеят да предвиждат новите потребности на хората, за да знаят точно какво да им предложат.

  •         Генериране на идеи

За тези, които обичат да прекарват по-голямата част от времето си онлайн, Pinterest предоставя място за сортиране и съхраняване на идеи, към които може да се връщате и преглеждате на по-късен етап. Както знаете, настройките на платформата позволяват потребителите да определят кои табла със снимки да бъдат видими за всички и кои – само за тях. Когато една снимка ви е направила впечатление, винаги можете да я добавите в някой от вече създадените виртуални албуми. Изборът дали тя да бъде видима за всички е лично ваш. 

Pinterest налага строги правила при упражняване на политиката за сигурност и опазване на авторските права. По-подробна информация относно новини, съвети, интервюта, нови тенденции и последни актуализации можете да намерите в официалния блог на Pinterest: http://blog.pinterest.com.

 

2317 | 08 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате