Виното – една древна и романтична напитка

29 дек 2013
Снимка: sxc.hu

 Дали на среща с любимия, на купон с приятели или в спокойствието на домашния уют, виното е една от най-предпочитаните напитки. „Храната на Боговете“ е еликсирът на Древна Елада, a днес производството му е световен бизнес, но не само... Да създадеш вино е истинско изкуство.

 

История

            Виното се произвежда от древността, важна роля  за разпространението му изиграва Римската империя, тъй като в нейните предели съжителствали елини и римляни. Вторите разпространяват култивирането на лозя в днешните Франция, Англия, Германия. И в Древна Елада, и в Древен Рим има Бог на виното – съответно Дионис и Бакхус, което свидетелства за това колко важна част от живота на древните е тази напитка.

            Още по-значими са неколкократните препратки в Библията към виното като божествена напитка. Христовото първо чудо е превръщането на вода във вино, а днес виното е символ на пролятата Христова кръв и на самия живот.

            В по-късните векове, след падането на Римската империя, винопроизводството се превръща в доходоносна търговия. Пристанище Бордо процъфтява в резултат на износа на вино за Англия, Шотландия и Северна Европа.

            В края на седемнадесети и началото на осемнадесети век скъпите, произведени от отбрани лозя, и отлежали вина са вече факт и висшата класа е готова да плати, за да им се наслаждава. Скъпото вино вече е символ на скъп начин на живот. Тогава започва бутилирането в стъклени бутилки, както и производството на шампански вина от Дом Периньон.

Някои известни видове вина

 Мерло или Мерло Ноар е известен сорт червено грозде, съществува и по-малко разпространен бял сорт – Мерло Блан. Сортът се разпространява от Франция и Италия, също така у нас има големи насаждения. Младото мерло е меко, пивко и с плодов привкус на къпина, малина и синя слива, при отлежалото има по-тежки тонове. Консумацията на мерло се съчетава отлично с месни ястия от говеждо, агнешко, телешко и с риба, комбинирани със сос от гъби и поръсени с орехи.

Каберне Совиньон е най-разпространения в света сорт грозде и най-предпочитаното червеното вино. Това се дължи на неговата непретенциозност към климат и почви, иначе води началото си отново от Франция. Каберне е най-плътното червено вино, в младите вина се усеща плодов привкус – аромат на тропически цветя и дребни червени плодове. Тъй като каберне зрее бавно, виноценителите смятат, че младите вина са груби и тежки. Максимално развитие на вкуса и повече мекота се постига след отлежаване 8 до 10 години.  Освен с месни ястия, виното се съчетава и с маслини, печен домат, патладжан с подправки като мента, босилек, риган.

Пино Ноар е скъп френски сорт, който е основна част от произведените в Бургундия вина. Той е капризен сорт, който изисква много грижи, което прави тези вина едни от най-скъпите. Наред с това Пино Ноар, заедно с принадлежащите към негово семейство Пино Блан, Пино Гри и Пино Моние, се използва за производството на шампанско в областта Шампан. Вкусовите характериски на червения сорт се менят непрестанно от меки плодови до тежка сладост на трюфели и шоколад. Като типичен френски сорт Пино Ноар отлично се съчетава със сини сирена и отлежало козе сирене, подправени с карамфил, джинджифил, мента, риган.

Шардоне е безспорно най-известният вид бяло вино, отглежда се в целия свят. Елитни лозя в Австралия и САЩ дават определена масленост на виното, докато европейските са по-скоро плодови. Като цяло шардонето е леко, свежо, с хармоничен плодов вкус. От този сорт грозде се произвеждат и шампански виноматериали.

Совиньон Блан е бяло сухо вино, изключително елегантно и фино. Сортът е труден за винопроизводителите, но резултатът е високо оценен – свеж и хармоничен вкус. В района на Сутерн, Франция, развива благородно гниене, което, колкото и странно да звучи, му придава незабравими нотки. Този вид вина се пият предимно млади, но имат потенциал да отлежават. Като всяко бяло вино се комбинира отлично с морски дарове и супи от морски дарове, както и със салати от зелени листни зеленчуци.

Розе е едно наистина романтично розово вино, което се произвежда от червени сортове грозде. При производството му обаче се спазва специална технология, при която контактът на гроздовият сок с ципите е много кратък. Така, освен че се постига бледорозов цвят, се усвояват много по-малко танини и качествата му се доближават до бялото вино. Розето често е пренебрегвано от ценителите, но реално то има добри вкусови качества – от сладък до сух вкус. Розе се съчетава отлично и с риба, и с червено месо, и с пиле, диетично е колкото бялото и не дразни стомаха (за хората, които имат проблеми с него) колкото червеното.

Шампанско кралят на вината, макар че много хора не възприемат шампанското като вино. То е вид шумящо пенливо вино, произвеждано от няколко сорта грозде. Родината му е Шампан, разбира се, и само виното, прозиведено там, може да носи този етикет. Легендата за първото шампанско разказва как френският монах Дом Периньон случайно достигнал до втората ферментация на гроздето и така получил шампанско. Днес „Дом Периньон“ е символ на качество и просперитет. Шампанизирани вина се проивеждат обаче навсякъде по света. В състава им влизат 3 сорта грозде: пино ноар, шардоне, пино мюние, всяко от които е отговорно за специфичния вкус на шампанското. Пино ноар е синонин на силен и ясно изявен вкус, пино мюние е плодово, леко, цветно, а шардоне придава елегантност на вкуса. Днес шампанското е символ на изисканост, на тържественост и стил.

Защо и как  да пием вино?

·        Шампанското помага на сърцето и съдейства за превенция на болестта на Алцхаймер, понижава холестерола и предпазва от инсулт, подобрява сърдечната дейност и циркулацията на кръвта. Подходящо е за диета, тъй като една чаша от напитката съдържа едва 91 калории.

·        Виното, червено или бяло, подпомага храносмилателната система, но трябва да запомним, че не се пие на гладен стомах, а винаги като добавка към обяда или вечерята ни.

·        Червеното вино е източник на полифеноли, които намаляват възпаленията в организма, укрепват кръвоносните съдове, намаляват лошия холестерол.

·        Виното забавя усвояването на бързите захари от организма и нивото на кръвната захар остава постоянно, това е начинът за намаляване на чувството на глад.

·        Истинското червено вино от узряло грозде съдържа и вещества, които ни помагат да прогоним настинките и хроничните заболявания като бронхита.

·        Виното се пие умерено, за да има наистина полза от консумацията му. „Умерено“ е количеството, преди да напитката да ни опияни. Истинските ценители си позволяват една чаша заедно с храната, както и французите, които редовно придружават и обяда, и вечерята си с чаша вино.

·        Важно е правилното съчетаване между вино и храна, затова и съществува професията сомелие. Но като цяло, важи едно просто правило: колкото по-мазна е храната, толкова по-тръпчиво трябва да е виното.

·        Чашата се пълни максимум 2/3 от обема ѝ, за да може да се разгърне ароматът на напитката.

Виното е чудесно допълнение към всеки повод, така че: Наздраве!

4874 | 29 дек 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате