Етикет при публикуване на online обяви

24 авг 2013
Снимка: sxc.hu

Искате да продадете ненужни вещи, умалели дрехи, дублиращи се подаръци... Най-лесният начин за това е да пуснете обява в някой от сайтовете за продажби от частни лица. Тук ще поговорим за практическата насоченост на публикуването на обяви или всичко най-важно, което да направи вашата обява добре написана и привлекателна за потенциалните купувачи. 

Заглавието трябва да е максимално кратко, но изчерпателно. Вместо „Страхотна нова прелест за млади гъзари”, опитайте да заложите на „Нова рокля, марка ХХХ, размер 3 – 4 години”.

Важните неща, които да включите в заглавието, са:

вид на артикула – рокля, жилетка, пасатор, лека кола, жив таралеж – без значение, но кажете какво е.

марката, ако е от значение. Избягвайте прилагателни като „марково“, „качествено“, „вносно“ и „класно“. В днешно време повечето стоки са вносни, а това, което ограниченият финансово човек възприема като „марково“ и „качествено“, за друг ще е масова конфекция или ширпотреба, която изобщо няма да го впечатли с марката си. При всички положения си струва да упоменете за пълнота марката в заглавието или описанието, ако е някоя по-разпространена, но не се учудвайте, ако никой не се впечатлява от нея.

размерът е важен. Позволете на купувачите дребния лукс да не отварят обяви напосоки с надежда, че ще намерят размера, който търсят. Вместо това включете размера на дрехата или обувките, ако това е, което продавате, още в заглавието.

други важни неща, ако са от значение и ако това не прави заглавието твърде дълго. 

Снимките към обявата са от огромно значение. Не ги подценявайте, даже да продавате супер-маркова-уникална-невероятна-невиждана-и-нечувана стока – ако е с лоши снимки в обявата, това драматично понижава шансовете някой да я види и хареса. Нямате нужда от фотоапарат висок клас – съвременните телефони са такива, че дори с тях стават прилични снимки при някои спазени условия. Например:

Снимайте на дневна светлина. Да, работите, заети сте през деня, вечер е свободното ви време..., но това са неща, които не интересуват потенциалните купувачи и ако снимате на тъмно или на изкуствена светлина, обявата ви няма да е привлекателна. Отделете време и се възползвайте от дневната светлина – така, че тя да пада върху стоката, т.е. избягвайте да правите снимки контражур – например да снимате срещу източника на светлина, прозореца. Това затъмнява снимките, цветовете не излизат реални, а често и не се вижда добре обектът на снимката.

Вместо това поставете стоката така, че светлината да пада върху нея. Дръпнете пердета и завеси, вдигнете щорите – целта ви е върху обекта на снимката да идва максимално добра и силна дневна светлина.

Снимайте на добър фон. Предмети, снимани на ярък или разноцветен фон, често не могат да излязат достатъчно добре на преден план. Изберете едноцветен фон – например прост бял чаршаф. Изпънете го максимално, поставете предмета или стоката отгоре му и снимайте! Ако това е дреха, сложете я на закачалка, която пък да окачите на едноцветна врата или гардероб. Избягвайте да снимате предмети, поставени върху неоправени легла или ако на заден фон на снимката се вижда разхвърляна стая – на никого не му влиза в работата дали сте добри домакини, но вашата цел е да изпъкне стоката, която продавате. 

Снимайте от различни ъгли. Каквото и да снимате, снимайте го отпред, отзад и ако е възможно – отвътре. Ако това е аксесоар, можете да добавите и снимка, на която сте го сложили – за реално сравнение. По-големият брой снимки позволява на купувачите да добият по-ясна представа какво купуват. 

Добрият вид на стоката е от огромно значение. Ако са обувки – почистете ги, лъснете ги, приведете ги в добър вид (ако имат ожулено, не го прикривайте, но нека са чисти и лъснати). Ако е дреха – изперете я и я изгладете. Ако е домакинска вещ, почистете я старателно. При всички положения, ако продавате нещо втора ръка, насрещната страна е наясно, че не купува нова вещ, но все пак е добър тон и въпрос на уважение да изпратите това, което продавате, във възможно най-добрия му вид.

Описанието на обявата е толкова важно, колкото са и снимките. Бъдете честни, не скривайте състоянието на стоката, нито нейни недостатъци, ако има такива. Ако е обличана дреха, кажете го. Ако има дефекти, упоменете ги. Целта е както вие да продадете ненужните неща, така и този, който ги купува, да получи нещо, което да му върши работа. В описанието на обявата включете всичко важно:

-          точен цвят, ако е от значение

-          точен размер, включително и размери в сантиметри във всички посоки, за които се сетите, ако продавате дреха, обувки или домакински уреди и мебели. Точните размери са от голямо значение – напишете ги, вместо да ги давате само при поискване.

-          състоянието на стоката, без да спестявате евентуалните недостатъци (приемливо е да ги омаловажите леко, но справедливо)

 

Уважавайте хората, които ще са ваши потенциални купувачи. Пестете взаимно време и нерви, като поддържате добра комуникация с честни и открити обяснения.

1311 | 24 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате