Важни насоки при избор на лаптоп за ученика

18 сеп 2013
Снимка: sxc.hu

Учебната година вече започна и наред със закупуването на нова раница, тетрадки, учебници и помагала, по-големите ученици може да имат нужда и от още една важна придобивка – лаптоп. Ученическият лаптоп трябва да бъде удобен и поносимо тежък, за да бъде лесен за носене. Софтуерът и хардуерът трябва да са съобразени с основните дейности, които детето ще извършва – писане на есета, реферати, създаване на бележки, изготвяне на таблици и изпълняване на различни задания за часовете по информатика. Ако детето проявява интерес към графичен и уеб дизайн или играе видео игри - това поражда нуждата от мощен процесор. 

Изборът на ученически лаптоп е по-точен, когато се имат предвид няколко основни момента. 

Дисплей

15-инчовите модели (1 инч = 2.54 см) са по-евтини, но от друга страна, лаптопите с диагонал на дисплея между 11 и 14 инча се водят по-подходящи за учащи. Лаптопите, които предлагат 13-инчов екран и имат тегло под 1.8 кг са също удачен избор при покупка. Преносимите компютри с 11-инчови екрани се отличават със скромни размери и се препоръчват за деца на по-малка възраст, тъй като клавиатурата им не е голяма и това я прави удобна за писане. Лаптопите с 14-инчов дисплей осигуряват сравнително добра и ползотворна среда за работа. Големината на екрана осигурява добра видимост при работа с много отворени сайтове.

Приятен дизайн

Дизайнът е винаги първото, което прави впечатление, затова не лишавайте ученика от радостта да работи на лаптоп с привлекателен външен вид. Повечето деца са суетни и обичат да показват новите си придобивки на приятелите и съучениците си и се влияят от тяхното мнение. Насочете вниманието си към лаптоп, който има алуминиево покритие и въглеродни влакна в конструкцията си. Такива модели се оказват физически много здрави. 

Техничеки параметри

Това е най-важната част в търсенето. Разглеждайте лаптопи, които разполагат с най-новите технически компоненти, излезли на пазара. Особено внимание трябва да се обърне на процесора. Той трябва да осигурява висока производителност и скоростно графично представяне, включително и при триизмерни графики. Ако детето работи с програми като Photoshop, CorelDraw, играе видео игри, тогава задължително потърсете лаптоп с мощен процесор и видео карта на авторитетна марка. Процесорите на Intel са високопроизводителни, зареждат бързо, изразходват по-малко енергия и предлагат много полезни функции. С тях компютърът работи отлично и в режим на мултитаскинг. Пример за подходящ процесор за ученически лаптоп е Intel Core i7-4930K, чиито базисни специфики са 12M Cache и тактова честота до 3.90 GHz. Лаптопите, оборудвани с процесори от серия А и серия Е на компанията AMD, са по-евтини, но също осигуряват добри нива на представяне. 

Памет

4 GB вътрешна памет е достатъчна за ученически лаптоп. Има модели, които предлагат 6 и 8 GB RAM, но това е твърде много. Ако държите на лаптоп с хард диск (HDD), изберете такъв със скорост на въртене 7,200 rpm. Ученикът трябва да разполага с достатъчно свободно пространство върху твърдия диск, за да може да съхранява всякакъв вид информация, без да се чувства ограничен.

Батерия

Важно е новият лаптоп да разполага с батерия, която издържа дълго в автономен режим на работа. В най-добрия случай вземете лаптоп с батерия, при която работния капацитет трае не по-малко от 5 часа и се зарежда за около 60 минути.

Клавиатура и тъчпад

Предполага се, че ученикът може да подготвя голяма част от домашните си работи на компютъра, ето защо е важно бутоните на клавиатурата да бъдат удобни за писане. Клавиатурата е елемент, който мнозина пренебрегват при покупката и едва по-късно осъзнават грешката. Обърнете внимание дали бутоните са удобни (не е хубаво пръстите да се плъзгат), добре ли се работи с тъч пада. При някои лаптопи тъчпадът създава трудности – визуализира курсора на екрана с прекъсвания, не отразява бързо командите, което затруднява работата. Затова не забравяйте да тествате клавиатурата и тъчпада, за да се уверите, че всичко с тях е наред.

Сигурност

При покупка на какъвто и да е компютър винаги трябва да мислите по какъв начин ще защитавате данните, съхранявани в него. Има няколко популярни вида защитаващи софтуери. Norton AntiVirus и McAfee Internet Security осигуряват безопасни сърфиране в интернет. Те сигнализират за вируси, злонамерен софтуер, спам и други съмнителни и опасни файлове и връзки, открива шпионски софтуер. Сред най-търсените безплатни антивирусните програми са Avast, Microsoft Security Essentials и Avira.

Бизнес лаптопи и ултрабуци

Лаптопите, предназначени за фирмени нужди, предлагат редица предимства и улеснения, които са добре дошли за ученика. С какво бизнес лаптопите изпъкват сред останалите – обикновено те разполагат с по-удобна клавиатура, издръжлива батерия, предлагат се в по-голямо разнообразие от гледна точка на дизайна, дисплеите имат висока резолюция. В същото време преносимите компютри от типа ултрабук набират все по-голяма популярност и повечето попадат в категорията „бизнес”. Полезното при тях е, че са тънки и леки, което ги прави леснопреносими. По-икономични са откъм разход на енергия, гарантират отлично графично представяне и най-важното – цената им е по-ниска, в сравнение с повечето лаптопи от среден и висок клас. 

Не забравяйте преди да вземете финалното решение за покупка, да поискате мнението и вашия син/дъщеря. Той/тя трябва да възприема положително новата си придобивка. Колкото повече детето харесва новия лаптоп, толкова по-мотивирано ще се чувства, докато си приготвя домашните на него.

1260 | 18 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате