Да сготвим в съдомиялната

26 дек 2013

Сьомга с копър и лимон; кускус с тиквички, зелен фасул и мента; рохки варени яйца – това са само част от блюдата, които италианската кулинарка Лиза Касали приготвя в съдомиялната машина. Идеята ѝ не е революционна и няма опасност да предизвика фалит на производителите на готварски печки поради единствения си, но огромен недостатък – загубата на много енергия и вода за приготвянето на храната. Но е приложима всеки път, когато пускате миялната машина, за да измиете мръсните съдове. Новаторският подход на Лиза Касали се състои в ефективното използване на топлината на машината за приготвяне на храна, която е поставена във вакуумни пликове или буркани. Съчетавайки миенето и готвенето, методът не звучи толкова налудничаво, защото всъщност е икономичен и екологичен. Освен това няма да ви се налага да бдите над печката, докато готвите вечерята, и да проветрявате кухнята след това. Ето няколко прости рецепти, които можете да притогвите в съдомиялната си машина:

Сьомга с копър и лимон

Приготвянето на сьомга може да се окаже пълен провал, ако не сте наясно как да контролирате температурата на готвене. Използвайки съдомиялната обаче, този проблем изчезва. Сьомгата поставете във вакуумно пликче за храна, добавете лимон, копър, пипер, магданоз, зехтин и сол. Поставете в хоризонтално положение в миялната. Сега пуснете машината на нормален 50-минутен цикъл, като преди това сте я заредили и с мръсните съдове.

Варени зеленчуци

Присъствието на зеленчуци в менюто е важно, а Лиза Касали предлага супер лесен начин за приготвянето им. Можете да сложите каквито имате зеленчуци наведнъж във вакуумна торбичка, без да се съобразявате с необходимото време за варене за всеки един поотделно. Запечатайте добре и поставете при мръсните съдове. Рецептата гарантира, че зеленчуците не просто ще се сварят идеално, а и ще се запази ароматът им много повече, отколкото ако ги варите в тенджера.

Рохки яйца

Поставете яйцата в буркан с вода, затворете плътно и ги сварете, докато миете мръсни съдове при едночасов цикъл с температура 70 градуса. Не се страхувайте от салмонела, защото бактериите загиват за около 5 – 10 минути при тази температура, а яйцата, които сте сварили в съдомиялната, ще са с твърд белтък и кремообразен жълтък.

Кускус със зелен фасул, тиквички и мента

Поставете кускус в бурканчета според желаната големина на порциите. Добавете предварително задушени с малко зехтин зелен фасул, тиквички, червен лук. Долейте пилешки бульон така, че да покрие кускуса. Подправете със сол и стръкче – две мента. Затворете плътно и поставете в миялната машина. Пуснете на нормален или автоматичен режим. Преди сервиране поръсете с още малко зехтин или масло.

ВИДЕО

10804 | 26 дек 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате