Ориз с месо, или за връзката между количество и качество

06 ное 2012
Снимка: sxc.hu

Мразя да готвя! Всъщност, не – не умея да готвя, не искам да готвя и не обичам да го правя.
За момиче на 18 години това е напълно естествено. За жена над 30 – съпруга, майка и домакиня – катастрофално. Особено, когато се налага да го направя наистина за първи път.
И ето ме сега – стоя пред фризера, взирайки се в неидентифициран пакет със замръзнало месо, а мозъкът ми неистово се мъчи да се справи със сложната задача по разпознаването му.

Как стигнах до тук?


Аз съм единствената дъщеря на най-добрата готвачка, която вероятно някога ще познавате. Майка ми не просто готви, майка ми свещенодейства в кухнята с такава наслада, че просто пропусна да ме научи. Някак си от съвсем малка бях разпределена на мивката с мръсни чинии (и до днес обичам да мия чиниите и се справям по-добре от която и да било миялна машина) и просто не ми беше интересно, какво се случва зад гърба ми. Добавете  факта, че от мен се очакваше само да си уча уроците и картината ще ви се обрисува напълно. Пропускаме студентските години (защото кой пък се е научил да  готви, докато е препускал от лекции на купони) и ето ме – млада булка, с бебе и мъж, който обича да готви. Какво пък - животът е лесен.
Само, че идва един ден, в който мъжът е в командировка, а свекърва ти решава да  дойде на гости. Естествено, не може да мина със сандвичи и ...ето ме  – стоя пред фризера, взирайки се в неидентифициран пакет със замръзнало месо, а мозъкът ми неистово се мъчи да се справи със сложната задача по разпознаването му.
Така като гледам - няма крила, значи вероятността да е пилешко е сведена до 0. Значи е... нещо, което може да се сготви с ориз. До тук задачата е лесна. Решавам да не усложнявам живота си и набързо скалъпвам менюто – ориз с нещо си. Сега, остана да разбера как се готви ориз.
По някаква причина, модната истерия на кулинарните блогове и безбройните снимки на кокетни манджи в интернет ме подмина, а и нямам доверие на непознати. Затова решавам да се обадя на мама. Паралелно с това провеждам кратка справка по скайп с две приятелки – майка на 3 деца и кулинарен редактор. Записвам чинно рецептите. Изненади няма – ориз и вода в съотношение 1:3, месото предварително сварено (за всеки случай, защото не знаем какво е), черен пипер и някакви треволяци, които така и така няма да сложа, защото у нас имам само чубрица. Изглежда дяволски лесно. Вече се виждам като българската Джулия Чайлд – ми аз мога и предаване да си направя.
Вадя синята тава (така каза мама), запържвам лук и сипвам ориза. Хмм...малко ми се струва. Поглеждам пакета от половин килограм и решавам да досипя съвсем мъничко от следващия. Какво пък – ако остане, ще ядем и утре. Забърквам всичко с хирургическа точност, бухвам тавата във фурната и щастлива сядам пред компютъра, да споделя ентусиазма  с приятелките си в скайп. Жестоко! Аз готвя!!!
Е, отнесох няколко забавни коментарчета за елементарата рецепта, но все още съм доволна от себе си. Ах, да – да не забравя да завъртя тавата.
Отваям фурната и...пълно е с ориз. Не, не тавата, фурната е пълна с ориз. Оризът извира и извира, а аз не разбирам какво става. Няма да ви описвам сагата по изгребването на непотребния ориз от чисто новата ми фурна. Ще спомена само, че количеството, което изхвърлих беше три пъти повече от това, което в крайна сметка остана в тавата. А тавата си беше големичка. Оказа се, че въпреки тройния консулт, никой не се сети да ми каже, че 800 грама ориз не са най-доброто количество, освен ако не храниш трети кавалерийски полк.

Епилог

Месото се оказа свинско.
Ориз ядохме цяла седмица.
На пазара има прекрасни препарати за почистване на фурни.
Не ме пуснаха в кухнята 2 месеца.

Защо ви разказвам това? Защото, уважаеми, каквото и да правите, не забравяйте –количеството и качеството понякога са много тясно свързани.


 

5778 | 06 ное 2012

Facebook коментари

Добави коментар

14 коментара

 • 2012 11 06 #1
  Дамаянти  Мис Пикасо 2008 

  smile)) Разсмя ме почти до сълзи smile)
  Не стигнах до сълзите само, защото и аз имам подобни приключения и ме досрамя smile))))

 • 2012 11 06 #2
  Естел  безп(л)ътна 

  Много добре и смешно е написано.
  Дано го прочетат повече млади булки преди да решат да готвят ориз.

 • 2012 11 07 #3
  cenitelkata  ЧОВЕК преди всичко 

  Защо да го четат младите булки ???? да го четат булките който не могат да готвят .........

 • 2012 11 07 #4
  Бу  ЛЛЛ лидер, IBCLC Lactobacillus Bulgaricus 

  Ех, Флор, винаги ме разсмиват кулинарните ти подвизи!

 • 2012 11 07 #5
  Естел  безп(л)ътна 

  и ето ме – млада булка, с бебе и мъж, който обича да готви. Какво пък - животът е лесен. - от текста

  Защото най-често младите булки не могат да готвят.

 • 2012 11 07 #6
  Адриана Ангелова   

  Сега на млади и на дърти булки ли ще се обиждаме? Хихих

 • 2012 11 07 #7
  Pisaro   

  Съвременните майки не гледат бъдещи съпруги и майки, а принцеси .

 • 2012 11 07 #8
  Дона Флор и нейните двама мъже   

  Eто, знаех си, че съм родена за принцеса. smile)))

 • 2012 11 08 #9
  viki_mira   

  Много ми хареса,защото ми напомни на мен!!!Ха,Ха,Ха!!! Аз обаче и след 13 години брак ,нямам особено голям напредък .Мама ме е родила за принцеса-ха ха.И аз родих една принцеса!А защо да не готвят мъжете когато го правят по-добре ?

 • 2012 11 08 #10
  Mirinda  Пътешественичка 

  Поздравления за статийката, много ми допадна. Аз спадам към графата „катастрофално“. Е, имам известни просветления от време на време, но са рядкост и обикновено отнасям коментар „Ама в детската го правят по-вкусно...“

 • 2012 11 08 #11
  lilia iv   

  Много сладко,със сигурност ще запомните този ориз.

 • 2012 11 09 #12
  dianakuzeva   

  И аз мразя да готвя, но като се налага ....
  Статията ме разсмя от сърце. Наистина 800гр. ориз е за цял полк.

 • 2012 11 09 #13
  toni_ls  "The Adventures Of Rain Dance Maggie" 

  Много хубаво написано! Разсмя ме smile Аз съм по-скоро като майката...надявам се да не пропусна да науча моето дете, на мен наистина ми е забавно и се отпускам готвейки smile За протокола - никой не ме е учил smile), сигурно затова ми харесва толкова.

 • 2012 11 12 #14
  Имелда Маркос  Фитилджийка фетишист 

  Флор, трябвало е да се обадиш на мен, но пак не си се сетила. Аз богинята на ориза.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате