Най-важното, което трябва да знаем за LinkedIn

04 сеп 2013

LinkedIn е популярен уебсайт, който формира социална платформа за обем на връзки, контакти и възможности с професионална насоченост. Казано с по-прости думи, това е място в онлайн пространството, което дава възможност на работодателите и търсещите работа да се откриват един друг. Сайтът е основан през 2003 година от Рийд Хофман, който е известен в интернет и бизнес средите като изпълнителен директор на PayPal. Официално проектът стартира на 5 май 2003 г. Постът главен изпълнителен директор се заема от Джеф Уийнър. Управленският екип на компанията се формира от лица с  опит на високи ръководни постове в технологични гиганти като Yahoo!, Google, Microsoft, Electronic Arts и др. LinkedIn е достъпен в над 200 страни по света, а информацията в него е преведена на 19 различни езика. В началото на тази година от социалната мрежа оповестиха, че регистрираните потребители наброяват над 225 милиона в световен мащаб. Броят на бизнес фирмите, които са регистрирани там и търсят да наемат на работа служители, е над 2,6 милиона. 

Регистрация

Създаването на профил в LinkedIn става лесно и бързо, по нищо не се различава с регистрирането във всяка друга социална мрежа или интернет форум. Веднъж след като се е логнал там, всеки потребител може да свърже акаунта си в LinkedIn с този във Facebook, Twitter, Sharepoint и т.н. Профилът в LinkedIn изисква въвеждането на детайли от основен характер, но най-важно е да посочите точна информация за контакт като електронна поща, Skype, мобилен телефон, интернет страница. Непосредствено след като вече сте се регистрирали и сте кликнали на адреса, изпратен в имейла за потвърждение, може да пристъпите към разширяване на данните в профила. Потребителите могат да добавят снимка по техен избор, да въведат информация за професионални умения, опит, квалификация и образование. В допълнение могат да бъдат посочени личен уебсайт, блог, профили в други социални мрежи, портфолио, препоръки от предишни работодатели, лица и организации, с които са имали съвместно сътрудничество. На база на въведената информация вградените алгоритми на LinkedIn правят претърсване и извеждат контакти на други потребители, които търсят професионалисти с посочените умения.

На първо време новите потребителите в LinkedIn търсят да добавят като контакти хора, които познават – колеги, приятели, близки. След това правят опити да се свързват с лица, с които споделят общи интереси. Във Facebook се добавят приятели, в Twitter потребителите се следват един друг, докато в LinkedIn се създават контакти. В търсене на полезни бизнес контакти регистрираните в LinkedIn могат да членуват в малки групи. Това се прави с идеята профилите им да добият по-голяма популярност и да попаднат в радара на повече фирми и частни лица, търсещи професионалисти. 

Извличане на максимална полза от LinkedIn 

LinkedIn е много ценна социална мрежа, която отваря възможности за намиране на подходящите служители или работодатели. Но за да може всеки да се възползва максимално от нейния потенциал, трябва да знае как да работи с нея рационално. Открояват се няколко основни направления, които всеки потребител, без значение дали е нов, или с дългогодишно присъствие, трябва да има предвид: 

– търсене на работа 

LinkedIn може да помогне да си намерите нова работа, но преди това е важно да имате развит профил, предлагащ информация за вас – интереси, предишна работа, основни и допълнителни умения, притежавани сертификати за образование и опит в дадена сфера. Всичко това изгражда професионалната ви идентичност и я излага пред погледа на работодателите. Потребителите имат възможност да търсят работа с помощта на бутона Job . Той извежда информация за всички обяви, пуснати от големите компании, които са активни към настоящия момент.

– добиване на полезни знания в професионалната сфера 

Може да намерите интересна и полезна информация в подраздела Tips&Resources на Jobseekeer. Там потребителите могат да прочетат подробни статии със съвети и препоръки, които служат за ориентиране към професия, която подхожда на посочените в профила знания и умения; как се изгражда професионален бранд; как се пише мотивационно писмо; как да превърнете хобито си в работа и т.н. 

– наемане на професионалисти

Представители на фирми и организации създават и развиват профили в LinkedIn с основна цел – намиране на квалифицирани кадри. В допълнение към това LinkedIn дава възможност за популяризиране на фирмите и техния предмет на дейност. Колкото по-добре е изградена виртуалната идентичност на една организация, толкова по-голям е шансът да се превърне в обект на интерес от страна лицата, които нямат работа или работят на свободна практика и търсят нови професионални ангажименти. Работодателите, които търсят нови служители, вземат под внимание информацията в профила на кандидатите, затова тя трябва да бъде колкото може по-подробна. Препоръките от предишни работодатели и колеги оказват положителен ефект, същото се отнася и за удостоверения и сертификати с придобити допълнителни знания и опит. Най-голямо влияние в избора на работодателя оказва портфолиото на кандидата, където обикновено се представят завършени предишни и настоящи проекти. Обикновено това най-красноречиво показва способностите на лицето, обект на внимание. В търсене на подходящия професионалист работодателите се присъединяват към групи, освен това проверяват и раздела с въпроси и отговори.

 принос за утвърждаване на бизнес имидж

LinkedIn е платформа, която допринася за изграждане на положителен имидж на отделните фирми, които са регистрирани в нея. Техните представители имат възможност да публикуват връзки към публикации от фирмения блог или информация за предмета на дейност, услугите, клиентите и партньорите на фирмата. Позволено е публикуване на бизнес новини, които проследяват развитието и разрастването на фирмата. Могат да се добавят мнения на клиенти и информация за партньорите.

 рекламиране

Напоследък все по-разпространен метод за промотиране станаха инфографиките (снимки, съдържащи полезна информация, предадена чрез текст, изображения, таблици, насочващи стрелки и т.н.). LinkedIn позволява публикуване на рекламни текстове, фотографии, връзки и видео.

1897 | 04 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате