Бриоши за Великден? Чудесно!

02 май 2013
Снимка: Take a Cake Bakery

Бриошът вече не е тера инкогнита за нас, макар че Нормандия претендира за авторство и собственост на класическата рецепта, родена преди доста векове.

За новаците в кухнята – какво е това?


Take a Cake Bakery

Една взривоопасна смес от масло и яйца, която може да ни подари вълшебни вкусови преживявания и много угризения после.

Пухкаво, сладко хлебче с тъмна, хрупкава коричка, която се топи в устата.  Козуначе, кейк, сладкиш… или просто бриош, ще ви кажат във всяка датска или виенска пекарна. Закусват с него, декорират го, сервират го и на Великден, и на Коледа... с чай, с кафе, с пунш... Ако бриошът е солен, става чудесно допълнение към вино.

Мнозина свързват бриоша с фаталната реплика на Мария Антоанета „Като няма хляб, да ядат пасти”, твърдейки че не е казала „пасти”, а бриоши, а вариантът с пастите е просто лош превод. Няма да обсъждаме колко е достоверна тази историческа спекулация, защото цялата „магия” ще отиде по дяволите.

Но тук думата ми е за сладките бриоши и за факта, че се сещаме за тях по Великден. Много разновидности на това „хлебче” ще откриете в интернет, напоследък и у нас то се приема като една нелоша алтернатива на козунаците. Макар че май не се приготвят по-лесно, даже напротив.

От баба ми знам например, че като правиш козунак, цялата кухня трябва да е предварително затоплена. Ако случайно решиш да излезеш от кухнята докато козуначеното тесто втасва, не трябва да блъскаш вратата силно, за да не се „стресне” тестото, т.е. да не стане силно течение и после... без козунак по Великден. (Тогава нямаше италиански козунаци и хипермаркети на всеки ъгъл.)

При бриошите обаче тестото втасва доста по-дълго време от козуначеното. Това разбрах от разговора си с Елица Тъмнева, собственик на пекарната Take a Cake Bakery. А когато един пекар по душа и призвание ти дава съвети как да не се провалиш във висшия пилотаж на сладкарството, просто слушаш и записваш.


Take a Cake Bakery

Ето какво сподели Елица специално за гурме аудиотрията на BG-DAMMA:

Лесно ли се приготвя бриош, или трябва да му „треперим” като при козунаците?

На бриошите, както и козунаците, им трябва време да втасат. Така че е важно да са точно колкото трябва втасали – нито повече, нито по-малко. Всеки, който има опит с технологията на втасване, не би трябвало да трепери много.

Може ли бриошът да е алтернатива на козунака?

Според нас може, затова и ги предлагаме – като малки козуначета. Оригиналната френска рецепта е с много по-малко захар, отколкото сме свикнали да има в нашите козунаци, от друга страна имат много повече масло. Хубаво е да се ядат съвсем пресни, даже още топли най-добре.

За какво трябва да внимаваме като правим бриоши? Къде можем да се провалим?

Имат специфична форма, която се постига с повече майсторлък. Важно е и да не се изпусне моментът на втасването. Това е.

Има ли вариации този сладкиш?

Както и в нашите козунаци, може да има различни добавки – стафиди, ядки, шоколад и др. Ние специално ги правим със стафиди и малко повече захар, за да отговарят на вкуса на нашите клиенти.

Ще ни издадете ли една рецепта, която да пробваме в къщи?

Ще ви издадем рецептата, по която правим бриошите тази година:


Take a Cake Bakery

Продукти:

  • Прясно мляко - 60 гр
  • Свежа мая - 15 гр
  • Брашно (за кашичката) - 60 грама
  • Яйца -150 гр (около 3 бр средни яйца)
  • Брашно - 240 гр
  • Захар - 80 гр
  • Масло - 210 гр
  • Стафиди - 70 гр

Приготвяне:

1. Маята се разтваря в затопленото мляко . Прибавя се брашното. Получената кашичка се оставя настрана, докато се приготвят останалите продукти, за да увеличи два пъти обема си.

2. Към сместа с мая се прибавят постепенно яйцата, като се разбиват на средна скорост с телта на миксера.

3. Постепенно се добавят захарта и брашното. Те се разбъркват с куката на миксера.

4. Добавят се стафидите.

5. Накрая много мекото масло се добавя на парченца към сместа, докато миксерът работи на слаби обороти.

6. Тестото се оставя да втаса в хладилника за една нощ, в купа, покрито с домакинско фолио.

7. Оформят се бриошите. Намазват се с разбито яйце и се поръсват с кристална захар.

8. Пекат се на 180 градуса за 20 мин.

* * * * *

И готово!

Формата на този сладкиш наистина е специфична и си има начин да я постигнем. Ето и схемата, която ни даде Елица, за да имаме на финала един достоен бриош, а не нещо, подобно на вкусна мекица с коричка.

 

Весело месене, весело печене и весели празници!

4184 | 02 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате