Ето какво се случва в кухнята на Нади! "Sweet&Salty"

  • 3 975
  • 9
  •   1
Отговори
  • Мнения: 21



"Кодрит Кадир" арабски сладкиш...

За крем карамела:

200гр. захар
6 бр. яйца
900мл. прясно мляко
1п. ванилия

За блата:

1бр. яйца
100мл. прясно мляко
100гр захар
100мл. растително масло
2с.л. какао
100гр. брашно
1ч.л. бакпулвер


за карамела:

5с.л захар

 Изсипваме 5с.л. захар по дъното на кексовата форма,ако е силиконова,незнам Simple Smile според мен ще трябва да се карамелизира захартта в друга съдинка и се изсипе на дъното...но пак казвам,незнам...до сега не съм ползвала силиконови форми Simple Smile
 
Като се карамелизира разпределяме равномерно по дъното и стените на формата.Разбиваме яйцата и захарта до побеляване .Прибавяме прясното мляко и ванилията,разбъркваме добре. Изливаме върху вече добре изтиналия карамел.

 От продуктите за блата приготвяме кексово тесто. Изливаме го на тънка струя върху сместта на крем карамела . Пече се на водна баня,като водата която наливаме в голямата тава е гореща.Водата не трябва да завира при печенето .
 
 Пече се на 180градуса за около 50 мин.
Като поизстине изваждаме от фурната и оставяме да изстине заедно с водната баня.
 
 След това преместваме за няколко часа, до една нощ в хладилника покрит с фолио. Когато го извадим от хладилника, с нож се освобождаваме страните и обръщаме в поднос.

 Много,бърз и лесен сладкиш...единственния му проблем е чакането Simple Smile


Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 16:10 от nadeto_pm

# 1
  • Мнения: 21
Бисквитки


Необходими продукти:

120гр.меко масло
1/2 ч.ч. захар
1 яйце
2 с.л .изцеден лимонов сок (за тези бисквитки изполвах портокал)
1ч.ч настъргана кора от лимон ( портокал)
1ч.л. бакпулвер
1/8ч.л. сол
от мен си добавих 1к.л. канела заради портокала Simple Smile
2ч.ч.брашно


С миксер разбиваме захарта и маслото,прибавяме яйцето и бъркаме докато се получи пухкав крем. Прибавяме и останалите продукти замесваме меко тесто...
Оставяме тестото в хладилник да преседи 30 мин.да се стегне малко...
след това го разтокваме на набрашнен плот...дебелината на кората трябва да е 5 мм. изрязваме формичките...печем на 175 градуса за 5-10 мин...до леко покафеняване...
Оставяме ги да изтинат добре и смед това ги рисуваме с белтъчна глазура оцветена със сладкарски бой Simple Smile

# 2
  • Мнения: 21
Погача с лимонада


Необходими продукти:
1-1.5кг. брашно
200мл.прясно мляко
1/2 ч.ч.олио
1/2 ч.ч.кисело мляко
250мл.лимонада
2 яйца
1 суха и 25 грама прясна мая
1с.л захр
1 ч.л.сол
100 гр. масло за разточването.

Правим си квас от прясното мляко,нормалната мая , захарта, солта и 3-4 сл.брашно...Затопляме леко млякото, разтваряме маята, добавяме захарта, солта и брашното.Получената кашичка оставяме на страни,престоява около 15 до 30 мин,трябва да удвой обема си.Пресяваме 1 килограм брашно в съдинката в която ще замесваме,добавяме и сухата мая,рабвъркваме леко.

Добавяме олиото ,киселото мляко, яйцата (като си иставяме единия жълтък за намазване), лимонадата и накрая кваса.Месим до получаването на меко,но не лепкащо тесто...постепенно добавяте и останалото брашно...не е задължително да поеме всичкото брашно.
На мен понякога ми поема и повечко,понякога по-мако ВАЖНОТО е да стане мекичко тесто,но да не лепне! Оставяме тестото да си почива около час на топло място...

Разделяме тестото на 8-10 топки.Разтиламе с ръка всяка топка до диаметър около 20 см. и ги нареждаме една върху друга като межд тях мажем с маслото...последния лист го оставяте сух...

Взимате точилката обрашнявате плота и тестото ,точите докато листа ви стане около сантиметър...намазвате и последния лист и завивате на руло...режете рулото на триъгълници,около 12 бр. крайчетата ги слагате в средата на тавичката а триъгълниците околко тях с широката част навън...аз лично пека на хартия за пекане,но може и в намаслена после обрашнена тавичка...

Оставяте да втаса на топличко...



След като втаса добре ,при мен тази процедура протича за околко 2 часа,намазваме със жълтъка и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор.

За фурни без вентелатор се пече само отдолу на 200 градуса ...накрая включвам и отгоре 5-10 мин. преди да изкарам питката.

За декорацията отгоре си отделяте малко от тестото и го месите с още брашно до получаването на твърдо тесто ,след това си развихряте фантазията Simple Smile Украсяването става след намазването на питата със жълтъка за да може да залепне...





Успех!

# 3
  • Мнения: 21


Торта "Reform"


Продукти :

за блатовете :

10 белтъка на стайна температура

300 гр. пудра захар

300 гр. ситно смлени орехи

2 с.л. бяло брашно

за крема :

10 жълтъка

100 гр. течен шоколад

180 гр. захар

250 гр. меко краве масло

2 ч.л. нес кафе Приготвяме крема преди блатовете

защото му трябва време за да стегне. Разбиваме леко жълтъците със захарта,слагаме на котлона,задължително на водна бая.Не трябва да допускаме сместа да заври.Бъркаме постоянно докато сместа придпбие кремообразна консистенция и се посгъсти.


След като всичко това е факт,сваляме крема от котлона и добавяме към него ,шоколада и маслото...разбъркваме добре!Трябва да се получи хомогенна смес ... Оставяме сместта на страна и започваме приготвянето на блатовете!Разбиваме белтъците и захартта на сняг,след като това е факт добавяме орехите и пресятото брашно! Продължаваме бъркането,но този път не с миксера а с дървена лъжица!Върху хартия за пекане с помоща на чиния или форма за торта очертавате кръгове с диаметър около 25 см.Трябват ви 5 бр.С лъжица слагате от сместта за блатовете и разтилате като внимавате да спазвате очертанията!
Печете на 180 градуса за 10-15 мин. до предобиването на златист цвят...

След като блатовете са изпекани и изтинали започваме да сглобяваме тортата...Редуваме блат,крем,блат...и така докато свършат блатовете и крема...Прибираме в хладилника за час-два за да стегне...След това украсяваме по желание!Да ви е сладко!

По подробно и със снимки рецептата съм дала тук http://sweetsalty-nadia.blogspot.com/2011/01/reform.html

# 4
  • Мнения: 21

Торта "Наполеон"


за блатовете :

2 яйца
250 гр. меко краве масло
1 ч.ч. подсолена вода
1 с.л. лимонов сок
ванилия
5 - 6 с.л. захар
брашно , колкото да се получи стегнато тесто


Смесете всички продукти и омесете стегнато тесто .
Покрийте го с найлоново фолио и го сложете в хладилник за около 2 часа .
Разделете тестото на 12 - 13 равни части и на набрашнена повърхност ги разточете на тънки кръгли кори .

С помощта на чиния , която да ви служи за форма , изрежете еднакви кръгове .
Изрезките може да изпечете и след като ги натрошите може да се ползват за покриване на тортата.
Изпечете готовите кръгли кори на 180 градуса , докато придобият златист цвят .
Нужни са от 3 до 10 мин.


За крема:

1 литър и половина прясно мляко
7 яйца
8 - 9 супени лъжици брашно
2 ванилии
300 грама захар
250 грама меко краве масло

Начин на приготвяне на крема:

Сложете 800 мл. млякото на котлона с половината захар , докато заври .
През това време с миксер разбийте жълтъците с останалата захар .
В отделеното 200 мл. студено мляко разтворете брашното . Махнете врящото мляко от котлона и на тънка струйка и с интензивно разбъркване добавете брашното .
После с черпак вземете от горещата смес и я прибавяйте към разбитите жълтъци . Бъркайте постоянно...
Върнете всичко пак на котлона на много слаб огън .
Разбийте белтъците на пяна.
Свалете крема о огъня и бавно прибавете разбитите белтъци към него...Върнете го пак на котлона.
Варете крема докато се сгъсти напълно .
След като кремът е готов оставете го да се охлади и прибавете в него мекото масло .

Започваме да сглобяваме тортата .
Редуваме блат , крем , пак блат и така до изчерпване на блатовете и крема .

Намазваме тортата от всички страни и я оставяме да престои 12 часа на стайна температура.

След това можете да украсите по желание...

# 5
  • Мнения: 21
Торта "Гараш"



Неохбодими продукти :

за крема:

100 мл.вода

100 гр.захар

200 гр.шоколад,аз използвах шоколадов ковертюр с 52% какао

ванилия

6 жълтъка

300гр.меко масло






Слагате водата и захарта на котлона да зарът,след като се разтвори напълно захарта добавяте шоколада...бъркате докато шоколада се разтвори напълно.Сваляте от котлона.Разбърквате с миксер жълтъците за около 1-2 мин. и към жълтъчната смес изсипвате шоколадова та Simple Smile Оставяте настрани сместа да се поизстине и след като е станала добре добавяте и мекото масло...разбърквате да получаването на хомогенна смес...

за блатовете:

10 белтъка

200гр.захар

400гр.смлени орехи

2с.л.брашно




Разбиваме белтъците със захарта на сняг,след това прибавяме орехите като вече не бъркаме с миксер а с дървена шпатула, добавяме и брашното.

На хартия за пекне с помощта на чиния или кавото имате под ръка очертавате кръгове с диаметър 25см.
Необходими са и 5 бр.
Процедурата е същата като при торта "Реформ" там съм обяснила по добре и има и снимки...
С лъжица взимаме от сместа и разстиламе като внимаваме да спазваме очертанията Simple Smile

Печем на 175 градуса за около 10-15 мин...и така всеки от 5-те блата...
Оставяме ги да изстинат добре,внимателно го отлепяме от хартията за печене ... за ги обръщам с лицето надолу и леко започвам да отлепям хартията...трябва да сме внимателни иначе,може да пречупим блата .




След като всичко това е готово започваме сглобяването на тортата блат , крем , блат и така докато свършат блатовете ... при мен за най-отгоре ми остана повечко крем,сигурно съм била пестелива с крема Simple Smile
След това прибираме тортата в хладилника да се охлади добре...защото вкуса и на стайна температура е по-различен от добре охладената Simple SmileSimple Smile

Още един вариянт на тортата

# 6
  • Мнения: 21


Сладък салам

Продукти:

500гр. бисквити
100гр. смлени орехи
50гр. сушени плодове,аз сложих само стафиди.
100гр. краве масло
125мл. прясно мляко
100гр. черен шоколад
3 с.л. горчиво какао
1 ванилия


Натрушете бисквитите ,ако имате блендер с него е по-лесно..ако не като мен с ръчички Simple Smile
Изсипете смлените бисквити в голяма купа.Орхите и сушените плодове нарязваме на ситно.Добавяме ги към бисквитите.Загрейте млякото и маслото на водна баня и добавете шоколада.Бъркаме до пълното разтваряне на шоколада.Свалете от огъня и добавете какаото, ликьора и ванилията.Смесете течните съставки със сухите , ако сместта е суха добавете малко мляко.Разделете сместа на две,оформете салам от всяка част върху кухненско фолио.Завийте добре и поставете в хладилник или фризер.Трябва му поне 2-3 часа...преди сервиране може да се поръси с какао ...

# 7
  • Мнения: 21
Печена Ципура с лук и маслини


Продукти:
2 ципури
1 голяма глава стар лук
2 скилидки чесън
10-15 зелени маслини
1 лимон
черен пипер
босилек
риган
копър
зехтин
сол



Изчистваме и осоляваме рибата. Правя по 4 разреза отгоре на рибата и във всеки разрез слагам по резен лимон.От останалата част от лимона,лука,чесъна,подправките и малко зехтин си приготвям плънката за рибата...
Пълним рибата с получената смес...Каквото остане може да се поръси отгоре,посипваме рибата с още малко зехтинче.
Застилам тавата с хартия за печене,намазвам със зехтин и слагам рибите .
Завивате тавата с фолио.Печем в предварително загряла фурна на 175 градуса за около 45 мин. Десетина минутки преди края махаме фолиото за да се запече рибата!

# 8
  • Мнения: 21
Рибена чорба по Поморийски


И така , необходимите продукти за приготвяне на Поморийско-Кипърска рибена чорба:

1/2 кг.риба по възможност 3-4 вида
1 морков
1 средно голяма глава лук
1/2 ч.ч. грис
1 лимон
девесил
черен пипер
сол
зехтин
На солта , пипера , зехтина , девисила не давам грамажи , те са на вкус Simple Smile

Задушавам в малко зехтин наситно нарязаните лук и морков . След като поомекнат доливам вода и слагам рибата да се свари . На нея са и необходими не повече от 10-15 минути на среден огън , понякога и по-малко ако е много дребна рибата . След като рибата се свари се изважда с помоща на решетъчна лъжица . Бульона си го оставяте на котлона да си къкри на слаб огън . И сега започва най-трудоемката част от приготвянето на чорвата , а това е обезкостяването на рибата .
Слад като я обезкостите я връщате отново в тенджерата. Прибавяте подправките девисила , пипера , солта ... и най- накрая гриста. Оставяме чорбата да се вари на слаб огън до пълното сварявене на гриста .
Супата вече е готова и е време да прибавим в нея сока на прясно изцедения лимон . Аз слагам цял , ако някой не си пада по по-киселичкото може и да прибави половинка Simple Smile вупрос на вкус.

Това количество прорукти е за 3 литрова тенджера или за около 2 литра вода.

# 9
  • Мнения: 21
Рибена торта




Тази рибена торта е по идея и рецепта от блога на Йоли ,когато я видях веднага реших да я направя за имения ден на сина ми . И ето го и резултата Simple Smile

продукти за тази торта са:

5 средни картофа
2 стръка пресен лук
2 скилидки пресован чесън
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
2 с.л.майонеза
сол и черен пипер на вкус

3 моркова

150г царевица

10бр. тост сиренца

500г топло пушена риба (аз я замених с риба тон в зехтин ,това имах под ръка)
2 стръка пресен лук
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
2 с.л.майонеза
черен пипер на вкус

100г попарени спаначни листа

4 твърдо сварени яйца
200г маслини , различни видове

за декорация

настърган кашкавал
магданоз
крема сирене
скариди

Приготвяне
Нарязваме картофите и ги задушаваме в подсолена вода.След сваряването ги оставяме на страна за да истинат.След като това е факт с помощта на вилица ги намачкайте след това добавете нарязания магданоз , майонезата , чесъна , лимоновата кора ,сока от лимона и черния пипер.
В чиния с равно дъно поставете тортен ринг. Сипете в него картофената разнесете и притеснете сместа равномерно по дъното.Нарежете морковите на лентички и ги задушете леко във вряща и подсолена вода.
Смесете ги с царевицата и нанесете следващия слои на тортата
Наредете листчетата сирене за тост.
Смесете рибата с лимоновата кора и сок , майонезата , нарязаният лук и пипера.
Ред е на пласта от тост сиренето.След това листата спанак,покриваме цялата повърхност.
Последния пласт е от яйцата , нарязани на кубчета и парченцата маслини.
Покрийте тортата с найлоново фолио и оставете един ден в хладилника. Преди сервиране украсете тортата с настърган кашкавал , крема сиренето , маслини , скариди или с каквото си пожелаете... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт