Как да се държим на масата. Втора част

21 авг 2013
Снимка: SXC.hu

Най-добрият начин да се ядат трудни ястия е изобщо да не ги поръчваме. Въпреки това, понякога просто нямаме избор. Умението на човек да се чувства комфортно, когато яде всякаква храна по време на бизнес среща, без това да му попречи да се съсредоточи върху разговора, показва висока класа и създава положителен образ у събеседниците.

Супата

Когато супата или бульонът са поднесени в чаша, е прието да се пият. Когато супата е сервирана в дълбока чиния или купичка, трябва да използвате лъжица. След като потопите лъжицата в супата, трябва да загребете с нея и да я напълните до 2/3 от обема ѝ, за да не се разлее при поднасянето към устата. Загребването става от центъра на съда в посока към отдалечения от вас край.

Поднасяйте лъжицата до устата си, без да се привеждате напред и отпивайте внимателно откъм широката ѝ част, без да сърбате. Винаги трябва да оставяте малко количество от супата на дъното на чинията, защото е напълно недопустимо да се накланя, за да изгребете последните 1-2 лъжици.

Когато оставите лъжицата, за да си починете, оставете я така, че да има най-малка вероятност от падане – в чинията. Това дава сигнал на сервитьора, че все още ядете. Когато приключите, оставете лъжицата върху долната чиния или върху чинийката за хляб, но никога върху покривката.

Салатата

Ако салатата е сервирана преди предястието, се яде с вилицата за салата. Ако парчетата са по-големи от една хапка, ползвайте предоставения нож. Не нарязвайте всичко наведнъж, а отрежете една хапка, след което я изяжте. Не отгризвайте от по-големите парчета, нарязвайте ги.

Десертът

Приборите за десерт – виличка и лъжичка, се намират пред чинията, в горната ѝ част. Обикновено дръжките им са насочени в противоположни посоки. Когато приключите с основното ястие и преминете към десерта, хванете дръжките им със съответната ръка и ги преместете отстрани на чинията:

Десерти, които са съставени от течни и твърди храни, могат да се ядат с двата прибора едновременно:

Ако десертът е торта или пай, може да се използва само вилицата. За сладолед, чийзкейк или пудинг използвайте само лъжицата. Излишният прибор остава на мястото си на масата. Когато приключите с десерта, оставете и двата прибора върху чинията, успоредно един на друг, като дръжките им се намират някъде в позицията между 4 и 6 часа. Това е знак, че сте свършили с яденето.

Особености при консумирането на някои видове храни

Ордьоври – те, както и сандвичите, и всичко, което се сервира на парти или бизнес коктейл, е предназначено да се яде с ръка. Това включва маслини, кисели краставички, ядки, пикантни яйца, чипс...

Аспержи - когато се сервират като зеленчук с основното ястие, трябва да се ядат с нож и вилица. В някои книги за етикет пише, че когато са без сос, можете да ги хванете с ръка. Имайте предвид обаче, че ако направите това по време на бизнес среща или в изискан ресторант, околните ще ви изгледат странно. Затова винаги яжте аспержите с нож и вилица.

Грах – това е една от най-трудните за ядене храни. В американския стил е прието да загребете малко количество с вилицата и да го поднесете към устата си.

В европейския стил грахчетата се набождат на върховете на вилицата. Прието е да се използва ножа или късче хляб, за да се подпомогне закрепването на зърната върху вилицата. Не използвайте за целта лъжица, нито пръстите си.

Миди – миди или стриди се сервират с черупката. Хванете я в едната си ръка, а с другата, с помощта на специалната виличка за стриди, извадете ядката, потопете я в соса и я изяжте на една хапка. След това върнете черупката на мястото ѝ. Не събирайте черупките една върху друга. Мидите, които се сервират набучени на клечки, се ядат директно от клечките.

Коктейл от раци, скариди и омари се яде с вилица за коктейли. Когато са сервирани цели, първо се разчупват със специален прибор, отделните части се разкъсват с ръце и след това с виличката се изважда месото и се поднася към устата. Пържените скариди се ядат с вилица. Въпреки че в някои книги позволяват да се ядат с ръце, на бизнес среща и в ресторант това ще озадачи околните.

Риба – по традиция тя се счита за една от трудните храни и много хора се затрудняват как да я ядат правилно. На практика това не е никак сложно. Обикновено се поднася със специални прибори – вилица с къси зъбци и наподобяващ лопатка нож, който се използва не за нарязване, а за отделяне на костите. (Според английската традиция за целта се използват две вилици – дясната служи за отделяне на костите, а с лявата се яде.) Когато рибата е поднесена цяла, с помощта на ножа се отделя главата, след това тялото се разрязва по дължината на гръбнака. Горната част се отмята встрани, а гръбнакът и кожата се отстраняват с помощта на вилицата. Те се оставят на края на чинията. Така полученото филе се нарязва на късчета с нужната големина. Костичките, които попадат в устата, се изваждат внимателно и с помощта на вилицата се оставят на края на чинията.

Месо – всички видове меса се ядат с нож и вилица, а не с пръсти. Остържете месото от костите, отрежете си хапка и я изяжте. В ресторант или по време на бизнес среща храната винаги се яде с прибори. Само по време на пикник или барбекю е прието месото да се яде с пръсти (пиле или ребра).

Шиш-кебап – той също спада към трудните храни. Задръжте единия му край с ръка и използвайте вилицата, за да отделите парчетата от него. Когато отстраните всичко, оставете шиша встрани, на ръба на чинията. След това изяжте късовете месо с помощта на приборите.

Пържени картофи – те също се ядат с вилица, а не с пръсти. Ако се съмнявате как е правилно, трябва да запомните едно – в ресторант или по време на бизнес среща дори храни като пържените картофи, маслините и скаридите се ядат с вилица, а не с пръсти. Правилото е просто – щом нещо е сервирано в чиния, трябва да се използват прибори.

Маслини – когато са част от салатата, те се ядат като останалите съставки – с вилица. Но като цяло те се считат за една от храните, които се ядат с пръсти. Когато са сервирани заедно с друг вид храна, която се яде с ръце (например по време на коктейл), можете спокойно да ги хапвате без прибори. Ако не желаете да си цапате ръцете, използвайте малки вилички или клечки. В зависимост от ситуацията можете да изберете дали да ядете маслините, или да ги оставите. По време на бизнес среща е за предпочитане да не рискувате, затова по-добре ги оставете в чинията.

Паста – тя винаги се яде с вилица и никога с нож. Има някои противоречия как точно трябва да се ядат спагети. Според италианците и някои експерти по етикета не трябва да се използва лъжица при навиването им с вилицата. Трима главни готвачи на известни италиански ресторанти считат, че „лъжиците са за децата, аматьорите и хората с лоши обноски на масата като цяло". Емили Пост (американска писателка, автор на книги за етикета и добрите маниери – б.а.) пък казва, че може да се използва лъжица. Но ако искате да не ви приемат за човек с лоши маниери, по-добре не рискувайте и яжте спагетите само с вилица.

Друг полезен съвет: когато сте на официален обяд или вечеря, не поръчвайте храни, с които не сте свикнали или не сте сигурни как точно да консумирате.

Сандвичи, хамбургери, пица – на официално място те също трябва да се ядат с нож и вилица. Ако сандвичът или хамбургерът е твърде голям, можете да го нарежете на четвъртинки, които на свой ред да разрежете на малки хапки и така да го изядете. По същият начин се яде и пицата – отрязва се хапка, която се поднася към устата с помощта на вилицата. Тези храни също спадат към онези, които трябва да избягвате на официални срещи.

Снимки: www.professionalimagedress.com/

 

 

 

 

 

7358 | 21 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате