На 27 май е роден Иван Юруков

27 май 2013

Надали има някой, който да не познава чаровното лице на пленителния Андрей от „Столичани в повече“. На 27 май 2013 г. той става на 35 години. 

Талантливият актьор е роден на този ден през 1978 година в красивия град Сандански. Ориентирането му към актьорството го води в класа на проф. Стефан Данаилов в НАТФИЗ, който завършва през 2004 година. Играе на разнообразни места – в Драматичен театър – Враца, в Театрална работилница „Сфумато“, в Сатиричния театър. От 2005 година става част от актьорския състав на Народен театър „Иван Вазов“ в София и прави запомнящи се роли с образите на Разколников в „Престъпление и наказание“ по Достоевски, Доминго в "Осъдени души" по Димитър Димов, Виконт дьо Нанжак в “Идеалният мъж” от Оскар Уайлд, Мамилий в "Зимна приказка" от Шекспир, Алберто в “Лека нощ, Патриция” от Алдо де Бенедети, Сганарел в “Лекар по неволя” от Молиер, Дмитрий в “Бягащи странници” от Алексей Казанцев, Силвио в „Слуга на двама господари” на К. Голдони, Ектор в „Балът на крадците” от Жан Ануй, Алцест в „Мизантроп” от Молиер и Уорън в „Полет над кукувиче гнездо” по романа на Кен Киси. Талантът му му печели две години подред номинации „Аскеер“ в категорията изгряваща звезда - първата за ролята на Сганарел в „Лекар по неволя“ и втората за Дмитрий в „Бягащи странници“.

Тези, които не са чести посетители на театъра, със сигурност го познават от ролите му на телевизионния екран и в киното. Първата му киноизява с главна роля е в комедията на режисьора Иван Георгиев от 2005 година „Летен сън“, а други филми с негово участие са: „Ако някой те обича“, документалният „Кметът“, сериалът „Забранена любов“, „Самотни сърца“ и добилият популярност „Аве“. Най-известен е с ролята си в сериала „Столичани в повече“, където с образа на свободолюбивия бунтар Андрей Лютов си спечелва много почитателки.

Това, което малко хора знаят за него обаче, е следното – талантът му надминава изкуството на актьорската професия и освен с актьорството, Иван Юруков се занимава с режисура и операторство и то не по-малко успешно – за уменията и изявите си като такъв той има няколко награди. През 2007 година създава късометражния филм „Лора“, на който е режисьор и оператор, и който печели фестивала „Синемаспорт“. Същата година друг негов филм – „Луизет“ – грабва две от наградите на фестивала „В главните роли: Детето“.

За своята работа Иван Юруков получава награда от Министерството на културата за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието на българската култура.
 

Ние му пожелаваме да е жив и здрав и нови творчески успехи!

1999 | 27 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате