Предходните теми, в които мрънкахме през месеците на 2020, 2021 и 2022
ЯНУАРИ 2021; ФЕВРУАРИ 2021;МАРТ 2021; АПРИЛ 2021;МАЙ 2021; ЮНИ 2021; ЮЛИ 2021; АВГУСТ 2021; СЕПТЕМВРИ 2021; ОКТОМВРИ 2021; НОЕМВРИ 2021; ДЕКЕМВРИ 2021;
ЯНУАРИ 2022; ФЕВРУАРИ 2022; МАРТ 2022; АПРИЛ 2022; МАЙ 2022; ЮНИ 2022
Съдържание:
Белгийските гофретите на Clo
Солена баница-пица на wind and fog
Телешко с критараки от Сирос
Гювеч с дробчета и пилешки сърца от Eliff, подкрепен със снимков материал
Кекс от Sissy, на снимката изглежда божествен
Зеленчукови мъфини със сирене на Sissy
Козунак от mystic woman
Козунак по рецепта на Ренко
Хрупкави картофки на фурна по форумна рецепта от Clo
Дупени картофи от demmy
Телешки ребра с Гинес, в мултикукър от Reunion и допълнено от Philomena
Суджукакя, предложение от Сирос
Домашен течен шоколад от Thewishmaster
Сладкиш с извара и сметана от Eliff
Рецепта на Уишмастърова за пилешко, мариновано в майонеза, печено в корнфлейкс
Солени мъфини от Eliff
Сладки/солени бухти от Anyyyone
Макарони на фурна от Anyyyone
Огретен с картофи от Birdflower
Рецепта за мъфини с всякаква плънка на 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Пълнени чушки, вкл. печени и пълнени с кайма от wild poppy
Невероятен сладкиш със смокини от Anyyyone
Супа от тиквички от Сирос
Негърче от Clo
Паниране на кашкавал и топено сирене от Баба Яка
Готвено с манатарки от Salilinda
Вкусна сьомга (сьомгова пастърва) с кашкавал, на фурна от Salilinda
Бухтички на фурна със сирене от мързелче
Marillenkuchen mit joghurt (Кайсиев сладкиш с кисело мляко) от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Рогчета от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Топла салата от thewishmaster и от Сирос
Пърленки от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Шипково вино от Salilinda
Класическа рецепта за млечен крем с ванилия от Salilinda
Лаваш с яйце от thewishmaster
Паниран карфиол от Pandachina
Канелони с кайма и доматен сос от wild poppy
Пържен черен дроб от thewishmaster
Крем карамел от Clo
Милинки от Баба Яка
Тайландско от JACKLIN*
Соленки от Birdflower
Ябълков сладкиш от vaychka
Соленки с кашкавал и семки от Eliff
Катми без яйца от mystic woman
Палачинки от Ули
Крекери със семена и здравословни бисквитки от st. Dobri
Добруджански бюрек от Сирос
Шоколадов сладкиш с майонеза от wind and fog, с помощта на Eliff
Маслени бисквити с шоколад от wind and fog
Телешко с дюли от Reunion
Сладки картофи от thewishmaster
Пастет от пилешки дробчета от Сирос
Пастет от Ули
Фламбиран пастет от thewishmaster
Пълнена патица с гъби от wild poppy
Бътър чикън от Ули
Пилешки пържоли от бут с топено сирене, сметана и гъби от Clo
Сладки пурички от umi zoomi
Крем карамел за 7 минути от Сирос
Топла салата с цвекло от Сирос
Домашни бургери от Anyyyone и допълнен
И пак бургери от wild poppy
Милинки по препоръка на st. Dobri
Сладки балеринки (корекомки) от Anyyyone
Бисквити с течен шоколад "Нутелоти" от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Мариноване на пилешко от Сирос и бъръльо-бъръльо
Хапки 'kfc' от demmy
Ризото от Сирос
Зелеви постни сарми от Reunion
Пилешко филе с гъби, сметана и пушен бекон от Сирос
Пържен шаран от Clo
Детска кулинарна книга от Лидъл , снимки, благодарение на Ренко
Маслени бисквити от Ренко
Яхния със свинско, царевица и зеленчуци (тиква) от Salilinda
Гръцка спанакопита от Sissy
Спаначена яхния с нахут от Salilinda
Пилешко със сос от праз и синьо сирене от Salilinda и допълнение от thewishmaster
Печена тиква с мед и орехи от Clo
Гевречета от тесто за пица от thewishmaster
Френска лучена супа от Ули и Sunshine-rainbow-lollipop
Ореховки розички от Тарталета
Коледните сладки на st. Dobri
Памук погача , изпитано отAnyyyone
Пържоли на фурна от Сирос
Содена питка за Бъдни вечер - колективен труд
Пълнени сухи чушки с боб от Баба Яка
Портокалови курабийки от mystic woman
Яйчна салата от Сирос
Кекс с тиква (моркови) от Salilinda
Ябълков пай от Salilinda
90 секундно кето хлебче от wild poppy
Кифлички от Anyyyone
Постна орехова майонеза от demmy
Пърленки от mystic woman и 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Паста с чери домати и фета от demmy
Рибена чорба от бакалярос и кокинопсаро, от Sissy
Пача от св. уши и крачета от мързелче
Тиганици/бухти от Clo
Супа с патешко месо от Сирос
Печен лук на фурна от Birdflower
Телешко бургиноьон от Сирос
Мързелива баница с многолистно тесто от Clo
Тесто за пица, замесена в хлебопекарна от Ренко
Пица от пиле от mystic woman
За шунката от thewishmaster
Бумбар от мързелче
Кюфтенца от рибни филета и бекон от thewishmaster
Студен сос за пържена риба от wind and fog
Бретонска рецепта за рибни филета и бекон в сос за спагети лингуини от Philomena
Пастет от thewishmaster
и Пастет от wind and fog
Сос за винен кебап от thewishmaster
Винен кебап от wind and fog
Пасирана червена леща от Salilinda
Лесен какаов сладкиш (брауни) от vaychka
Монстер Брауни от Ули
Брауни и от SkyBlue
Мързеливчинки от Eфибуш
Пристрастяващо вкусен кекс от Salilinda
Пиле с ориз и джоджен от wild poppy
Плачеш кекс от Lavatera (ядеш и ревеш)
Две рецепти за гофрети, споделени от Ренко
Кюфте пълнено с кашкавал и меко сирене Süsme peynir от Ули
Сладкиш с боровинки от thewishmaster
Бананов кекс с лешниково брашно от thewishmaster
Пълнени картофи на фурна от Anyyyone
Царевичен снакс от Salilinda
Импровизация за злояди деца от thewishmaster
Бисквитена торта с ябълки от thewishmaster
Бисквитена торта с ябълки от Bobchita
Бисквитена торта с банани от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко + лъжичка сода
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. захар
4 ч.ч. брашно
1 ванилия
може малко лимонова кора за аромат
Това е дозата за нормална форма за кекс, във фраера правя половин доза в хартия за печене за 43 мин на 150 градуса. Във фурната също се пече приблизително 40 минути на 160-180 градуса.
570 гр. брашно (аз слагам около 600)
2 яйца
300 мл. мляко (аз слагам около 280)
1 голяма мерителна лъжица (1с.л.) захар
2 малки мерителни лъжици (2ч.л) сол
2 с.л. разтопено масло
1 суха мая (7гр.)
Първо се слагат течните съставки и разбитите яйца, солта, захарта, брашното накрая и в кладенче маята.
Хляб с айрян
500 гр. брашно
2 яйца
260 мл. айрян
1,5 с.л захар
0,7 с. л. сол
60 гр масло
1 суха мая (7гр.)
В зависимост от брашното, големината на яйцата, може да се наложи, да досипеш брашно.
Аз общо взето никога няма уорчестър и затова го пропускам, но винаги слагам лъжичка захар да балансира доматите. Днес сложих коконут аминос, защото имах И чуквам яйцата директно в тенджерата, не запичам вече в гювечета.
https://m.24chasa.bg/Article/3442466
10 гр. суха мая
125 гр. прясно мляко (топло)
100 гр. масло (олио + масло)
500 гр. брашно
щипка сол
3 яйца
125 - 150 гр. захар (150 сложих аз и пак не ми е сладко)
лимонова кора
Замесих тесто в хлебопекарната, след това оформих в съда за печена, оставих да втаса и изпекох. При оформянето сложих сушени плодове.
И половин доза, пак на Морена, споделено от vaychka
https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html
Всичките ѝ рецепти са много успешни.
Подправките по-точно де.
Объркваш ги заедно, но не бързай да ги смесваш с настърганото зеле и моркови, остави го да престои няколко часа, а още по-добре цяла нощ. Не съм я правила тая рецепта, но гледам, че е много популярна и вярвам, че е близка до оригиналната.
INGREDIENTS
8 cups cabbage finely chopped about 1 head
1/4 cup shredded carrot about 1 carrot
2 tbs minced onion
1/3 cup sugar
1/2 cup mayonnaise
1/4 cup buttermilk
1/4 cup milk
2 1/2 tbs lemon juice
1 1/2 tbs white vinegar
1/2 tsp salt
1/2 tsp pepper
Кажи ако ти трябва превод на нещо или помощ с грамажите.
Обяснено е, че заместител на батърмилк се прави от мляко и някакъв ацид - лимонов сок или оцет.
Ето рецепта за заместител на батърмилк:
За 240 мл батърмилк: в мерителната чаша се слага 15мл(1 супена лъжица) бял или ябълков оцет или лимонов сок, после се долива мляко, докато стигне чертата 240мл. Разбърква се и се изчаква 10-15 минути преди да се ползва в рецепта.
Пресни картофи, но от най-дребните, почиствам отгоре, отгоре. Колкото да няма "рошави" кожички, повечето само им подрязвам, ако имат нещо черничко някъде. Нарязвам ги на половинки или така, ме всички картофи да бъдат еднакво големи. Избирам тенджерата с най-тежко дъно в къщи и слагам на максимална степен на котлона с малко олио на дъното (да е добре покрито с олио, но без да се прекалява). Мятам едно картофче, за да следя олиото кога е готово. Когато започне да се пържи, мятам и останалите (добре подсушени), да бъдат на един ред на дъното. Бъркам с дървена лопатка, за да не залепнат. Слагам капак и бъркам през минута - две, докато се запържат от всички страни, тогава намалявам степента на котлона на половина (от 9 на 4 при мен). Разбърквам често, като не позволявам да залепнат за дъното. След десетина минути загасям котлона и оставям така, без да отварям капака, да се задушат добре. След това ги проверявам, ако не са достатъчно меки, включвам за още малко, докато омекнат. В купа нарязвам на ситно пресен чесън, нарязан на ситно копър, сол и обърквам топлите картофи. (За такива, които не обичат пресния чесън, този на прах пак е вариант, не ухае толкова много). Мммм, грух. 🐷
На дъното на гювеч слагам две три клончета розмарин и няколко скилидки необелен чесън. Месото омазвам с масло, сол, черен и червен пипер и го слагам върху розмарина, а върху него още едно две клончета. Сипвам вино и вода, затварям и във фурната за час на висок градус, после намалявам температурата, да се готви бавно. Накрая махам капака, да хване коричка.
Настъргваш тиквичките, осоляваш, оставяш ги да се изцедят, или помагаш и с ръце, след което две- три яйца, аз слагам и пармезан, копър, може чесън, разстилаш върху хартия за печене в тава, печеш там според зависи от фурната, да стане розово- златно, вадиш, чакаш за изстине, като изстине- мажеш отгоре извара/ филаделфия/ цедено мляко, каквото ти душа иска. Следват още импровизации. Може директно след това да завиеш на руло, може да наредиш слайсове шунка, може сушени домати, може пушена сьомга. В нас всичко съм пробвала, най- се тАчи последната спомената опция. Като завиеш най- добре е да постои в хладилник да стегне още малко, може и директно да нарежеш на парчета. И воала. Наистина, най- "трудоемко" и времеемко е рендосването на тиквичките, но и то става за нула време. Лесно, бързо, вкусно.
тази питка във фрайъра стана чудна намалих захарта, удължих времето, но е сууупер.
https://www.youtube.com/watch?v=LU6z4GOcl8s
и тази става чудесна. на нея забравих да намаля захарта. следващия път ще е.
https://www.youtube.com/watch?v=r2LKF4l9fH4
Намалих водата на 150 мл, брашното беше на око,но на толкова вода,трябва да е към 300 гр.
разбиват се 4 яйца и се разбъркват с картофите.
сол и черен пипер на вкус.
сместа се сипва в намаселен тиган и се пече на бавен огън под капак.
когато всичко видимо се е стегнало се намаслява по-голям тиган (тавичка в моя случай), тортилята се обръща в него и се пече и от другата страна.
по рецепта (от нета) към картофите могат да се добавят задушени лук и/или чушки. испанката каза, че може да се сложи салам...
на всяка стъпка може да се залепи за съда. затова го правих в тефлонирани тавички, но първоначалното задушаване още ме мъчи. имам тенджера за остъргване.
забравих да напиша. долната "страна " е направила хрупкава коричка... мммм....
[/quote]
https://receptite.com/%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b0 … d0%b8%d1%86%d0%b0