Как да съхраняваме и консервираме храната

16 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu

Добре e да знаем как да консервираме и съхраняваме храната си, за да остане свежа и полезна и да не предизвика вредни последици за здравето ни. Ето няколко полезни съвета от проф. д-р инж. Димитър Хаджикинов от Университета по хранителни технологии в Пловдив, които ще ни помогнат

 

Предпочитайте замразяването като метод за консервиране на храната през зимата.

Особено за по-голямата група храни, като плодове, зеленчуци, месо. При този метод се запазват голяма част от биологично активните вещества, напримeр витамините. Трябва да се знае, че замразяването няма ефекта на стерилизацията, в смисъл не унищожава микрофлората, а спира само развитието й.
Но независимо кой метод на консервиране се предпочита, много е важно при неговото прилагане да се внимава и строго да се спазват съответните технологични параметри, като например при стерилизацията това са температурата и нейната продължителност, а също и херметизацията на затворените буркани. При осоляване - концентрацията на готварската сол, при замразяването - съответната температура. В противен случай тези храни крият рискове при консумирането им.

Съхранявайте ядките на хладно и сухо място и задължително в непрозрачна опаковка.

Ядките са добър източник на витамини, минерални елементи, ненаситени мазнини, хранителни влакнини (фибри), бавно усвояеми въглехидрати и др. Задължително е те да се съхраняват в непрозрачна опаковка, на сухо и прохладно място.
Високата влажност, температура и светлината са предпоставка за гранясването на мазнините в ядките. Гранясването е процес, при който протичат редица химични промени и то с ненаситените мазнини, които освен че променят вкуса и мириса, водят и до получаването на вещества, които са с негативно действие върху организма. По отношение на гранясването по подобен начин стоят и нещата при олиото. По тази причина то трябва да се съхранява на тъмно, сухо и прохладно място.
По външен вид трудно се установява кои ядки са гранясали. Процесите на гранясване в голяма степен се катализират от светлината и е препоръчително да се избират ядки в непрозрачни пакетчета. През последните години вече се предлагат на пазара ядки в трипластови непрозрачни опаковки, които осигуряват максимална защита и по тази начин те остават свежи и запазват полезните си свойства.

Картофите трябва да се съхраняват на тъмно, прохладно и проветриво място

За целта е най -добре да се наредят в дървени касетки, тъй като те са много по-здрави от кашоните, а също позволяват и по-голям достъп на въздух. При излагане на светлина, особено на слънчева, по повърхността на картофите се отделя хлорофил, който е причината за позеленяването им. Също от светлината се увеличава и концентрацията на алкалоида соланин. Така че позеленяването е косвен показател за натрупване на соланин.  Соланинът дразни лигавицата на стомашно чревния тракт, което създава дискомфорт изразяващ се в спазми и разстройство.

Поставете ябълки между зеленчуците, за да предотвратите развалянето им

Промишленото съхраняване на плодове и зеленчуци се провежда в така наречената контролирана атмосфера, при която е понижено съдържанието на кислорода, а повишено това на въглеродния диоксид. По този начин се цели да се забавят процесите на дишане, респективно стареенето и загниването на продуктите.
В домашни условия този ефект донякъде се постига чрез използване на ябълки, които вследствие на дихателния процес отделят въглероден диоксид. Но трябва да се има предвид и факта, че ябълките и то най-вече повредените и развалени, синтезират етилен, който стимулира бързото узряване на другите плодове и зеленчуци, с което те стават податливи на разваляне. По тази причина, когато подреждаме фруктиерата вкъщи не бива да оставяме продължително време бананите до ябълките.

Съхранявайте прясното месо в плик от 3 до 5 дни, а после във фризер

Препоръчително е месото, в зависимост от количеството и вида му (с кости или без кости), да се разфасова на отделни порции, след което да се постави в чисти неупотребявани полиетиленови пликове. Някои специалисти препоръчват при това опаковане от пликовете да се отстрани възможно най-добре въздуха. Но не се престаравайте с тази процедура при прясно месо, защото при евентуалното му замразяване ледът от отделената вода може да компрометира опаковката. Месото в пликове може да се съхранява в домашен хладилник в продължение на три до пет денонощия. При необходимост от по-дългосрочно съхраняване прехвърлете охладеното вече месо във фризер.

Не използвайте повторно пластмасови опаковки, останали от определени храни.

Не е препоръчително повторното използване на пластмасови опаковки, останали от храни и напитки. Тези опаковки са предназначени за еднократна употреба и при измиване абразивните гъби, а също и използваните твърди четки при бутилките, набраздяват тяхната повърхност и така се създават условия за задържане и развитие на различни микроорганизми.

 

Консулт с проф. д-р инж. Димитър Хаджикинов - инженер-технолог, доктор по научна специалност Технология на захарните изделия. 
Преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

1367 | 16 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате