Правилно приготвяне на зелени салати

23 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu

Лесни съвети за вкусни салати

Зелените салати, както и всички пресни плодове и зеленчуци, са полезни. Редовната им консумация – поне веднъж на ден по една порция от средно 500 гр. – се свързва с понижен риск от рак, по-нисък холестерол, по-редовни черва и цялостно по-добро здраве, сравнено с по-лошия здравен статус на хората, които никога или рядко ядат пресни плодове и зеленчуци.

Има много различни "зелении", подходящи за приготвяне на зелена салата, като марули, спанак, зеле... за съжаление, тези зеленолистни зеленчуци са също така склонни да задържат пестициди и други химикали, които вероятно не искате да поглъщате, както и различни други нечистотии. За да бъде една салата максимално полезна и здравословна, е особено важно да бъде приготвена правилно.

Избор и съхранение

Марулята и зеленолистните зеленчуци, подобни на нея, са деликатни зеленчуци с крехки листа и трябва да се избират и сърханяват внимателно. Когато избирате салати, внимавайте да са свежи и крехки, без увехнали листа, без петна и знаци за разложение по тях. Когато избирате салата, важно е да помните, че най-богати на хранителни вещества са външните, по-тъмнозелени листа, тоест ако са увехнали или наранени и ги махнете, ще изгубите част от хранителните вещества в салатата си.
Салатата можете да съхранявате в найлонова торбичка в отделението (чекмеджето) за плодове и зеленчуци на хладилника. Салатата тип айсберг е от най-трайните и се запазва до две седмици почти без промени, докато други видове салата, като бялата маруля, остават свежи четири-пет дена, след което бързо губят качества. За да бъде максимално свежа салатата ви, по-добре я купувайте за непосредствена употреба или ако я съхранявате, по-добре да е само за няколко дена.
За предпочитане е салатите да не се съхраняват заедно с плодове, които отделят етиленов газ (като ябълки, например), защото това ще ускори появата на кафяви петна по листата и ще ги развали по-бързо. Когато купувате салата, прегледайте листата за насекоми. Ако салатата ви е с корени, можете да я съхраните по-дълго време, ако я натопите в чаша с вода, увиете листата с торба и я сложите в хладилника. Ако хладилникът ви е по-малък, можете да замените чашата с вода с напоена с вода салфетка, увита отгоре с найлоновата торбичка.

Почистване и измиване

При почистване на салатата най-напред се отстраняват корените, ако има такива – при по-големи салати с нож, а при малките салатки корените често могат да се махнат с пръсти, като се отчупят. Ако има повехнали листа или такива с кафяви петна по тях, махнете ги и ги хвърлете. Един от начините за измиване на салата е, като се накисне в студена вода. За целта почистете мивката – не до стерилност, но да няма останали остатъци от храна или мазни петна, които да полепнат по салатата. Уверете се, че по мивката не е останала пяна от почистващия препарат. Напълнете мивката с вода, отделете листата на салатата един по един и ги накиснете във водата. Така се измиват и всички нечистотии, пръст, умрели насекоми и т.н., които могат да се "крият" между листата на салатата. Плакнете листата едно по едно – ако салатата е наистина мръсна или просто за всеки случай, можете да я измиете в няколко води последователно.
По подобен начин могат да се измият предварително откъснатите листа на салатата под течаща вода, въпреки че това е много по-неикономичен начин за миене, с който ще изразходите много вода.
Когато ползват салата, в чийто произход не са съвсем сигурни, някои хора предпочитат да я накиснат изцяло във вода за няколко часа, защото се смята, че така нитратите, които могат да се съдържат в тях, се извличат и остават във водата, а не в листата.
Ако често ядете зелени салати, може да инвестирате в центрофуга за миене на салата – пластмасов уред, който улеснява измиването и отцеждането на листата.
Веднъж измити и добре отцедени, листата могат да се сърханяват още поне 24-48 часа в найлонов плик в хладилника и да бъдат ползвани за бързо приготвяне на салата.

Приготвяне

Всеки може да приготви салатата по свой вкус: повечето хора я режат, но ако сте взели крехка салата, може да опитате вместо да я режете, да я накъсате с пръсти на дребно. Така се съхраняват повече от ценните й хранителни вещества, а също така салатата има малко по-различен вид от обичайно.
Салатите са с ниско съдържание на калории и засищат, затова са особено подходящи за хора, които искат да поддържат здравословно тегло. Ефектът обаче няма да е същият, ако ползвате заливки за салата, богати на мазнини – особено в готовите сосове освен мазнина, се съдържа и доста сериозно количество захар. Затова, ако целта ви е да приготвите нискокалорична салата, изберете внимателно заливката или се придържайте към класическите мазнина, оцет или лимонов сок и сол.
След подправяне салатата намалява обема си значително и скоро след това губи свежия си вид, затова може да искате да добавите подправките непосредствено преди консумация. Подправената салата рядко издържа в хладилника повече от едно денонощие, дори в добре затворен съд.


 

4139 | 23 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате