Тайни от кухнята на държавните глави

24 окт 2013
Снимка: scx.hu

Малко са тези, които знаят какво обичат да похапват най-могъщите хора в света. Дали изтънчените деликатеси, поднесени в правилния момент на президентите, кралете и шейховете могат да предрешат съдбата на света е нещо, което обезателно трябва да знае екипът Le Club des Chefs des Chefs ( Клуб готвач на готвачите.

Клубът е основан преди 35 години и се събира един път годишно. Тогава членовете му споделят и обсъждат рецепти и съвети за официални вечери и частни забавления на държавниците. Ако приемем, че Уинстън Чърчил е бил прав, когато е казвал, че "стомахът владее света", то тази годишна среща на 27-те готвачи може да бъде капката, която да повлияе на много важни решения за планетата ни. Защото поднесената храна на политиците влияе на настроението, отпускането и забавлението им преди важни срещи и подписване на значими споразумения и договори.

Срещата на най-добрите готвачи тази година се състоя във френската столица Париж. Видните 27 готвачи разкриха пред журналистите някои от строго пазените тайни на Белия дом, Кремъл и Елисейския дворец.

Така например Владимир Путин е единственият държавен глава, който има личен човек за пробване на храната. Той опитва от абсолютно всичко преди своя шеф. Американският президент Барак Обама не обича червено цвекло и не желае то да фигурира в менюто на Белия дом. Френският президент Франсоа Оланд пък никога не е ял артишок, а Никола Саркози не консумира сирена. За сметка на това германската канцлерка Ангела Меркел обожава френската кухня и много често за обяд лети до Париж.

За срещата между Оланд и Меркел по повод 50-годишнината от френско-германското примирие (1962 г.) френските готвачи решиха да сготвят същото меню, което е било съставено и за срещата между Шарл Де Гол и Конрад Аденауер при подписването на договора за приятелство. Сред поднесените ястията е имало печено говеждо и макарони с малини.

 

/БГНЕС

1786 | 24 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате