Свещникът – помощник за красива трапеза

11 апр 2013
Снимка: ...love Maegan / Foter

Съществува един лесен, достъпен и евтин начин да разкрасите бързо своята трапеза – като сдобиете своята маса с харизматичния детайл, наречен свещник. Освен красив и въздействащ, той е и практичен, тъй като ще хвърля допълнителна светлина върху вкусните ястия, които сте подготвили.
История на свещника


Изобретяването на първите свещи се приписва на древните египтяни. Малко след това възниква и нуждата от предмети, които да ги държат стабилни – в директен превод – свещодържачи, тъй като свещите можело лесно да паднат и да причинят пожар. Така били изобретени свещниците. Разбира се, в миналото те са служели основно за осветление. Днес тази тяхна първоначална функция изцяло е изчезнала и те имат или обредна, или декоративна цел. Редица култури и религии ги използват при изпълнението на определени ритуали и обреди, докато за нас служат основно за украса на дома ни и за придаване на по-уютна, приятна, топла или романтична атмосфера. Присъствието им на масата я прави по-различна и красива.

 

 

Количество

Количеството на свещниците, които да поставите на масата, зависи изцяло от големината и формата ѝ. Ако е малка – един свещник, поставен в средата, е напълно достатъчен. Ако е кръгла, дори и да е по-голяма – пак един свещник ще стигне, повече би било ненужно, а и трудно ще измислите как точно да ги поставите един спрямо друг. В случай че масата е правоъгълна, ще ви трябват два, три или повече (в зависимост от дължината на дългата ѝ част) свещника, които да разположите на еднакви разстояния един от друг.

Размер

По правило високите свещници кореспондират с тържественост, церемониалност, официалност, докато по-ниските предполагат по-уютна, семейна и интимна атмосфера. Какви ще изберете зависи изцяло от повода и случая... или съответно от тяхната липса. Ако искате да създадете тържествена и респектираща обстановка, достатъчно е да сложите на масата висок железен свещник. Гарантирам, че проявата на различни изяви на невъзпитаност ще бъде сведена до минимум. Правени са дори психологически тестове и експерименти, които доказват, че присъствието на такъв предмет на масата прави маниерите на седящите около него доста по-възпитани. Ако пък няма конкретен случай, а просто искате да направите масата по-различна и красива, то поставянето на нисък свещник в средата ще свърши чудесна работа.

Материал

Според археолозите един от първите материали, от които се правели свещници, била оризовата хартия. Поставките за свещи се създавали на ръка от специално хора, наречени „създатели на свещи“. Материалите, от които се правят свещници днес, са най-разнообразни. Разбира се, пластмасата е най-несполучливият, на който можете да се спрете. Има свещници от стъкло, дърво, метал и порцелан. Във връзка с украсяването на масата материалът е важен дотолкова, доколкото да се връзва чисто визуално с останалите елементи. Иначе би било хубаво просто да е по-траен и да ви служи повече време.

Цвят

Условието за цвета на свещника е да бъде съчетан с останалите цветове на масата. Тук практично би било първо да видите дали имате свещник, или тепърва ще трябва да се сдобиете с такъв. Ако вече имате, то по-разумно би било да се опитате да напаснете останалите детайли от масата към него – най-евтино би било да намерите салфетки, които да се връзват с неговата тоналност. Добре комбинираните свещник и салфетки правят всяка маса много по-красива. По правило цветът на свещника трябва да се връзва и с покривката на масата, но в крайна сметка всичко винаги зависи от вашия собствен вкус и възприятие. Ако пък тепърва ще купувате свещник, добре е да съобразите неговия цвят с това, което вече имате – покривка на масата, сервиз и т.н. Разбира се, при наличието на три-четири сервиза и пет-шест покривки трудно ще напаснете един свещник с всички тях. В този случай най-добре изберете такъв, който би си подхождал с най-голям брой от сервизите и покривките ви.

 

Аромат

Свещта, която ще поставим в свещника, също е важен детайл. Повечето от нас много обичат ароматните свещи. Съвсем скоро станах свидетел на случка в един магазин, когато клиентката дори беше „потресена“ (да, не преувеличавам с тази дума) от това, че предлаганите свещи НЕ миришели. Да, има и такива. Все още. И слава богу. Понеже поначало целта на свещите е да светят, а не да миришат. И понеже за нашата цел – красива, а не миришеща маса, най-добре пасват именно неароматизираните свещи. Причината е, че техният аромат в повечето случаи е доста силен и натрапващ се. Това може да е приятно във всички други моменти, но не и когато се храним. Освен ако не сме приготвили вкусно ризото със зеленчуци и свещта ни не мирише именно на ризото със зеленчуци. Във всички останали случаи силният аромат на свещта ще се смеси с уханието на приготвената храна и даже може да го потисне, а в крайна сметка, вече седнали на масата, на нас ни се иска да усетим пълноценно храната с всичките си сетива – и като вид, и като мирис, и като вкус. Неслучайно слюнкоотделянето започва именно с уханието на нещо вкусно. Миризмата е важна част от всяко ястие, затова аромата на лавандула можем да оставим за други моменти.

Присъствието на правилно подбран свещник може наистина да направи нашата маса много красива, да внесе една идея естетика в ежедневието ни и да създаде нотка на празничност и тържественост на вечерята в някой напълно обикновен делничен ден.

2729 | 11 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате