КГБ = Клуб на Готините Баби - 152.

  • 94 400
  • 751
  •   1
Отговори
# 60
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 142
Боже, каква съм изветряла баба! Забравила съм да поздравя Тутулинка за успеха на Нанси! Даже и на ММ го прочетох разказа (нали и той е фЕлолог), да види как пишат децата. И бях се заблудила, че детето е на 12 год. и той каза: не може дванадесетгодишно дете да напише толкова зряло нещо.

Тутулинке, мила, специални поздравления за Нанси, за майка й и теб! Много ни хареса и ни трогна нейният разказ нас с ММ и й пожелаваме успехи по този път!

Имам молба към всички:
Моля да ми изпратите на ЛС телефоните си, защото ги изгубих. Нещо стана при смяната на телефона ми и имам само на Здравка, Фло, Римар и Мая.
Ето сега ми се искаше да звънна на Джили, но нямам тел.номер.

Последна редакция: чт, 11 дек 2014, 10:57 от svetal4o27

# 61
  • София
  • Мнения: 8 438
Добър ден приятелки Hug
Кафето на Янка е изпито, на фона на музиката, която Маринка ни е избрала. Благодаря на двете.   bouquet
Борянка както винаги оригинална Simple Smile
Фурийке, бойна мацка си ти. Кое напрво, кое на кестерме, работа да се върши. newsm10
На Танита, честита блуза. вярвам, ще избиеш рибата. Simple Smile
Хареса ми идеята на Грети, да споделим празничното меню.
У нас всичко е много традиционно-баба, мама, сега аз, а след мен... newsm78
За Бъднивечер боб, постни зелеви сърми, пълнени чушки, тиквеник, ошаф, туршийка, греяна ракийка, плодове и разбира се питката с парата. Готвя в малки количества, та да не остава за дояждане. Ако нещо остане-в кутии и във фризера.
За Коледа-основното е капама, а десерта баклава. Това го въведох аз. С мама и татко не сме правили Коледа. В детството ми, баба и дядо от Перник колеха прасе, Събирахме се 14 души - татко, двамата ми чичовци, мама, стринки, братовчеди, баба и дядо. Голяма веселба беше. Готвеха вариво - свинско с кисело зеле, мръвки на тиган, други на скара... Ех, няма го вече това време.
За Нова година винаги пуйка със зеле и Добуш торта. Това е традицията - баба и мама това приготвяха, сега го приготвям аз.
За всеки празник има Царска туршийка, руска салата, палачинки с руска салата, или с кайма и гъби, мезета, ядки, плодове, погача. За Новата година правя и баницата с новогодишните късмети.
Голямо готвене пада, много неща, все остава за дояждане, та по няколко дни не готвя.
Хайде да изчезвам, че пак трябва да се готви, а след обяд - на тръстиката.
Споменатите - споменати, неспоменатите - нагушкани Simple Smile
П П Светълчо, писали сме заедно. Нищо не казваш за Турския ресторант. Писах преди няколко поста.

# 62
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
  • Мнения: 4 508
Привет, момичета!    wavey    wavey     wavey

Благодаря ви от свое име и от името на Нанси и Ани!
Хубави думи и още по-хубави пожелания сте им отправили!
Таня за теб специална благодарност!  smile3525
Много се зарадваха и двете и ви желаят да сте все така лъчезарни, усмихнати, позитивни!

Маринка, Нанси още от  много малка е свидетел на добрите дела на майка си.

Ето тук ще ви разкажа още нещо, ако ви е интересно прочетете .....

Скрит текст:
Нанси е  доброволка в младежката организация ИМКА-Габрово и редовно участва в техни инициативи. Сега всяка вечер прави картички за Коледа и ги продава в Априловска гимназия. Ние с Ани се включваме редовно.Просто вечер пред телевизора отваряме нашата работилница......Събраните пари ще  дарят на болни дечица.....

Историята, която описва Нанси  не е измислена, а преживяна. Когато ни прочете есето дори се учудихме с майка и, че си спомня, защото тя беше около 5 - 6 годишна тогава. Написаното  е комбинация от две, три истории с хора, на които Ани е помогнала, водейки и Нанси със себе си.
Има и една друга подобна история с един човек на инвалидна количка, който живееше на пътя зиме и лете. Това се случи в Букурещ през 2004 година. Той се казваше Нику и съдбата не го беше пожалила.Човек интелигентен, начетен, професор, загубва син, съпруга, дори остава без дом, пропива се......при инцидент му ампутират краката. Случайно Ани се запозна с този човек / всеки ден беше пред един павилион за вестници близо до нашия дом. / Носеше му всяка сутрин в термос чай , сандвич, топли дрехи, бутилки с гореща вода за да се топли през зимата. Представяте ли си......при минусови температури Нику прекарваше ден и нощ  на пътя в един заслон от кашони. Една януарска вечер  отидохме да го приберем във входа на блока поне да е на закрито, а рано сутрин го извеждахме,защото домоуправителя се караше с Ани......А  Нанси се разплака,че не го прибрахме в къщи, но съпругът на Ани беше против ......Тайно от него редовно го водеше в апартамента им да се изкъпе и переше дрехите му......Помагахме му колкото можем....
Но така не можеше да продължава и Ани реши, да го настани в дом за възрастни хора, но той нямаше никакви документи. Започна едно ходене по различни инстанции, бюрокрация, нерви, но накрая успя. Питаха я ..." че нямате ли си друга работа, ами сте тръгнали с един просяк да ни занимавате?"... Беше стигнала до редакторите и продуцентите на едно телевизионно предаване и те направиха репортаж за Нику......е тогава държавната машина се размърда.....най-вече заради това,че видите ли една българка се  загрижила за един просяк......и вдига много шум. Тогава и два от централните им  вестници бяха писали за Ани, Нанси и Нику.....Медийна шумотевица, но помогна.....Направи дори невъзможното да му извади документи и след няколко месеца му намери място в дом.Там Нику живя две години, като всяка седмица го посещавахме и му носехме любимата плачинта / баница /. Беше много щастлив и ни се радваше от сърце, прегръщаше Нанси и я обичаше. В шкафчето му винаги имаше лакомства за нея. За съжаление се прибрахме в България и три месеца по-късно ни се обадиха да ни кажат, че е починал....Много тъжно ни стана, но пазим и до днес спомен за него и винаги палим свещичка да го поменем...

Желая ви един прекрасен ден     lovekiss

# 63
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 142
Не знам какво искаш да кажа за него, затова казвам, каквото си мисля, че искаш да кажа:
Казва се "Авразия".

https://www.facebook.com/AVRASIA

На третия пост в средата, до една картинка на нещо като пица, встрани с малки букви пише "меню". Кликвате там и разглеждате Хабсолютно всички манджи от А до Я. Има скъпички, наистина, но има много и евтини.

Ако одобрите, ще се обадя да питам трябва ли да си резервираме маса и ако "да", да резервирам.

# 64
  • София
  • Мнения: 8 438
СВЕТЪЛЧО, помня, че казваше хубави думи за този ресторант. Вече му знам името Авразия Simple Smile. Нямам представа другите момичета дали ще го одобрят, или ще изберем отново познатото. Само една идея Simple Smile
ТУТИ, всичко което ни разказваш е толкова мило и трогателно. Гордейте се, че сте възпитали такова дете. То не може и да е друго. Най-силен учител е личният пример. Моята внучка Катерина, след като гледала реклама, е решила съвсем сама, да си отреже косата и да я дари на детенце, онкоболно, без косичка. Ще отидем заедно. И аз ще даря своята коса. В случая аз се явявам последовател. Инициатор е Кати...
Хубав ден и спорен да е. С обич   bouquet

# 65
  • Мнения: 2 017
 Добър ден на всички !

Тути - затрогващо е това,което си написала. Гордей се,че си отгледала такава щерка,а тя своята такава! Гордей се с децата си ! Hug Hug

Фло - възхищавам се на теб и внучката ти за решението ви  Hug Hug

Танче - със здраве да си носиш новата блузка Hug Hug Да  я заведеш на хубави места с весели хора  Hug Hug
И аз обичам "лъскотийки".И шарени парцалки.  Grinning

Борянче - изкъртихте ли плочките ?Косата ми се изправя като си помисля за дейности от такъм характер. Grinning

Чета менюта коледни и новогодишни.
То и при нас традиционни - за семейството ни де.
За Бъдни вечер се събираме на село със  зелеви,лозови сърми,пълнени чушки,фасул - варен и после препечен в тава,ошаф ,варя жито - после с бисквити ,лимон ,орехи и пудра захар,питка,туршийки ,салатки,тиквеник  и т.н. Орехи,мед ,чесън лук - така повелявала традицията.
Имаме и хора,които не спазват традицията и си хапват мръвки ,но кой както реши.
Аз поне до 24 часа не хапвам мръвка, а съм всеизвестна месоядка Grinning
За Коледа пък традиционно сме в Чирпан.Там - с каквото ни посрещнат.
Тази година ми се върти една мисъл - на фона на повечето почивни дни - да отидем на 26 и 27 в Чирпан,че да си приготвя и аз Коледен обяд- ще видим как ще си постеля пред бат'Павли. Grinning
За Нова година- пържолки,наденици,салати,баклава,баница  с късмети, големия гювеч - капама ,един сладкиш наречен "немски"  т.н. Когато имам време и вдъхновение - торта  .
Все едни такива вкусища - по Фло.

Фло - на село още се събираме така ,както си спомняш.У който има прасе де.Обикновено у вуйчо или леля . Събираме се родата 5 братовчедки и 1 братовчед.Брой половинки на всички.Нашите порастнали деца и те с половинки и т.н.  .Освен нас - мама,леля и свяко,вуйчо и вуйна и още някой техен братовчед.Настава "малка подвижна лудница" Grinning
Е - и работа се върши.Но си е повод да се съберем и понасмеем  и повеселим,кой както умее.
Много се разпрострях.
А почивката пак свърши
Спокоен ден момичета Hug Hug

Последна редакция: чт, 11 дек 2014, 12:53 от Gabkata

# 66
  • Мнения: 18 740
Разбрах ко йси изяжда прасето още на Коледа,сигурно не  е с едно.Танитка ме възхищава със своята жизненост,че и заразява сума ти народ.Все така дерзай,дядо Стефчо да ти се радва...и при него да си  фръст.То ме заляхте с доброта,габровска беше май  и софийска,хубаво  е.И говори много за семейното възпитание.Не избираме родителите си,но са от голяма важност.А има теории,че ги избираме преди да се родим,душите ни избират пътищата на живота,остават малките пътечки да се оправят в този свят.Ама си е теория.Нищо доказано.

Ремонтът е на фаза ВиК инсталация,къртенето затихна днес.Но има дълъг път още ,нерви да са ти здрави ,Жозефина се върти около майсторите,чака да пуснат водата.Лек ден дами ,Дидиа къде е да не я пропусна,че ми се набира много...И всички тук ..хубаво ми е с вас... Hug Hug Hug

# 67
  • София
  • Мнения: 1 751
   Здравейте приятелки!
   Имам голямо желание да спомена всички,но не вярвам да се получи.
   Дидиа,твоето засягане  бие по моята бабешка умна глава.Точно това ми пречи да пиша в темата,защото не мога да споменавам еднакво всички.
   Тути,честита награда на Нанси! Възпитала си Ани,а тя-Нанси и сега се радвай на това!Детето има талант за писане,но по-важно е как разсъждава! Браво!Браво и на Катерина и Фло! Гордея се,че ви познавам!
   Танита,честита ти блузка!Да си изкараш чудесно на празниците с нея!Да събираш погледите на всички!
   Борянче,старите плочки се къртят трудно.Сега ги лепят с лепила,но се отлепват лесно. Дори чух от няколко места за отлепване на огледалата в банята.Искай по здраво лепило!
   За Бъдни вечер менюто винаги ни е било традиционно-боб без запръжка,пълнени сухи чушки/с боб и праз и с ориз и праз/тиквеник с печени кори,ошав,разядка с орехи и чесън,сарми с кисело зеле,питка със сода и плодове. За Коледа -пръжки на тиган,вариво,баница,туршии ,баклава.За Нова година-пържоли на скара,пържоли със сметана,гъби и топено сирене, туршии,разядка от извара,майонеза с чесън,руска салата,торта и пак баклава.Когато бяхме по-млади винаги се събирахме  с приятели и не лягахме през цялата нощ.Тогава приготвях пълнена кокошка или пиле.Правят се малки сармички от кисело зеле с плънка от кайма,лук,гъби,ориз и подправки по желание.С тези сармички се пълни кокошката/пилето,като върху всяка се поставят по едно кръгче морков и картоф.Напълнената птица се поставя в глинен съд,чието дъно е покрито със зелеви листа,като се запълва отстрани пак със сармички/морков,картоф/Повдигат се крилата на птицата да прегърнат хубаво страничните сарми.Запържва се 1 с.л. червен пипер в 4-5 с.л. олио. Залива се ястието с гореща вода,колкото да се покрие и най накрая със запържения червен пипер.От горе се покрива с един голям зелев лист и се слага капака,който се уплътнява добре с алуминиево фолио или тесто.Поставя се във фурната на най високата степен  към 21-22 ч на 31 декември,след 20-30 мин се намалява на най-ниската степен.Ястието е предназначено за обяда на 1 януари.Фурната се изключва когато се събудите към 10-12ч.
  От няколко години гостувам на дъщерята и зетя за тези празници.Там менюто е вегетарианско.../пържолно JoyСватята готви пържолите,Софи-всевъзможни постни допълнения. Сядаме заедно и всеки яде каквото иска.Някои не вкусват месо,други не вкусват постно...аз гледам да уважа всички.
   До тук бях с коментарите.Запецнах  Laughing
   Днес съм в къщи,оформям някои работи.Ще пиша пак, ако се сетя нещо.

# 68
  • Кубрат/ Пишурка
  • Мнения: 4 320

 Завърнахме се благополучно преди малко и първо бързам да почерпя скромно за моята майка, че днес става на 84. Да ни е жива и здрава още дълго време! Първо с любимото й питие:

 

 И къде без торта:

 Днес празникът ни мина чудесно! Имахме гости от Инспекторатите в Кубрат и Разград, кметът, който е всъщност титулярния ни директор, бивши учители, родители на деца....Децата се стегнаха и всичко мина на 6! Аз от напрежение и дълго четене по едно време като се разкашлях...., ама добре че беше по време на изпълнение на блока от началния курс, та имах време да изляза навън и да се успокоя. При това имахме озвучаване от читалището - друго си е с микрофон! Абе важното, че мина! Прибрах се към 14 и у дома изведнъж почувствах такава умора, че си легнах за час. После отидох за Анжелка, напазарувахме,минахме през погребалното бюро да поръчаме некролози за Мима, а накрая оставихме тортата. Е, сега сме готови за празника!
 Гледам спрятате коледното меню. Аз за Бъдни вечер правя постни лозови сърмички, а зелевите са за Нова година. За Бъдни вечер правя вече не повече от 3-5 ястия, но лозовите сърми са традицията. На Коледа - задължително свински пържоли и кървавица. Е, и разни мезета и салати, като задължително правя макаронената. За Нова година пък  - руска салата, баница с късмети, питка и печено пиле, или бутчета, кюфтета. От 2 години я посрещам у дъщерята, като оставям на майкини наготвено предварително. О, за Нова година и шампанското е задължително!
 Отивам да подготвям вечерята: пържолки с пържени селски картофи!
 Ще ви наглеждам по почивките! hahaha

# 69
  • Мнения: 18 740
Замириса на пържоли..От Карнобат идва...Яне,по принцип под напрежение се стягаме и умората наляга когато се отпуснем,,,,важното е че е минало,обичах да организирам разни неща,но дребни спрямо вашите с Танитка,големи сте общественички,отсрамвате ни яко.Ако има и други и за тях се отнася де,не знам още кой с какво се занимава,Айша бори яко борсата и не се вясва скоро насам,то и се пише на гърба.Пламен мисля взе ли си обувки или му се показват пръстите.Фло до къде я докарва с гостите.Ние почваме напредъка,ще стене ,майсторите поне са ми познати и свестни хора.На тях се надявам да е както трябва,че аз не разбирам от материали.Не съм в час.Светълчо да каже нещо за Лъчко професора.Усмихвам се като се сетя.Дидиа да не дреме а да се покаже.И всички останали...Вечерната проверка започва...сега

# 70
  • София
  • Мнения: 4 179
Явавам се по поръчение на щуката Laughing

От вчера имам гости и съм заета с  cheers  food002

Видях ресторанта, мислила съм си винаги че е закусвалня и банички отпред. Но и цените ме удариха в тавана. smile3514 newsm12

# 71
  • София
  • Мнения: 2 673
Eто ме на вечерната проверка. Преди мъничко влизам, нахраних челядта, изпратих единия на айкидо, другия на работа и аз присядам при вас.

Гледам, че вкусно сте наготвили, а и ми прави впечатление, че сте традиционалистки! И аз обичам  обичаите и традицииите, но ги спазвам само донякъде. В смисъл, че на Бъдни вечер спазвам на трапезата да има нечетен брой пости блюда. Но, пък всяка година внасям по нещо ново, дообогатявам менюто. И гредам да не е  в количества, че на другият ден се започва с месото и вегетарианското изостава. Та, на 24.12 има задължително питка с пара, чушки (сухи или замразени), пълнени с ориз, булгар, просо, патладан, орехи; сварен боб, запечен във фурна; и оттук нататък разнообразявам в зависимост от продуктите -  кьопоолу, салата винегрет, салата с нахут и червени чушки, туршия, червени чушки с чесън олио и оцет, булгурена салата, чеснов пастет,  жито, ядки, тиква пълнена с плодове, щрудел, тиквеник, плодове, ошаф не обичаме и сухите плодове са обикновено в купичка, постна баклава, ванилени кравайчета с локум.

За Коледа правя месо и салати. Тази година съм решила да опека свинско месо и да го поднеса студено на другия ден. Става прекрасно като шунка е. Заедно с него ще сложа мезета от колбаси, разнообразни салати и аз правя солени палачинки, пълнени със задушен лук, тикивички и моркови. После ги увивам и слагам в тавичка, отгоре рендосвам кашкавал и преди да ги сервирам ги пускам за 5 мин. да се разтопи кашкавала и да са топли. Всички ги обичат много. Май това ще бъде.

За Нова година още не съм решила. Може да е пернато. Но, всяка година е различно.

За ресторанта да си кажат и другите, но, ако е това, дето и аз си мисля, (а Римар ме навежда на мисълта, че е точно то) наистина е тип закусвалня, влизала съм до щанда да купувам за вкъщи.

Днес бил денят на  тангото. Поздравявам ви с това танго.  Laughing








Последна редакция: пт, 12 дек 2014, 08:01 от marina_vladi

# 72
  • Кубрат/ Пишурка
  • Мнения: 4 320
 Борянче, не знам какво ти идва от Карнобат, ама Кубрат е доста по-на север Joy Joy Joy
И общественичката е Танита Hug моето е по служебно задължение! Ама отсрамих всички, де! Пък и себе си! Получих много поздравления и прегръдки, особено от бившите колежки. Вече сме на

                  


 И току що посегнах да си хвана чашката с ракийка и....я разлях цялата! Анжела коментира: Бабо, сигурно и дядо Велико \ баща ми \ си е поискал!

# 73
  • Мнения: 18 740
Ай да му се невиди,къде надуших Карнобат,явно географията не ми е силната страна,или немецът нещо ме навести,сори...то за това казват,че като не знаеш какво да кажеш е добре да замълчиш

# 74
  • София
  • Мнения: 16 165
Янке, честит рожден ден на майка ти! Да е здрава и да се разбирате!   bouquet
Танита, честита ти нова премяна! Все на весели места да я носиш.
За ресторанта - където решите, аз нямам претенции. В отпуска съм и 99% ще дойда. Само да не трябва да ходим някъде с Ани по задачки.
Менюто - на Бъдни вечер Пламен си прави постен боб. Аз приготвям варена на пара или печена тиква и ошаф. Питката с паричка е от готово тесто, зелевите и лозовите сарми и тиквеника са готови, от магазина. И без това домашните само опитват, а аз дояждам после 3 дни. Начупвам орехи, Ани ги обича. На Коледа на обяд дояждаме постното с пържоли. Вечерта Пламен си посреща рожденния ден - обикновенно при брат му. За там приготвяме разни мезета, готови салати, купуваме питиета и безалкохолно. Като бях дете на Коледа празнувахме именния ден на баща ми. За да мине по-лесно винаги беше в ресторант - или Кошарите, или ведомствения на ЦК. Майка ми си улесняваше живота - отказваше да принася на гости. Аз на кого да приличам ....
На Нова година - руска салата, мезета, нещо печено/пиле или пържоли/. Баница с късмети си правя и купувам баклава за 01.01.  Изобщо не се затруднявам да готвя 3 дни и после да пуфтим като пребозали телета. Ядене ще има и още 364 дни.


Общи условия

Активация на акаунт