Как да подобрим имиджа на своя блог

22 авг 2013

Образователното и носещо нови идеи блог съдържание е ключов фактор, който изгражда авторитета на блога и привлича читатели. Дизайнът, от друга страна, също играе много важна роля за облика и уеб представянето. Начинът, по който читателите преживяват прочетеното, влияе на споделянията в социални мрежи, броя на абонатите, а също и на продажбите, респ. приходите от реклама. Ако твърдо сте решили да изкарвате пари чрез поддържане на блог, трябва да знаете как да привлечете постоянна аудитория от читатели, абонати и клиенти.

Наред с качеството на излаганата информация няколко идеи във връзка с дизайна на уеб сайта способстват за по-дълготрайното задържане интереса на читателите. 

1. Добавяне на контрастиращи известия

Детайлите не са за подценявате, особено когато става въпрос за приспособяване към правилния дизайн. Важно е малките елементи да изпъкват на страницата. Вземам за пример кутията за абонамент по имейл. Ако задният фон на блога е бял, кутията трябва да бъде в тъмни цветове. За да изпъква достатъчно добре, направете я черна. Черният цвят контрастира най-ярко на всякакъв светъл фон. Внимавайте в подбора на цветовете и се старайте да не се изхвърляте. Изборът на контрастиращ цвят е достатъчен, за да привлече вниманието. Семплите фонове в светли, пастелни и успокояващи цветове привличат по-голямата част от потребителите. Известията, приканващи към абонамент или харесване в социалните мрежи, не бива да бъдат натрапчиви. Твърде голям шрифт, кръгове, насочващи стрелки или мигащи ефекти също не са препоръчителни, защото крият риск да отблъснат читателите. 

2. Леснодостъпна навигация

Тук ще поставя акцент на фирмените блогове. Един фирмен блог трябва да може да се навигира по същия начин, както и фирменият сайт, към който принадлежи. Връзките към продукти, услуги, цени, информация за фирмата, запитвания и консултации обикновено се позиционират в началната страница. Те не са свързани обаче с читателите на блога. Целта на блог навигацията е да печели интереса на колкото се може по-широка читателска аудитория. Придържането към семплия стил, без излишно натрапване на продуктите или услугите на фирмата, се счита за най-правилен подход. Наличието на колонки „най-четени“ и „най-коментирани“ публикации също играе важна роля. Блог навигацията трябва да фокусира вниманието на съдържанието, като в същото време упътва читателите към блог категориите и списъците с популярни статии.

3. Шрифт

Обърнете внимание и на шрифта. Не са ви нужни задълбочени познания по типография, просто изберете четлив шрифт. Най-утвърдените сайтове в световен мащаб са заложили на шрифтове като Arial, Georgia, Sans-Serif, Calibri. Изберете два основни шрифта за вашия блог, да кажем Arial и Georgia, и използвайте само тях в заглавията и текста, като ги разнообразявате във вариантите им Italic и Bold. Желателно е фонът на блога да бъде светъл, а текстовете – оцветени в черно. Обратната комбинация изглежда красиво, но белият шрифт, поставен на черен фон, е по-изморителен за очите. 

4. Позиционирайте кутията за абонамент по имейл в края на всяка публикация

Ако все още не сте сложили такава кутия, която да събира абонати по имейл, го направете колкото може по-скоро. Получаване на новинарски бюлетин е важен елемент от процеса на събиране на лоялни посетители. Щом са заявили желание да се абонират, това е знак, че изразяват готовност да се връщат към вашия сайт отново и отново. Затова не ги разочаровайте, като проявявате пренебрежение. Някои блогъри позиционират кутията за абонамент най-отгоре на сайта, което също е добра идея, понеже повечето посетители са свикнали да я търсят именно там. Другото често предпочитано място е в края на публикациите. Когато  читателите стигнат до самия край на статията, значи са били привлечени от написаното. В този случай шансът да заявяват желание да се абонират е много по-голям. При някои блогове полето за абонамент се намира най-отгоре на сайта, отделно от него, след като влезете, изскача още един прозорец, който приканва да се абонирате. Това е малко по-агресивен метод и съдържа риск да не се хареса на всеки, но е доказано, че също работи ефективно. 

5.Избор на атрактивни изображения

Както съдържанието и заглавията на статии привличат публика, така и снимките оказват силен ефект. Те са визуалното представяне на статиите. При голяма част от интернет потребителите именно снимките са тези, които приканват към влизане в даден сайт. Визуалните елементи силно допринасят за имиджа на блога, затова подбирайте красиви, отличителни и популяризиращи изображения, които да засилват ефекта на съдържанието. Не ограничавайте блог постингите само до изобилие от снимки. Илюстрациите, диаграмите и таблиците имат убедителна функция - помагат да придадете тежест и да представите по-красноречиво гледната си точка. Не подбирайте снимките от интернет на произволен принцип, а следете за спазване на авторските права. Ако не разполагате с достатъчно разнообразни фотографии, правени от личния ви фотоапарат или телефон, то тогава може да потърсите в специални сайтове, които предоставят безплатното теглене на изображения. Такива са: wikimedia, www.flickr.com/commons, openphoto.net/, www.unprofound.com (не се изисква регистрация). Сайтът morguefile.com  предлага безплатно теглене на изображения с немного висока резолюция. Когато използвате безплатни изображения, не забравяйте да изразите благодарността към техните автори, като посочите имената им към снимката или някъде в края на статията. 

6. Стратегическо разпределяне на бутоните за споделяне в социалните мрежи

Голяма част от посетителите на блога идват благодарение на интернет търсачките и социалните мрежи. От съдържанието зависи дали те ще се върнат пак. Социалните мрежи и имейл бюлетинът превръщат читателите в постоянни абонати. Популярните блогове дават добри идеи как най-правилно трябва да се позиционират бутоните на социалните мрежи. Трябва да бъдат на видно място, същевременно и да имат естетически вид и размери. 

1297 | 22 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате