За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 492
  • 746
  •   3
Отговори
# 555
  • Русе
  • Мнения: 5 233
Едно е рецепта по утвърден рецептурник, друго е да си направиш ястие по свой вкус. Така, че по рецептурника за обществените заведения от 1981 г рецептата е с черен дроб.
Въпросът беше, дали се ползва в дроб сърмата черен дроб. Ами, ползва се. Това, че някой не слага си е негов проблем или вкус.
 

# 556
  • под тепетата
  • Мнения: 9 395
Peych, интересно ми стана. Заливка няма по тази рецепта.

# 557
  • Варна
  • Мнения: 714
  Щот' е ,, Сарма -кебап", а не ,, Дроб - сарма".

# 558
  • под тепетата
  • Мнения: 9 395
Ох, вярно! Чукча...

# 559
  • Мнения: 444
Има ли го някъде рецептурника от 1981 година, например в pdf ири word. Искам го!

# 560
  • Мнения: 1 741
Има ли го някъде рецептурника от 1981 година, например в pdf ири word. Искам го!
Стария рецептурник 1981   линк за сваляне

# 561
  • Русе
  • Мнения: 5 233
Дроб сарма в някои райони я правят без заливка, само увита в було и с доматени резенчета отгоре. Добавят и малко месо към другите продукти. Както е по рецептурника. Така си я наричат, а не сарма кебап. Преди няколко дни, на Гергьовден при един именник ядох такава дроб сарма с домашно овче мляко и зелена салата. Беше много вкусно.
Ето още някои рецепти за отличията.
 

Скрит текст:
Peych, интересно ми стана. Заливка няма по тази рецепта.

Когато не правят заливка, винаги сервират с кисело мляко. Поне така ми обясниха. Аз също за пръв път от толкова години ядох дроб сармата така. Но ми допадна. Имаше много джоджен и девесил в нея. Резенът домат беше отгоре, а не в самата при дреболиите. Не накиселяваше. Така че всичко си е въпрос на вкус. Предполагам сармата направена само с бял дроб е много по нежна, отколкото с двата вида дроб.

Последна редакция: чт, 09 май 2024, 22:04 от peych

# 562
  • Мнения: 9 576
Имам чудесна, отлична рецепта за дроб-сАрма в було. Прави се на порцийки и се запича с масълце, по рецепта накрая се запича и с разбито яйце. Вътре е с черен дроб. И стафиди и други благини.

# 563
  • In transit
  • Мнения: 11 938
Пейч, разгледах с интерес предложените от теб рецепти. Свекърите са от Преслав, но никога не са правили дроб-сарма или сарма кебап по описаните в книгата начини. Например там не слагат заливка, аз я правя пък със заливка ( от Търновския край ми е родата и така я знам), домати също не съм виждала да слага някой дали в Преслав, дали във Варна.
Някоя от вас слага ли домати в дроб-сармата? Аз слагам само червен пипер в ориза и става много вкусно в комабинация с джоджена, но домати - никога. Даже не ми е хрумвало.

# 564
  • под тепетата
  • Мнения: 9 395
Аз слагам. По рецептата ми се слага резен домат и се завива в було плънката. Було не слагам, затова доматите са ми смлени. В заливката няма брашно.

# 565
  • София
  • Мнения: 4 722
Предложете ми чийзкейк,в които да има кондензирано мляко,за n-ти път правя този на Пейчев и сега търся др

# 566
  • Мнения: 2 851
Какво да направя с останалия козунак? Гледах рецепта за крем карамел,но аз изобщо не го обичам този крем карамел,такаче тъпся друга алтернатива,благодаря

# 567
  • Мнения: 4 786
На принципа на пържените филийки, ползваш козунак вместо хляб.

# 568
  • Мнения: 13 205
Пейч, разгледах с интерес предложените от теб рецепти. Свекърите са от Преслав, но никога не са правили дроб-сарма или сарма кебап по описаните в книгата начини. Например там не слагат заливка, аз я правя пък със заливка ( от Търновския край ми е родата и така я знам), домати също не съм виждала да слага някой дали в Преслав, дали във Варна.
Някоя от вас слага ли домати в дроб-сармата? Аз слагам само червен пипер в ориза и става много вкусно в комабинация с джоджена, но домати - никога. Даже не ми е хрумвало.
Някои и червен пипер не слагат, не само доматите. Ориз, лук, дреболии, зелении - толкоз. И заливка (евентуално). На мен също ми харесва повече без червения пипер, в редките случаи когато ям такова нещо.

# 569
  • Мнения: 2 779
Има ли повече от един козунак у дома, децата след това си търсят пържените козуначни филийки, отгоре ги наръсвам със смес от пудра захар и канела.....та съгласна със ccvet 👌.
Инак може да се направят много неща - смлян на бонбони или скалички, също и вкусна торта става с него - с обикновен млечен(домашен, яйчен, тортен и т.н.) крем, сладък салам (със смес от обикновени бисквити)....на прима Виста за това се сещам

Общи условия

Активация на акаунт