Как да подредим масата

21 дек 2012

Колко време ви трябва да се приведете във вид за излизане? 10 минути? 30 минути? Час? При пълен комплект процедури – къпане, избор на дрехи, гладене, съчетаване, гримиране – може би ще отнеме час. Толкова ѝ трябва и на нея – масата, за да стане прекрасна на вид. Не ѝ го отнемайте!

В свят, в който все по-разпространени са виртуалните срещи и хапването на крак (с ръце), един истински обяд или вечеря са все по-рядко срещани. Може би се случват само по Коледа и Великден. Тогава някак си на храната и на трапезата се обръща специално внимание. Независимо дали го правите само по празниците, или по принцип вкъщи и дали искате да възобновите тази традиция, подреждането на масата е изкуство като декорирането и изисква познания, които няма откъде да знаем, ако не са ни обяснени детайлно от някой запознат. А който е получил такава свещена и поверителна информация, е длъжен да сподели с другите, нали?

Видът на масата е съществен ключов момент в една официална, а и неофициална вечеря и е много полезно да се знае как точно трябва да изглежда тя. Вашата маса заслужава вниманието ви, за да достави удоволствие и зрителна наслада на вас и вашите гости, както и да заслужи възхищението на седящите на нея.

Ето как:

Стъпка №1: Независимо каква е формата на вашата маса, за нея ви е нужна безупречна покривка. Тя трябва да е едноцветна, а аз ви съветвам да заложите направо на класическото снежнобяло. То символизира чистота и добрата хигиена, които са важни моменти при храненето. И така – трябва ви идеална бяла покривка. Обаче – внимание! Тук има два съществени момента:
• Първо – уверете се, че тази покривка става наистина за тази маса. Тоест – не е нито много къса, нито много дълга за нея. 
• Второ - няма да мине номерът с: „просто я изваждам 5 минути преди началото на вечерята и я мятам върху масата“. Стояща на дъното на някоя чекмедже, сгъната и затрупана с разни други домашни потреби, вашата бяла покривка най-вероятно ще е измачкана и с хиляди ръбове. А все пак – никой не обича смачканите дрехи. Вашата маса – също. Така че, имайте едно наум и отделете малко време, за да я прегледате за петна и да я изгладите. Ако е нова и току-що сте я купили – петната отпадат, но гладенето остава задължителен момент.
Добре изгладената покривка разположете върху масата така, че да виси равномерно около педя от всички страни.
Бялото е класическият цвят за масата, затова описвам маса с него. Но всякакъв друг цвят също би могъл да изглежда добре, стига да се спазва едно-единствено условие – цветът на покривката трябва да си отива с цвета на всичко онова, което ще разположите на масата – свещи, цветя, сервиз, прибори, салфетки. И стилистично, и цветово, покривката трябва да бъде съчетана с всички останали елементи по масата.


Стъпка № 2: Чинии, чаши, прибори и др. И тук съществените моменти са два:
• Изберете един сервиз, който да се връзва стилово с покривката на масата и използвайте само него.  Това се оказва доста трудно, особено ако имаме деца вкъщи или ще идват много гости. А ако и двете са налице – задачата се усложнява. Защото на всички, които сме с деца, ни е ясно, че от всеки сервиз липсва поне по една чиния, купичка или нещо друго – безвръзвратно загубена при срещата си с пода. А пък ако ни идват много гости, то ще ни трябва пълният набор от комплекта. Добре поне, че приборите не се чупят! Но за сметка на това те се губят по изумителен начин и изчезват много лесно из дебрите на иначе малкия апартамент. В случай че наистина чиниите и приборите от един сервиз не достигат за всички, най-добре използвайте това извинение и си купете нов. Е, да, винаги може да добавите една чиния от онзи, другия, но това разваля визията на масата. Така че, да сме наясно –приборите ще бъдат от един комплект, чиниите и чашите – също. И като цяло – стилът на приборите ще съответства на този на чиниите и на чашите.
• Лъснете до блясък всичко, което сте избрали. Да, това не е най-забавната част. Обаче е наложителна. Какъв смисъл от прекрасно подредената маса, ако по чашите има следи от ръце, а по чиниите – разни петънца? Това е като да облечем най-хубавите си дрехи, без да са изпрани преди това. Какво значение има, че са ни най-хубавите? Мръсното пак си личи. И от друга страна – представете си идеално изчистени чаши – те блестят и отразяват светлината. Да, това може да се постигне. То е и нашата цел.


Стъпка № 3: Подреждането. И така – избрахме приборите, чиниите и чашите. И сега какво? Просто ги мятаме по масата и гледаме все пак срещу всеки стол да се намира поне по една чиния, чаша и вилица? М-м-м, това ще е като да сме си избрали червило, спирала, фон дьо тен и сенки и просто да ги наклепаме по лицето, както ни падне. Не, не може, нали? За всяко нещо си има място. Така е и тук.
Има някои правила за разполагането на приборите, чашите и чините. Класическият вариант е следният: срещу всеки стол слагате подложна чиния – тя е плоска и в нея не се слага храна. Служи за предотвратяване на попадане на храна върху покривката. Върху нея се поставя друга чиния, която вече е за яденето. Според вида на ястието е и видът на чинията – по-дълбока или по-плитка. Ако имате и супа преди основното ядене – отгоре поставете купа или дълбока чиния. Ако разполагате с комплект салфетки от плат, може да разположите по една такава в тази чиния. Хартиената салфетка се поставя вляво от чиниите. От дясната страна сложете ножа за основното ястие. До него може да поставите един по малък за салатата и лъжица за супата. Режещата страна на ножа задължително е обърната към чинията. Ако ще сервирате и чай, между ножа и лъжицата може да поставите една по-малка лъжичка за чай. Допълнителен прибор за морска храна – малка вилица, може да се постави вдясно от лъжицата. От лявата страна на чинията подредете двете вилици. В близост до чинията е по-малката – тя е за предястията, които ще сервирате или за салатата, а вляво от нея – по-голямата вилица за основното ястие. Над чиниите се поставят приборите за десерт – първо виличка, над нея лъжичка, а най-отгоре и ножче. Дръжките на виличката и ножчето трябва да са наляво, а на лъжичката – надясно.
И така – останаха само чашите. Разполагат се горе вдясно от малките прибори за десерт, над големия нож и голямата лъжица. Подреждат се в една линия, като броят им зависи от броя питиета, които ще предлагате. Най-лявата е тази за вода. След нея може да се разположи чаша за червено вино, а до нея – тази за бяло.


И сега, ВНИМАНИЕ: Приборите на масата ще бъдат точно толкова на брой, колкото ястия имате. Затова – тези съвети са само общи насоки. Ако нямате десерт, няма да слагате приборите за десерт – би изглеждало нелогично. Ако супата отсъства от менюто ви – купа в чинията и лъжица просто не ви трябват. И обратно, ако ще сервирате много ястия, ще ви трябват повече прибори от гореописаните. В интерес на истината броят на ножовете отдясно може да достигне четири, а и вилиците отляво могат да станат доста повече. Всичко зависи от вашето меню – за всяко ястие да предвидите отделен прибор. И по време на вечерята е забранено да се мисли как ще се измие после всичко това!
При по-официалните вечери над вилиците, горе вляво от чинията, се разполага и още една мъничка чинийка с нож – те са специално за хляб и масло. Чаша за кафе пък можете да сложите отдясно. По масата трябва да бъдат разположени и още няколко задължителни елемента, които нямат фиксирано място или ползвател, затова е хубаво да се поставят така, че да са лесно достъпни за хората на масата. Това са солницата, пиперницата, купички със сосове, горчица, майонеза или кетчуп, панер с хляб, както и някакви малки съдчета за отпадъци от храната – кокали, костилки и други.

Стъпка № 4: Украса и декорация – салфетки, свещници, цветя и др.:
Салфетки - всъщност салфетките не спадат към украсата, а са пособие, което се използва по време на храненето. Но тъй като имат и такава функция – да украсяват, ги сложих тук. Изискването към тях е ясно – трябва стилово и цветово да съответстват и допълват цялостния стил и  излъчване на масата.


• Цветя - аз лично не поставям вази с живи цветя, макар че безспорно е много красиво. Причината е доста тривиална – ароматът на цветята понякога засенчва този на ястията, а все пак е хубаво да се усеща миризмата на храната – това е първият контакт с нея, заедно със зрителното ѝ възприятие. Ако обаче вие смятате, че трябва да присъстват на масата, поставете ги в средата ѝ – така няма да пречат. Освен това – съчетайте ги и цветово с останалата гама на масата. Ако покривката е бяла, то почти всякакъв цвят цветя ще ѝ отиват, но ако е друг цвят, трябва да си подхождат. Добре е да предвидите и цвета на салфетките. Съветвам ви цветята да са ниски, за да могат хората на масата да се виждат.


• Свещници – този елемент поставям с удоволствие. Разбира се, ако е налице следното условие – трябва да е идеално чист и да се връзва с останалата обстановка на масата.

 

Три допълнителни трика за смайване на гости:

Трик № 1:  Понякога приборите и съдовете много тракат при допира си с масата. Любопитен похват е поставянето на втора мека покривка под основната. Нейното предназначение е да смекчи звука от поставянето на приборите върху масата.
Трик № 2: Подсигурете си малки купички – по възможност толкова, колкото ще са хората на масата. Напълнете ги с топла вода, а в нея капнете сок от лимон. Преди да поднесете десерта, дайте възможност на хората на масата да измият в тези купички пръстите на ръцете си. Този детайл не коства нищо особено, а всъщност е доста ефектен.
Трик № 3: Ако искате да направите обяда/вечерята да изглежда съвсем официален/на, можете да направите картички с имената на вашите гости и да поставите по една във всяка чиния. По този начин ще определите предварително и местата им – какъвто е по принцип обичаят при официалните вечери.

Уточнение: Подреждането на масата става преди всичко съобразно собствените ви възможности. Не всеки може да си позволи да купи нов сервиз или нова покривка, само защото от комплекта му липсва една чиния или защото покривка е била предназначена за маса с други размери. Така че, изхождайки от това, че подреждането на масата трябва да ви донесе преди всичко удоволствие и удовлетворение, направете го според собствените си възможности, без да се терзаете или натоварвате. Тук просто е описан най-оптималният вариант.

Снимки: Мелани Бенсън, Мари Вилжоан, Лин Суит, Кристъл Харис, Ширли Бъкстон

11132 | 21 дек 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2013 08 28 #1
    ewa-wiwa  дебеланка 

    В близост до чинията се слага вилицата за основното, а тази за предястие се поставя до нея в ляво. Има просто правило - приборите се нареждат според реда на ястията като се започва отвън навътре (относно чинията). На снимките се вижда как е правилно, текстът обаче казва друго smile. И още нещо на официална маса се поставят само хангели, хартиени салфетки са недопустими и в ляво и в дясно и навсякъде. Може би единствено някакви млаки хартиени между чиниите, за да няма тракане и суркане... но не съм сигурна за официална маса, Статията Ви е доста полезна като цяло, да подредиш масата е толкова важно, колкото да сготвиш!

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате