Идеи как храната ни да става още по-вкусна

29 май 2013
Снимка: sxc.hu

Кое прави добрите готвачи добри? Техните кулинарни тайни! Дори и да използваме едни и същи продукти, една и съща кухня и едни и същи уреди, тяхното произведение пак ще е по-вкусно. Защо? Заради онези малки, уж несъществени, но всъщност от голямо значение трикове, в които повечето уникално добри готвачи са посветени и към които те се придържат безпрецедентно. Разбрахме някои от тях и бързаме да ги споделим с вас!

  • Помирисвайте всичко. Прост и малко смешен съвет, който обаче ще ви свърши страхотна работа. Много малко хора днес миришат продуктите и храната, преди да започнат да я готвят. Ако обаче входните суровини не са както трябва, как очаквате изходният резултат да е задоволителен?
  • Дръжте подправките и билките си на прохладно и тъмно място, добре запечатани. В никакъв случай не над печката. Влагата, светлината и топлината влияят върху тях и ще причинят загуба на аромата и вкуса им. После има да се чудите защо не е същото като онова...
  • Не правете компромис с продуктите. Ама наистина! Нито един велик готвач няма да си каже: „Е, какво като са малко поостарели морковите, нали пак ще стане манджа!“ Пак, но вкусът си отива. За най-добър вкус гответе винаги със свежи, пресни, сезонни продукти от проверен източник. Един от най-добрите италиански готвачи – Алекс Гуарнашели, съветва: „Не ходете до магазина с предварителен списък с неща за купуване. Идете до магазина, вижте кои продукти изглеждат добре и тогава направете своя списък!“. Малка промяна, но революционна! Не пестете и от качествени помощни материали към готвенето – един компромис с добрия зехтин може да ви коства цялото ястие.
  • Подберете правилно своите съдове за готвене. Обърнете внимание от какво са направени – някои материали имат свойството да променят вкуса на храната. Един от най-достъпните, които доказано не променят вкуса на храната, е стъклото – то е абсолютно инертно към всякакви храни и не влияе върху вкуса и цвета на ястията.
  • Използвайте дървени лъжици за разбъркване на храната по време на готвене. Дървените лъжици не променят вкуса на храните с високо съдържание на киселини (например доматен сок), както правят металните прибори. Когато се използва метална лъжица за разбъркване при готвене, протича реакция между храната и метала и настъпва промяна във вкуса.
  • Отделете време да разучите рецептата, не просто да я прочетете надве-натри. Понякога при внимателно прочитане и проучване виждаме неща, които предварително, на пръв почит, сме пропуснали, а са от съществено значение за крайния вкус на храната – точният грамаж на продуктите, смяна на температурата по средата на готвенето, добавяне на нещо малко в края...
  • Отделете достатъчно време и за самото готвене. Едно от най-важните правила, които следват най-добрите готвачи е – всяка храна и всеки продукт изисква своето специфично време за приготвяне, за да се получи вкусна! Нито повече, нито по-малко! Дори и да направите всичко останало както трябва, ако бързате да сготвите храната малко по-бързо, отколкото трябва, това ще повлияе значително на вкуса. В готвенето няма възможност за бързо преминаване към крайния резултат. Примирете се и го приемете. Това е важно кулинарно правило за хубавия вкус на храната. Не започвайте рецепта, която е за 1 час, ако имате на разположение само 45 минути, колкото и да ви се иска да направите точно нея сега. Към този съвет идва и кулинарният закон – на ниска температура и бавно!
  • Слагайте подправки в ястието от началото до самия край. Подправянето в различните етапи на готвене – не просто накрая, а от самото начало и постепенно, изтъква най-хубавото от всички продукти и дава най-добрия аромат.
  • Не пробвайте нова рецепта и нова съставка едновременно. Много е вероятно, въпреки силното желание за нещо различно, уникално и екзотично, резултатът да не е толкова вдъхновяващ.
  • Един важен трик, който всъщност не е свързан с храната, но има огромно отношение към нея: оставете напрежението настрана. Нито следа от стрес не трябва да има на мястото на местопрестъплението, а именно – кухнята, където ще сътворявате престъпно вкусната храна. Колкото по-спокойни сте вие, толкова по-добри ще станат ястията ви. Логиката потвърждава същото. Колкото по-осъзнати, съсредоточени и концентрирани сте в настоящия момент и в готвенето, без да се разсейвате с притеснения и тревоги за други неща, толкова повече внимание ще получат продуктите и по-приятно на вкус ще бъде ястието.

И накрая, един последен, но важен съвет:

Гответе по-често. Не четете рецепти, не учете техники или правилно комбиниране на съставки, просто гответе! Зарежете теорията и гответе! Чрез практиката се постига съвършенство.

4433 | 29 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате