15 години живот с Гугъл!

27 сеп 2013

След въпроса „Кой може днес да си представи света без интернет?“ неминуемо идва следващия, не по-малко важен: „Кой може да си представи света без Гугъл?“ Кой може да си представи движението на информацията и буреносното развитие на обществото без търсачката, която поднася на милиарди хора ежедневно и безплатно огромно количество информация? Риторични въпроси. Никой. Но днес е хубав ден да се замислим над това. Защо? Защото Гугъл, обявен от CNN за най-значимото откритие на интернет, празнува официално своя рожден ден на днешната дата.

Всъщност, датата е фиктивна

Въпреки това двамата създатели на Гугъл обявяват именно нея за официален празник. Защо фиктивна? Защото нищо конкретно, свързано със създаването на търсачката и компанията, не се е случило тогава. Домейнът google.com е регистриран на 15 септември 1997 година. Самата компания е регистрирана на 4 септември следващата година, а официално отваря врати на 7-ми. Въпреки това самите те обявяват, че 27 септември е техният рожден ден. За да разясни мистерията, говорителят на компанията казва, че зад тази дата няма никаква символика, а просто е един много добър ден да се отпразнува рожденният ден на Google. Джордан Нюман споделя още, че на практика за тях целият месец септември е техен рожден ден. Но тъй като има много дати през септември, на които са се случили важни събития – регистрирането на домейна, основаването на компанията, наемането на първия служител – не може да се прецени коя е най-съществена и значима, за да бъде тя определена за рожден ден. Затова, напълно типично в техния креативен и свободомислещ стил, те си избират една отделна дата и обявяват, че на нея ще празнуват своя рожден ден. Така именно на 27 септември се пада честа да поеме празненствата по случай едно от най-големите събития на новите времена. 

Всичко започва...

с Лари Пейдж и Сергей Грин – студенти в Станфордския университет. Малко са хората днес, които не са запознати поне отчасти с историята на тези младежи, които от своята студентска стаичка се опитват да измислят ефикасен алгоритъм (машина) за търсене на уеб страници по ключова дума. И го измислят – създават технология на търсене, която се превръща в обществено значимо явление – катализатор на множество промени в сферата на информационния поток, а оттам – и в обществото. Днес, превърнало се в нарицателно, името, което двамата избират за търсачката, е всъщност игра на думи и идва от термина в математиката „googol“ – „гугол“, означаващ единица, последвана от 100 нули. Виждайки смисъла зад цялото това нещо, Лари Пейдж и Сергей Грин основават компанията Гугъл през следващата 1998 година и посвещават цялото си време на това. За да разширяват и подобряват технологията, те имат нужда от подкрепа – получават я в лицето на Sequoia Capital и Kleiner Perkins Caufield & Byers и 25 милиона долара. Само за две години успяват да си върнат вложените пари и да излязат на печалба. Голямата си известност търсачката им придобива през 2001 година, когато започва да работи на над 30 езика, да индексира почти 2 милиарда страници и да получава дневно над 150 000 000 заявки за търсене. Тогава екипът от хора, работещи за непрекъснати подобрения на технологията на търсене се състои от 250 човека, а днес – близо 55 000 имат удоволствието да са част от американската интернет корпорация.

Търсенето на информация

В Гугъл може да бъде търсена информация по най-различен начин – както по ключови думи (най-известният), така и по множество други най-различни характеристики – изображения, синоними, часови зони, списъци, метеорологични прогнози, борсови котировки, патенти, притурки, резултати и т.н. Безброй са настройките, които предлага самото търсене, така че да улесни потребителя, да му спести време и усилия, като направи намирането на нужната информация още по-бързо – част от опциите включват изключване ( "-xx"), включване "(" +xx"), алтернативи ("xx OR yy"), както и маска за съвпадение ("хх*").

Днес определено можем да кажем, че без Гугъл светът нямаше да бъде същият.
Честит рожден ден на това явление, променило облика на интернет пространството!

1221 | 27 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате