Смути – новата здравословна мания

23 дек 2013
Снимка: sxc.hu

Смутито е новата мания сред здравословно хранещите се. Както и при всички други набързо нашумели мании обаче, има нужда от внасяне на известни разяснения по въпроса за точната му същност и състав.

Понякога, когато бързо „усвояваме“ някоя новост, независимо в каква сфера – храна, козметика, спорт и т.н., от бързане, недоглеждане или неразбиране се допускат много неточности. От такива изкривявания произтичат много заблуди, които не са в интерес на никого, особено пък що се отнася до въпроси, свързани със здравето и храненето.

Какво не е смути, макар че на много места ще го видите обявено за такова (просто названието в момента е модерно, какво да правим):

-  комбинация от зеленчуци и плодове
-  комбинация от зеленчуци, плодове, мляко, мед и още там каквото видите, че има в кухнята
-  комбинация от смлени зелени листа, кълнове, водорасли, подправки, цитруси и други плодове

Смути е единствено това – шейк (не сок) от зелени листа, какъвто и да е плод и вода. Само тези съставки във вариации, каквито ви харесат.

Разликата между шейк и сок

Тя би трябвало да е ясна, но всъщност не е, а е важна – сокът е изстисканата течност от един зеленчук или плод. При него като остатъчен продукт остава така наречената пулпа – фибрите, влакната, месестата част. При сока тя не се консумира. При шейка целият плод се пасира с малко вода или мляко и така се консумира – заедно с фибрите, без никаква част да се отделя от продуктите.

При смутито – приятна за вас вкусова комбинация между плод и зелени листа, която се пасира само с вода.

Разликата между зелени листа и зеленчуци е основна в същността и състава им и е голяма.

Зелените листа са много особени и специфични и не приличат на другите зеленчуци, затова не могат да бъдат сложени в тази графа храни – това открива американката Виктория Бутенко. Описано в книгата „Green for life“ (издадена на български като „Енергични за цял живот“), тя прави серия лабораторни изследвания и химически анализи, за да определи какво толкова е специфичното за тях и констатира, че те са цяла нова група хранителни продукти.

Зеленолистните храни – зеле, маруля, спанак, лапад, лобода, киселец, коприва, тученица, магданоз, както и листата на всички останали зеленчуци – моркови, целина, цвекло, според нея не бива да попадат в категорията „зеленчуци“, тъй като са много по-специфични и съдържат различни хранителни вещества. Поставянето на зелените листа в категорията на зеленчуците кара хората да ги приемат като всички останали зеленчуци, при които голяма част от съдържанието е скорбяла, поради което комбинацията им с плод не е препоръчителна. Комбинацията между какъвто и да е зеленчук, а и друга от познатите ни храни (извън зелените листа) с плод не е добра идея и вече навсякъде се коментира, че плодовете трябва да се ядат отделно. Това е, защото те се разграждат много бързо и, попаднали в комбинация с или след друга храна, предизвикват нейната ферментация, газове и подуване на червата, заради по-бавния ѝ процес на разграждане. Това, което открива Бутенко е, че плодовете не реагират така със зелените листа и не се получава същият ефект – защото зелените листа не са като зеленчуците, не съдържат скорбяла и имат съвсем различен състав. Ето защо смутито е невъзможно да включва някаква друга храна, освен плод плюс зеленолистно.

Ползи

Ползите от смутито си проличават още на втория, третия ден. Не случайно то вече е голям хит в сферата на храненето. Личното изпробване и практика, както винаги, и тук са най-добрата стратегия.

И все пак, ето три основни качества на хубавото смути:

- Хранително – смутито много засища. Дължи се на съдържанието на зелените листа, които са богати на въглехидрати и протеини. Едно смути рано сутрин може да ви държи сити до следобед.

- Енергийно – невероятно е как няколко листенца и плод могат да дадат такъв сериозен прилив на енергия и сили. И все пак, факт.

- Витаминозно. Много витаминозно! – например листата на цвеклото съдържат 7 пъти повече калций и 192 пъти повече витамин А, отколкото коренът. В листата на ряпата има 2500 пъти повече витамин К, отколкото в корените. И така със сравнения можем да продължаваме много.

Десетки хора вече откриват, че смутито е един чудесен старт за деня.

Пробвайте и вие!

И после, не забравяйте да сподите тук вашите любими комбинации от зелени листа и плод!

7527 | 23 дек 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате