Хитрини при домакинстване

16 мар 2013
Снимка: sxc.hu

Сигурно сте изчели куп статии с идеи и предложения как да чистите и подреждате по-лесно, по-бързо и по-добре от преди. Сигурно неведнъж сте кимали: „Да, така е, трябва да опитам... другия път”, който друг път може би така и не идва. Все пак, ето някои дребни хитрини, които са лесни, облекчават живота и не изискват много от времето ви.

Лесно почистване на мерителните чашки

Преди да мерите нещо лепкаво, изплакнете мерителната чашка с гореща вода. Изхвърлете водата, но не подсушавайте чашката – направо сложете каквото имате да мерите и ще видите колко лесно излиза от мерителната чашка след това, без да оставя почти никакви следи.

Разкарайте винените мушици

Ако имате мушици-винарки, които ви лазят по нервите – има лесен начин да се отървете от тях. Първо, разбира се, открийте откъде са се взели – забравен плод или зеленчук някъде на скрито място, или неизхвърлен боклук могат да развъдят досадните насекоми. След това налейте в малка чашка 1 пръст ябълков оцет с 2 капки препарат за чинии и разбъркайте добре – мушиците ще се издавят вътре.

Почистете лесно микровълновата си печка

Сложете в микровълновата фурна купичка, пълна с оцет и вода 1:1. Оставете да заври и варете 5 минути. Изпаренията от оцета ще размекнат натрупаните и засъхнали мазни капки, които се появяват в микровълновата, дори и ако винаги слагате капак. След това почистването и избърсването на вътрешността ѝ ще е много по-лесно!

Премахнете неприятната миризма в хладилника

Поне няколко пъти в годината хладилните тролове тайно донасят и зарязват стара храна в хладилника ви, в който скоро се заселва и твърде неприятна, но много трайна миризма, която ви тормози всеки път, като отворите вратата му. Най-напре, намерете и изхвърлете причинителя на миризмата. След това сложете отворена кутийка със сода за хляб (сода бикарбонат), която да абсорбира миризмата. Същият трик върши и чинийка или широка чаша с оцет в нея. След това можете да сложите чашка или купичка с малко свежо мляно кафе – всякакви остатъци от неприятни миризми бързо изчезват (миризмата на кафе „попива“ в някои продукти, затова се уверете, че другите храни са добре затворени, освен ако не обичате сирене с вкус на кафе).

Изчистете следите от перманентния маркер

Ако имате деца и перманентен маркер под един покрив, поне веднъж ви се е случило да се хванете за главата, като видите резултата от комбинацията. Спокойно – труден е за чистене, но не невъзможен. Ето как се чисти:
От дрехи, тяло и почти всичко – антибактериален разтвор за ръце. Ако не помогне:
От боядисани стени – с паста за зъби или със спрей за коса (но ако търкате силно, ще започне да премахва и боята).
От килим – с бял оцет. Намокрете засегнатия участък и внимателно попийте с хавлиена кърпа, без да търкате.
От дървени шкафове и врати – със спирт.
От печка, миялна машина, пералня и прочее повърхности – бял оцет.
От паркет или дюшеме – спирт, паста за зъби, масло от чаено дърво.
От детето – с бебешко олио, с антибактериален разтвор за ръце, с масло от чаено дърво или олио/зехтин.

Направете си лесен разтвор за почистване

Добавете обелки от портокал (или лимон, мандарина) в 1 л бял оцет в добре затворен съд и оставете да престои 2 седмици. Извадете обелките, смесете оцета 1:1 с вода и използвайте за чистене, като сипете в спрей-бутилка. Мирише добре, а благодарение на оцета чисти много неща.

Почистете лесно загорелия тиган

Ако готвите само в тигани с тефлоново покритие е лесно, но понякога се случва и тиган от неръждаема стомана да загори. Спестете си голяма доза търкане, като преди това подпомогнете почистването. Трябват ви: чаша оцет, 2 с.л. сода бикарбонат (сода за хляб), чаша вода (може и повече, ако тиганът е по-голям), както и гъбичка или тел за търкане (за жалост, не може да се избегне напълно). Сложете вода на дъното на тигана, долейте оцет и сложете да заври на котлона. Свалете от огъня и добавете содата – ще шупти и шуми! След като содата спре да кипи, изпразнете тигана и търкайте както обикновено, като можете да си помагате с още сода като абразив, ако е нужно. Ако въпреки това останат упорити петна, които не излизат с търкане, направете паста от сода и няколко капки вода. Намажете пастата върху петната, оставете да подейства и опитайте отново с търкане.
 

20152 | 16 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате