Кулинарните издънки на една млада мама!

  • 20 006
  • 47
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 253
И отново благодарение на Лабрекс, направих първите си овесени бисквитки, които си останаха меки и крехки!  bouquet Рецептата е от тук : www.say7.info/cook/recipe/560-ovsyanoe-pechene.html

        Овесени бисквити

Продукти:
- 200 гр. масло или маргарин;
- 150 гр. захар;
- 2 яйца;
- 150 гр. ( 1,5 ч.ч.) фини овесени ядки;
- 2 ч.л. бакпулвер ( 1 ч.л. сода );
- 150-200 гр. брашно

Приготвяне:

1. Разбийте маслото със захарта.
2. Добавете яйцата и размесете.
3. Добавете овесените ядки и размесете.
4. Добавете бакпулвера и брашното, месете не много твърдо тесто. Покрийте с фолио и поставете купата в хладилника за 1 час да омекнат ядките. Оформете малки топченца и поставете на хартия за печене.
Печете на 180 гр. за около 15-20 мин.

Аз добавих и една ванилия, следващия път мисля да сложа и цитрусова кора и парченца шоколад. Мисля, че пак ще се получат добре. Пекох ги 20 мин. Като ги слагате в тавата, гледайте да има разстояние между топченцата, защото се разливат при печене и може да се слепят едно с друго. Меки са и много се харесаха на моето злоядо момиченце!

# 31
  • Мнения: 253
Една шоколадова торта, която приготвих вчера за РД на половинката, сглобена от рецепта за блат на Селма и  крем за торта на Лабрекс.   bouquet

                                Шоколадова торта


Продукти:

Блат:

- 2 яйца;
- 1 ч.ч. захар;
- 1/2 ч.ч. олио;
- 1 ч.ч. вода на стайна температура;
- 1 бакпулвер;
- 1 ванилия;
- 1 и 2/3 ч.ч. брашно;
- 1/3 ч.ч. какао

Крем:

- 1 п. крема сирене;
- 1 голяма кофичка заквасена сметана;
- 1 крем без варене Оле на Йоткер;
- 1 ч.ч. пудра захар ( 3/4 )

Течен шоколад за глазура и пурички за украса от страни.

Приготвяне:

За блата:

Разбъркваме всички продукти и печем на 180 градуса до суха клечка.

За крема:

Разбиваме с миксер до гладък крем.

Пекох блата във форма сърце и после разрязах на 3. Използвах само 2 части, а третата сложих в чашки и залях с млечен крем. Исках тортичката да е по-мъничка, за да се изяде същата вечер и да може да се хапнат и другите сладкиши. Mr. Green

Сглобяване:
Блат, крем - повече от половината, блат, останалия крем, наредих от страни пурички и залях с двуцветен течен шоколад. Като стегне шоколада, леко се напуква при рязане, но у дома не искат да слагам масло.
Това е тортичката, която спретнах набързо. Бърза, лесна, но и вкусна.

Крема разбивах с тел, а не с миксер, че имам неприятни спомени от разбиване на заквасена сметана с миксер. Blush

# 32
  • Мнения: 253
Вчера половинката ми донесе четири малки свински джоланчета, но забравил да купи картофи, та сега ще Ви представя какво спретнах с тях и наличните ми продукти.  Simple Smile


                             Свински джолани с четири вида зеленчуци


Продукти:

- 4 свински джоланчета;
- 2 средни тиквички;
- 2 моркова;
- 2 главички кромид лук;
- 1/4 средна зелка;
- 2-3 с.л. лютеница;
- сол;
- олио

Приготвяне:

Обезкостяваме джоланчетата и ги нарязваме на хапки. В сгорещено олио запържваме ( задушаваме ) месото до омекване, да е кажи речи готово за консумация. В това време нарязваме лука и тиквичките на полумесеци, моркова на кръгчета, зелето на тънки ивици. Когато преценим, че месото е готово леко посоляваме и добавяме зеленчуците. Задушаваме до непълно омекване, т.е. да не хрупкат, но и да не се разварят и разкашат ( ох, с моите обяснения не знам дали някой нещо ще ми разбере ). Накрая добавяме лютеницата размита с малко вода.
Това е, нищо непретенциозно, но става за хапване.
Може да се добавят и подправки, месото да се маринова със соев сос и черно пиперче.
Рецептата може да се приготви и с друг вид месо, общо взето фантазирайте и творете, щом става за ядене, значи се справяме.  Flutter

# 33
  • Мнения: 253
Сладкиша, който ще Ви представя си е моя импровизация, сътворен от останали продукти от други сладкиши.


                      Ароматен сладкиш Гали

Продукти:

- 3 яйца;
- 6 с.л. пудра захар;
- настъргана кора от портокал;
- 1/2 п. бакпулвер;
- 2 с.л. маргарин ( масло );
- 1 ч.ч. нарязани орехи;
- 4-5 сушени сини сливи;
- 1/2 пакетче какао ( 25 гр. );
- 6 с.л. течен шоколад;
- брашно за по-гъсто тесто ( 6-10 с.л. )

Приготвяне:

Разбиваме яйцата със захарта, добавяме настърганата кора, какаото, брашно, орехи, сливите нарязани на дребно, разбъркваме и слагаме разтопения маргарин ( масло ) и шоколад, разбъркваме добре. Печем на 180 градуса в продълговата тавичка застлана с хартия за печене, до суха клечка.

Сладкишът търпи импровизации, моя приятелка сложила фурми и кайсии наместо сливи, кристална захар наместо пудра и така се получило добре. Не е претенциозен според мен все пак е правен на шега.  Party

# 34
  • Мнения: 253
Да Ви представя една рецепта за солени мъфини, която ми даде моята позната Михаела Златева.



Солени мъфини

Продукти:

- 250 гр. брашно;
- 100 гр. черни маслини, нарязани на ситно;
- 200 гр. сирене , нарязано на средно големи кубчета;
- 1 яйце;
- 2/3 кофичка кисело мляко;
- 1 п. бакпулвер;
- 2-3 стръка копър;
- 100 мл. олио;
- сол, черен пипер на вкус и сусам за поръсване

Приготвяне:

Смесват се в голяма купа пресятото брашно, бакпулвера и подправките. Разбъркват се добре, а в отделен съд се смесват останалите продукти без сиреното. Смесваме и разбъркваме добре. Слагаме от сместа във всяка формичка до половината, отгоре няколко кубчета сирене и допълваме със смес до запълване на 2/3 от формата. Поръсваме със сусам и печем в предварително загрята на 180 градуса  за около 20-25 мин.
Дозата е за 12 мъфина.

Много са мекички и вкусни.  Peace

# 35
  • Мнения: 253
Рецептата, която ще напиша е за любителите на чесъна или по-точно ястия приготвени с него. Аз не обичам чесън, но месо печено със скилидки чесън хапвам.

                                 Печено свинско с чесън

Продукти:

- свинско месо;
- 1-2 глави чесън;
- сол;
- черен пипер;

Гарнитура:
- няколко картофа;
- 1-2 глави кромид лук

Приготвяне:

Изчистваме тлъстините на месото, ако има такива ( поне аз така правя ), посоляваме и наръсваме с черен пипер. Обелваме скилидките чесън и може да ги срежем на по две, на филийки или да ги оставим цели. Правим прорези по месото и пъхваме парченца чесън в тях. Обелваме картофите и лука. Ако картофите са по-дребни ги оставяме цели, а ако са много едри ги разрязваме на две, лука също. Посоляваме и тях, ръсваме малко олио, капваме водичка и покриваме с фолио. Печем около 45 мин. на 200 градуса, след това махаме фолиото и допичаме, да хване хубав загар и поизври водата. Получава се много крехко и ароматно месце. Опитайте, няма да съжалявате. Simple Smile

Преди печене:


След печене:


Разрез на печеното месце:


Снимките не са добри, но с телефона по-хубави не мога да направя.
Някъде четох, че този тип приготвяне се нарича шпиковане, но каквото и да е си е вкусно. Милото обича чесън и иска да го слагам на почти всичко и така започнах да приготвям месата и не съжалявам. Simple Smile

# 36
  • Мнения: 253
Днес имах много работа и никак не ми се готвеше като се прибрах, та реших да си направя поредния мързелив експеримент, който за моя радост ставаше за ядене.  Flutter Имах един пакет макарони, които залежаваха от доста време, та реших да ги оползотворя и им спретнах нещо като сос, та стана вечеря.  Mr. Green Майка ми казва, че макарони се ядат на закуска, не на вечеря, но у дома нямаме такива предразсъдъци. Laughing
Използвах ето такива макаронки:


                  Макарони със сос ала Галина

Продукти:

- 350 гр. макарони ( приблизително );
- щипка сол;
- 1 с.л. олио;
- вода

Сос:
- 3 средни тиквички;
- 1 морков;
- 3 малки главички лук;
- повече от половин конфитюрено бурканче домашна лютеница;
- сол;
- щипка захар;
- 1 с.л. олио;
- 50 гр. кашкавал

Приготвяне:

Сваряваме макароните във вряща подсолена вода, в която сме сложили и 1 с.л. олио, до готовност.

Сос:
Нарязваме лука, моркова и тиквичките на не много едри кубчета. В тенджерка с незалепващо покритие капваме около една супена лъжица олио и добавяме зеленчуците. Разбъркваме и захлупваме с капак, по този начин те се задушават, а не толкова пържат. След като поомекнат добавяме лютеницата, размита в половин чаша вода, посоляваме, слагаме щипка захар и след като поври още малко на няколко пъти добавяме нарязания на ситно кашкавал и сваляме от котлона.

В чиния сипваме от отцедените макарони, заливаме с получения сос и Бон апети. Да Ви е сладко!  Grinning

# 37
  • Мнения: 253
Ето и моят вариант за печени свински ребра.
   
       Печени свински ребра

Продукти:

- свински ребра;
- 2-3-4 с.л. лютеница( доматен сос, дом. пюре, кетчуп );
- 1 с.л. мед;
- щипка сол;
- риган, черен пипер

Приготвяне:

Смесвам мед с лютеница или нещо друго доматено, каквото ми се намира из хладилника, щипка сол, понякога слагам и риган и чер.пипер. С четка намазвам порциите ребра и пека в застлана с хартия за печене тава около 15-на мин. , след което ги обръщам и така до готовност.

Рецептата е много проста, с  малко продукти, които винаги ми се намират в хладилника, а ребрата според половинката стават крехки. Винаги пека върху хартия за печене, защото ребрата сами по себе си са мазни и си пускат доста мазнинка, така процедирам и с други по-мазни меса.
Със свежа зелена салатка се харесват най-много на половинката.

# 38
  • Мнения: 253
С наближаването на Великден ме наляга носталгията по изминалите години. Пренасям се във времето когато бях дете и всяка година  няколко дни преди празника с родителите ми ходехме в родното селце на баща ми, при баба и дядо и по традиция приготвяхме домашни козунаци. Баща ми като майстор хлебаря на семейството запряташе ръкави и в голямата стара нощува на баба се заемаше да меси тестото. Навсякъде ухаеше прекрасно, тогава все още в къщата на село имаше действаща пещ и там се печаха козунаците. Чаках с нетърпение да извадят първите опечени и още горещи да си чупна парченце от най-големия козунак. На празника раздавахме на съседите и близките козунаци и боядисани яйца. Събирахме се роднини дошли от различни краища на България и падаше голяма веселба. Ех, колко хубаво и безгрижно беше тогава!
  За съжаление от това хубаво време изминаха почти 15 години и нищо не е същото вече. Родителите на баща ми починаха, бащата на майка ми също. Остана ми само една едничка баба, с която сме далеч и се виждаме за кратко само по празниците. Баща ми замина за чужбина, остана ми само мама за опора, но и тя е далеч. Няма вече пещ, няма нощува, всичко остана в миналото...
Но стига съм писала, че сълзите ми потекоха.
Миналата година преди Великден помолих майка ми да намери рецептата за козунаците, които правехме и с помощта на наставленията които ми даде успях да направя първите си козуначета.
Ето я и рецептата с редуцирани количества на продуктите.

                      Козунак

Продукти:

- 5 яйца;
- 250 гр. захар;
- 250 мл. прясно мляко;
- 150 гр. олио;
- 2 ванилии;
- 1 лимон;
- 1 с. л. ром;
- кубче мая;
- брашно ( около килограм )

Приготвяне:
 
От 1 яйце, маята, малко прясно мляко, захар и няколко лъжици брашно се забърква квас. След като квасът втаса се прибавят предварително разбитите яйца със захарта, лимоновия сок и кора. Меси се меко тесто. След това се измесва с олиото и се оставя да втаса. Разнема се в намазнени тави и пак втасва. След като втаса се маже с разбит жълтък и се поръсва със захар. Пече се в умерена фурна или на около 160-180 градуса.

Първият път като правих козунака го направих под формата на мини козуначета, ето и тяхна снимка:


Не мога да кажа, че първите ми козуначета бяха на конци, но се получиха меки и си ги хапнахме  бързо. Малко ги и попрепекох отгоре, че забравих да ги наглеждам, но като за първи опит мисля бяха сполучливи и тази година съм решила сама да си правя козунаците, а не да купувам от магазина.  Flutter

# 39
  • Мнения: 253
                                        Торта " Галина "

Продукти:

За 1 блат:
- 4 яйца;
- 10 с.л. захар;
- 10 с.л. брашно;
- 1/2 пакетче бакпулвер;
- 2 ванилии;
- няколко капки ром
 
Млечен крем с ягоди:
- 500 мл. прясно мляко;
- 3 с.л. с връх брашно;
- 2 яйца;
- 2 ванилии;
- 1/2 ч.ч захар;
- 500 гр. ягоди


- 500 мл. неподсладена сладкарска сметана;
- 2 банана;
- 2 с.л. Нескуик;
- кокосови стърготини;
- сок от компот ( аз използвах от праскови )

Приготвяне:

За блата:
Разбиваме добре яйцата със захарта и ванилиите. Прибавяме пресятото брашно с бакпулвера, ром и разбъркваме добре със шпатула. Печем във форма с диаметър 26 см. застлана с хартия за печене, на 160 градуса. ( Аз не намаслявам хартията за печене и не съм имала проблеми. ) След изстиване разрязваме блата на 2.  Изпичаме 2 блата и след разрязване получаваме 4.

Млечен крем с ягоди:
Разбиваме с вилица яйцата, колкото да се смесят жълтъци и белтъци, добавяме по-малко от брашното и 250 мл. мляко като внимаваме да се получи хубава гладка смес без бучки. Останакото мляко със захарта слагаме в тенджерка на котлона и като се сгрее добре прибавяме на струйка млечно-яйчената смес. След сгъстяване на крема, сваляме от котлона и добавяме ванилиите. Изчакваме да изстине и прибавяме нарязаните ягоди.

Сиропираме блатовете със сока от компота. Сглобяваме блат, разбита 250 мл. сметана с 1 с.л. захар и 2 с.л.  Нескуик, като слагаме около половината от сместа. След това нареждаме нарязан банан ( може и парченца праскови от компота ), блат, половината млечен крем с ягоди, блат, пак от крема, блат, нарязан банан и добре измазваме тортата от всички страни с останалата разбита сметана. Разбиваме останалите 250 мл. сметана с 1 1/2 с.л. захар и украсяваме по желание. Поръсваме с кокосови стърготини и оставяме за ден и половина в хладилника да престои или по-малко, ако нямате време.

Тортичката се получи много свежа, вкусна, сочна, щом на мен ми хареса, а аз не признавам нищо, в което няма поне 200-300 гр. шоколад.  Blush
Млечният крем с ягоди се получава доста гъст, но като добавите ягодите и разбъркате е страхотен и така да си го хапвате.
Сметаната си я разбиваме според това колко сладка я искаме, за мен това са количествата.
Тортата си е пълна импровизация, но е много вкусна!  chef

# 40
  • Мнения: 253
                           Крехък и ароматен печен заек

Продукти:

- 1 заек;
- 3-4 с.л. домашна лютеница;
- 3-4 с.л. домашна подправка ( смлени морков, пипер, домат, магданоз, целина, девесил в бурканчета и стерилизирани );
- сол, олио, девесил, черен пипер, риган, бира;
- 5-6 стръка пресен чесън.

Приготвяне:

Нарязваме на порции заека, посоляваме, поръсваме с риган и черен пипер. Омазваме добре месото с лютеницата и подправката. Нарязваме чесъна на ситно и го ръсим върху месото. Капваме малко олио, накъсваме няколко листенца пресен девесил. Наливаме около 150 мл. бира и 150-200 мл. вода. Завиваме добре с фолио и печем на 200 гр. за 2 часа и 20 мин.

Много крехко, ароматно и вкусно месо се получи.

# 41
  • Мнения: 253
                                  Вкусни картофки

Продукти:

- 1 кг.  и малко повече картофи;
- 3- 4 стръка пресен чесън;
- 2-3 с.л. ситно смляна домашна лютеница;
- 2-3 с.л. домашна подправка;
- сол, олио, девесил;

Приготвяне:

Нарязваме картофите на кубчета, чесъна на ситно, наръсваме със сол, олио, изсипваме лютеницата и подправката. Объркваме добре. Наливаме около 250 мл. вода и печем на 200-220 градуса за около 25-30 мин. или до готовност.

Получават се много крехки и вкусни, много ароматни картофки.

# 42
  • Мнения: 253
             Пикантни рулца със спанак и сирене

Продукти:

- около 250 гр. пушено свинско филе с подправки ( слайс );
- 1 яйце;
- 3-4 корена пресен спанак от мамината градина;
- около 100 гр. сирене;
- около 250-300 гр. по-гъст пикантен, домашно приготвен доматен сос;
- краве масло.

Приготвяне:

След измиване изтискваме добре спанака и го нарязваме на що годе дребно. В краве масло го задушаваме, след намаляване обема му прибавяме натрошеното сирене и разбитото яйце. Задушаваме до изпаряване на течността. С малка лъжичка слагаме по-малко от сместа във всяко кръгче филе и навиваме на рулце. Леко притискаме готовите рулца, за да разнесем плънката. Нареждаме плътно в тавичка и заливаме с доматен сос. Печем за около 25-30 мин. на 200 градуса.

У дома се харесаха, но е въпрос на вкус.  Wink Ако не желаете да са пикантни, сложете обикновен доматен сос и изберете филе без много подправки. Peace

# 43
  • Мнения: 253
                            Орехов кекс

Продукти:

- 4 яйца;
- 11 с.л. смлени орехи;
- 11 с.л. захар;
- 3 с.л. кисело мляко;
- 1/2 ч.ч. счукани орехи;
- 3-4 с.л. брашно
- 1/2 п. бакпулвер;
- 2 ванилии.

Приготвяне:

Яйцата със захарта се разбиват. Прибавяме едно след друго млякото, ванилиите, смлените орехи, счуканите орехи, брашното с бакпулвера. Разбъркваме добре и печем в намаслена и набрашнена форма на 160-180 градуса. Поръсваме с пудра захар след изстиване.

Рецептата си е лично творчество, сътворена от мен. Получава се по влажен, леко сбит, но приятен не много сладък кекс.

# 44
  • Мнения: 253
                  Женски каприз

Продукти:

Блат:

- 125 гр. чисто масло;
- 1 ч.ч. захар;
- 2 ч.ч. брашно;
- 4 жълтъка;
- 1 ч.ч. кисело мляко;
- 1 п. бакпулвер;
- 2 ванилии

Глазура:

- 4 белтъка;
- 1 ч.ч. захар;
- 1 ч.ч. орехи;
- ванилия

- конфитюр от плод

Приготвяне:

Маслото се разбива със захарта, прибавят се един по един  жълтиците и се разбива. Добавяме киселото мляко, ванилиите и накрая брашното с бакпулвера. Печем в продълговата тава на 180 градуса. След изпичане вадим от фурната намазваме с конфитюр от плод. Белтъците със захарта се разбиват на сняг и се слагат върху намазания блат. Ръсим със смлени орехи и запичаме за 4-5 мин., колкото да се стегнат белтъците.

Рецептата ми е от мама Свеки, това е бил любимият сладкиш на половинката като дете. На ме също много ми хареса и го правя всеки път като се сетя. Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт