Полезните стайни растения

11 ное 2012
Снимка: sxc.hu

Когато украсяваме с цветя дома си, ние мислим по-скоро за красотата и уюта, отколкото за здравето на семейството. За щастие, повечето декоративни растения изпълняват двойна роля – украсяват интериора и действат положително на микроклимата в дома: пречистват въздуха от прах и токсини, унищожават болестотворните бактерии и вируси, успокояват нервите, повишават тонуса, подобряват настроението и даже укрепват имунитета.

 

Растенията създават уютна атмосфера в стаята, но това не означава, че можете да ги трупате без мярка. Ограничаването на жизненото пространство с излишък от растения, дори най-полезните, може да влоши състоянието ви. Например, едни и същи растения могат да облекчат болката, но и да я обострят, да предизвикат алергия, хрема, главоболие, светлочувствителност, обриви, пристъпи на бронхиална астма и др. Ако в жилищното или служебното помещение цветята са твърде високи и заемат голяма част от отвора на прозореца, това ще влоши атмосферата и ще я направи нездравословна и напрегната.

При повишена възбудимост е добре да държите в стаята си мушкато – ароматът му подобрява съня и успокоява нервите, понижава кръвното налягане. Освежават въздуха, подобряват настроението, работоспособността и общото състояние ароматите на лимон и портокал, градинската теменужка, розата, ментата и лайката.

Здравецът е едно от най-често срещаните цветя. Той съдържа вещества, които унищожават вирусите и бактериите, гонят безсънието, лекуват неврозите, а през мрачните зимни дни защитават от стрес и депресия, премахват умората и подобряват настроението.

Джодженът не е стайно растение, но ако го отглеждате на прозореца си, ще ви помогне да прогоните умората и раздразнението, да се съсредоточавате по време на умствено натоварване. Особено полезен е за работещите на компютър. Ободряващият му мирис успокоява, намалява агресивността, премахва главоболието, стимулира апетита и храносмилането. Пресните листенца често се използват в кулинарията, а истинските ценители знаят, че без тях не може да се приготви оригинално мохито.

Мнозина отглеждат лимон вкъщи не само заради плодовете – листата на лимоновото дърво отделят десетки съединения, които подобряват самочувствието и убиват микробите във въздуха. Японски лекари твърдят, че лимоновият аромат подобрява даже зрението, затова отглеждането на лимон е подходящо за хората, работещи с компютър.

За склонните към заболявания на дихателните пътища е добре да отглеждат розмарин – неговите фитонциди оказват смекчаващо противокашлично действие.

Във въздуха на затворените помещения, особено през зимата, се натрупват множество патогенни организми, отделяни от хората при дишане, разговор, кашляне и кихане – вируси, гъбички, бактерии, стафилококи и стрептококи, както и още много възбудители на опасни заболявания. За да пречистите въздуха от тях ще ви помогне хлорофитумът, особено в съчетание с каланхое или алое. Освен това алоето неутрализира токсините, които се отделят от подовите покрития и мебелите, като действа особено активно нощем, затова е добре да го настаните в спалнята си.

Евкалиптът и миртата също имат противовирусно и противомикробно действие. Тяхното съчетание намалява количеството на болестотворните организми във въздуха почти наполовина. Освен това подпомагат отпускането на гладката мускулатура на бронхите и облекчават спазмите, което ги прави особено полезни за астматиците.

Драцената не само овлажнява въздуха, но и неутрализира куп химични съединения: формалдехид, бензол, етилбензол, толуол. Същото прави и бръшлянът, който освен това унищожава гъбичките и бактериите и оказва противовъзпалително действие.

Фикусът, освен изброените вещества, абсорбира амоняка и подобрява енергийната атмосфера в дома, стимулира дейността на неговите обитатели, намалява вътрешното напрежение и придава увереност.

Прекрасно пречистват въздуха филодендроните – те могат да погълнат повече от 70% от формалдехидите, но за шампион в това отношение е признат хлорофитумът. Няколко възрастни растения могат за едно денонощие да намалят количеството токсини във въздуха с 80%, а ако в саксиите с цветята поставим активен въглен, на практика ще пречистим напълно въздуха в помещението.

Спатифилумът също обеззаразява въздуха, а папратите са наречени „въздушни филтри“ – те не само неутрализират токсините, но и унищожават много микроби, предаващи се по въздушно-капков път, затова в помещенията, където има папрати, се диша по-леко.

Хризантемите, освен че са много красиви, помагат за запазване на равновесието, успокояват нервната система и даже могат да подобрят работата на бъбреците. Палмите пък активно преработват въглеродния диоксид в кислород, като при това обогатяват въздуха с полезни фитонциди, защото листата им съдържат много етерични масла.

За съжаление, почти всички изброени стайни растения могат да бъдат и вредни. Много от тях са токсични, а някои даже смъртоносно отровни.

Макар че пречистват добре въздуха и ароматът им е полезен за здравето, контактът с техните листа, стъбла, сокове, власинки могат да предизвикат алергии и кожни проблеми, а попаднали в устата и стомаха – тежки отравяния.
Особено опасни са за малките деца и животните, при които може да се случи и най-лошото, затова ако не можете да ограничите достъпа им до тях, по-добре не ги отглеждайте в дома си.
Даже когато няма опасност от отравяне, носете ръкавици, когато оказвате грижи за вашите цветя, а след това измийте старателно ръцете си със сапун. Тези предохранителни мерки ще ви осигурят използването на ценните и уникални свойства на стайните ви растения без никакви опасения.

10664 | 11 ное 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате