време е за тиквички

  • 2 220
  • 3
  •   1
Отговори
  • Veliko Tarnovo, Bulgaria
  • Мнения: 870
Много обичам тиквички във всякакви вариации-пържени ,печени ,със сос ,панирани.
Предлагам ви някой от моите изпитани рецепти-
Ето това страхотно суфле от тиквички спретнах вчера за домочадието и си облизаха пръстите.Нужен ви е килограм и половина тиквички които се настъргват на едро поръсете със сол и ги оставете да се оцедят 10 мин.Смесете 1 чаена чаша кисело мляко с 1 ч.л.сода бикарбонат и 1ч.чаша настъргано сирене половин ч чаша брашно ,2 скилидки чесън и 3 лъжици зехтин сложете и тиквичките в намаслена тавичка и печете на 200 градуса до готовност настържете кашкавал и печете още 5 мин.Да ви е сладко!

# 1
  • Veliko Tarnovo, Bulgaria
  • Мнения: 870
ТИКВИЧКИ НА ФУРНА С ЛУК

6-7 средно големи тиквички,7-8 големи глави кромид лук,2връзки магданоз,1/2 ч.ч.олио,1с.л.брашно,сол,червен пипер,смлян черен пипер,3с.л.оцет.

Тиквичките се изчистват ,измиват и се нарязват на кръгчета с дебелина 1 сантиметър.Посоляват се и се нареждат плътно в тавичка на два пласта.
Лукът се изчиства,измива се е се реже на полукръгчета.Задушава се с олиото и малко вода.Прибавят се ситно нарязания магданоз,черния пипер,малко червен пипер и сол на вкус.Сипва се върху тиквичките.
Брашното се размива с 1 ч.ч.вода,прибавя се оцетът и с тази смес се заливат тиквичките.
Ястието се пече в умерена фурна,докато остане на мазнина.Сервира се студено.

# 2
  • Veliko Tarnovo, Bulgaria
  • Мнения: 870
Тиквички с кайма и ориз на фурна

1 кг тиквички
около 400 гр кайма
1 чч ориз
1 сл брашно
1 чл червен пипер
1 чл сол
1 глава лук
копър за поръсване

Каймата се намачква с малко вода в тавичка. Добавят се нарязаните на кубчета тиквички.
Прави се запържка - 1 глава лук се запържва в тиганче до златисто, добавя се 1 пълна супена лъжица брашно и след минутка 1 чл червен пипер. Дръпва се веднага от котлона и се сипва вода. Връща се на огъня докато заври, а после се изсипва при каймата и тиквичките. Добавя се 1 чл сол.
Ако искатеда е по-водно, добавете повечко вода Wink

Тавата се слага във фурната докато манджата заври. Вади се, сипва се измитият ориз и се връща във фурната до готовност на ориза. Поднася се топло, поръсено с копър.



Количеството на продуктите може да се промени според вкуса ви.
Манджата може да се направи и без кайма (само с тиквички и ориз), като тогава оризът се слага заедно с тиквичките в началото. Ако е безмесно, може да се яде и студено, пак е вкусно.
Вместо запръжка, към каймата и тиквичките може да се добавят нарязаният на ситно лук и размитите в малко вода 1 сл брашно и 1 чл червен пипер (така се избягва пърженето).

# 3
  • Veliko Tarnovo, Bulgaria
  • Мнения: 870
Кюфтета от тиквички

1 кг тиквички, 4 яйца, 4-5 лъжици брашно, по една връзка ситно нарязани магданоз и копър, черен пипер, сол, олио.

Настържете тиквичките (не на най-едрото ренде), посолете и сложете в гевгир да се отцедят. Прибавете останалите продукти и разбъркайте добре. С лъжица пускайте кюфтетата (не бива да са много дебели) във врящо олио. Пържете от двете страни. Поднесете с подлучено кисело мляко или с таратор.
Мусака с тиквички

500 г смляно месо, 5-6 съвсем млади тиквички, 3 лъжици мазнина, 3 стръка пресен лук, 1 връзка копър, 1 лъжичка червен пипер, черен пипер на вкус, 1 чаша доматен сок, 2 яйца, 1 кофичка сметана, 1 лъжица препечено брашно, сол

Задушете месото и ситно нарязания лук в 1 лъжица мазнина. Прибавете червен и черен пипер, сол и ситно нарязания копър. Нарежете тиквичките на кубчета и ги задушете в захлупен съд с 2 лъжици мазнина и 2 лъжици вода. Като омекнат напулно, изсипете ги при месото, разбъркайте добре и залейте с доматен сок. Печете в умерена фурна, докато ястието остане само на мазнина. Разбийте яйцата със сметаната и брашното и залейте мусаката. Печете още 10-15 мин.

Общи условия

Активация на акаунт