Крепостите в България – Шуменска крепост

22 юли 2013
Снимка: Мая Павлова

Случвало ли ви се е колкото по-напред вървите, толкова да се връщате назад във времето? На мен - да.

Тръгвайки за морето, към Варна, с всеки изминат километър стрелката на часовника сменяше посоката си. Вече вместо да се движи надясно, тя летеше в обратна посока, а с нея се сменяше и пейзажът.

И така, на 363 км от София се озовах в XII век преди Христа в древното поселище на град Шумен. Това са езически времена, в които местните жители са били траки. Те са обожествявали природата и са ѝ придавали свръхестествени способности. Обработвали земи, отглеждали са животни и са били зависими от сезоните, затова са придавали на различните им проявления съзнателно поведение, вследствие на висша намеса.

Почитали са слънцето, дърветата, реките, имали са музи, вярвали са в демони, виждали са нимфи и всичко това е било начин да обяснят случващото се. Сред основните култове били тези към Орфей и Сабазий. Те си обяснявали света и политеистичните си вярвания чрез троичен модел. Пример за това е Дървото на живота, което е медиатор. То е разделено на три: короната е високо и е символ на небето; стволът на дървото е земята; корените, които са в земята, са символ на подземните владения. Подобен медиатор между трите свята е и човекът.

За траките определящо в социалния статус било заниманието. И при тях воините били на особена почит. За това свидетелстват останките от укрепени селища, крепостни стени и историческите писмени източници. Преди 3000 години на територията на днешен Шумен се е наложило издигането на такова отбранително съоръжение. Дебелината на външните каменни стени е била 2 метра. Няколко века по-късно се издига нова стена. Мястото се е оказало стратегическо, защото древната крепост е била реконструирана и модернизирана през II век от римляните, които построяват нов военен гарнизон. През Средновековието прераства в град със собствен замък, множество кули, бастион, църкви, занаятчии, търговци.

Крепостта днес е достъпна и безплатна. Когато я посетих, на входа нямаше никого. Размерите ѝ са внушителни и усещането се допълва от използваните масиви на градежа. При археологическите проучвания са разкрити стените и кулите, изградени през периода на първите римски нашествия, последвалите византийски и времето на Втората българска държава. Намерени са основите на баня с характерната канализация, сакрален център. Тук е и надписът на цар Иван Шишман, оброчна плочка, богослужебни съдове, керамика, монети.

Информацията, събрана за 30 години от Вера Антонова, дава цялостна представа за живота на хората от древността до наши дни и е една от най-добре проучените исторически области. Намира се на пътя на всеки, тръгнал за Северното ни Черноморие, и няма да ви отнеме повече от половин час да я посетите и да се потопите в атмосферата на достолепните ѝ 3000 години.

А ако обичате да пътувате и ловите крепости с вашия фотоапарат, то това е място със страхотен потенциал за изключителни снимки. Шуменската крепост е част от 100-те НТО, а печата можете получите в Историческия музей, намиращ се в града, или от Томбул джамия.

1527 | 22 юли 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате