Месец на българката: Баба Ванга

06 мар 2013

Баба Ванга е българска ясновидка и лечителка, за която се вярва, че е притежавала дарбата да предсказва бъдещето, да посещава различни места по света духом и да говори с цветята.

Вангелия Пандева Гущерова, известна като Ванга, Петричката врачка, Българска пророчица и най-широко разпространеното – баба Ванга, е родена на 31 януари 1911 година в Струмица в семейството на Пандо Сурчев. Като малка Ванга живее, подслонена от съседите си, тъй като майка ѝ умира няколко години след раждането, а баща ѝ е мобилизиран в българската армия. В детските си години обича да си играе на лечителка, като предписва лечебни треви и отвари.

През 1923 година, когато Ванга е едва 12 годишна, загубва зрението си след внезапна буря, при която бива завлечена от силния вятър и след дълго търсене е открита затрупана с камъни и пръст в нива, близо до града.

Постепенно хората започват да приписват на Ванга пророчески дарби, след като помага на баща си да намери открадната му овца, като описва до най-малката подробност двора на крадеца. Става известна из цяла България в годините на Втората световна война, когато хора, загубили близките си, отивали при нея с надеждата да получат информация за местоположението им и за утеха.

Множество необичайни способности са приписвани на Ванга, които тя обяснява с присъствието на невидими същества около нея. Тя твърди, че извънземни раси съществуват и дори живеят на Земята.

През последните години от живота си Ванга подпомага построяването на параклиса „Св. Петка Българска“ в местността Рупите, близо до Петрич.

Ванга умира на 11 август 1996 година на 85 годишна въсраст.

Сред най-известните ѝ предсказания са смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, както и атентатите от 11 септември. Наскоро се заговори също, че баба Ванга е предрекла промяна за добро след 2012 година.

4200 | 06 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате