Първата летяща кола вече е факт!

25 окт 2013
Снимка: Terrafugia

Понякога си говорим за бъдещето, опитваме се да си представим какво ще има – храна в ампули, ежедневни разходки до космоса, летящи коли и други. Истината е, че бъдещето вече е при нас. Не се учудвайте, ако след три-четири години колите се движат не покрай нас, а над главите ни.

През 2006 година, базираната в Масачузетс американската компания Terrafugia започна работа по проект за кола, която лети. Четири години по-късно администрацията на федералната авиация в САЩ даде одобрение върху първия представен от компанията модел – Transition – двуместен летящ автомобил. Той е проектиран от група инженери в Института по технологии в Масачузетс /MIT/. Roadable aircraft, както те го наричат (буквално преведено би било нещо като „пътен самолет“), може да бъде шофиран като обикновен автомобил по асфалтирани пътища, но може и да разтвори криле и да полети.

Превозното средство се движи с нормален безоловен бензин и има максимална скорост във въздуха 185 км в час. Възможността за непрекъснат полет е около 740 км, а когато се използва като обикновена кола по асфалт и крилете са сгънати, разходът на гориво излиза към 8 литра на 100 километра.

Макар и с визия на малко самолетче, Transition всъщност разполага с всички характеристики на редовните пътни превозни средства. По размери той прилича на обикновен автомобил и може да влезе напълно спокойно в гараж със средно големи размери. Transition се задвижва с предно предаване, а за излитане крилете се разгъват и единственото, което му е необходимо, е около 500 метра подходяща плоска и равна земя за засилване.

Първоначално федералното одобрение се забави, защото летящият автомобил тежи 600 килограма, което е над ограничението за тегло на леки въздухоплавателни самолети (LSA), но след дълги дебати, тестове и дискусии, Transition вече е специално изключение от правилото и е напълно легализиран. Всъщност допълнителните 50 кг тегло са нужни, за да се включи цялото оборудване за безопасност, което е необходимо за удовлетворяване на федералните стандарти, в допълнение към авиационните стандарти.

Transition не е толкова бърз, колкото традиционните малки въздухоплавателни самолети и не разполага с много голям товарен капацитет – всъщност може да понесе само тегло от 195 килограма, което включва пътниците, багажа им и горивото, но всичко това подлежи на оптимизация и развиване с времето. За да може да се качи в такава летяща кола, човек трябва да има лиценз, който се получава след 20 часа обучителен курс във въздуха и да разполага с едни излишни 195 000 долара.

Производителите имат поръчки за модела още от 2011 година, но първите бройки за масова употреба ще бъдат налични през 2015 година.

Всъщност Transition е създаден основно за пилоти, но заедно с него американската компания разработва и втори, по-компактен и симпатичен модел с кодовото име TF-X, който е предназначен за по-широк кръг поребители.

„Ние наистина искаме да произведем летящ автомобил, който да бъде използван от много по-голяма част от населението, отколкото само общността на пилотите“, споделя изпълнителният директор на Terrafugia, Карл Дитрих. Той е още по-мъничък, може да влезе и в съвсем малък гараж и освен това няма нужда от писта, защото електрически мотори ще осигуряват тихо вертикално излитане или приземяване. За да шофираме този модел за масите, няма да ни трябва лиценз за пилот, тъй като той ще излита, ще се движи във въздуха и ще се приземява напълно автоматично. Шофьорът ще трябва само да въведе програма, която да каже на превозното средство къде да отиде.

Дитрих обяснява, че повечето самолети в днешно време също вече разполагат с прецизна програма за автопилот. Той допълва, че „тези превозни средства, от които ще изискваме да могат сами да летят, трябва да знаят къде се намира всеки един друг самолет във въздушното пространство, какви са метеорологичните условия, които трябва да избягват, и най-различни други показатели, поради което е необходимо да бъдат вързани към система за информация и база данни.“

Такава мрежа в момента се разработва и развива. Но Дитрих заявява, че Федералната авиационна администрация (FAA) в момента полага големи усилия в тази насока – разработването на тази мрежа, и е убеден, че съвсем скоро тя ще бъде готова – точно когато и масовият модел TF-X е напълно готов за летене в небето. Той ще може да измине 500 мили с едно зареждане и максималната му скорост ще бъде 200 км в час.

Разбира се, винаги има възможност системата да спре. Но инженерите са помислили и за това – ако такова нещо се случи, шофьорът може да дръпне ръчка, която да задейства парашутна система за безопасно приземяване на колата.

Вие бихте ли си купили такъв автомобил?

3717 | 25 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате